Лайм

Коли святити воду на Водохреще і що з нею робити після цього: народні і церковні традиції

Свято відзначають 6 січня 2024 року

6 січня Україна вперше зустрічатиме Хрещення Господнє за новим календарем. Свято, також відоме як Йордана або Водохреще, має безліч обрядів, пов'язаних із водою. Найголовніший із них - освячення води.

Читайте також: Що готувати на другий Святий Вечір перед Водохрещем: традиційне святкове меню.

"Хрещення Господнє", Гвідо Рені Фото: Wikipedia

Історія свята Водохреща

Свято Йордан (Водохреще) присвячене Хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. Ця важлива подія описана у трьох Євангеліях Нового Завіту (від Матвія, Марка і Луки). Вважається, що це сталося в Аль-Махтасі (також званому Віфанією), який сьогодні знаходиться в Йорданії.

Після досягнення 30-річчя Ісус Христос прийшов до річки Йордан, де Іоанн Предтеча хрестив грішників, і разом з усіма прийняв хрещення. Коли він вийшов на берег із води, голос Бога-Отця з неба назвав його Сином. Тоді на нього зійшов Святий Дух, і Ісус втілився як одна з іпостасей Триєдиного Бога. Саме тому 6 січня відзначають не лише Хрещення Господнє, а й інше свято – Богоявлення.

Читайте також: Новий церковний календар: що і коли святкуватимемо у січні-2024.

Фото: Getty Images

Коли святити воду на Водохреще

Церковні служби, на яких освячують воду, починають проводити у храмах 5 січня, у Водохрещенський святвечір. Також воду святять на саме Водохреще, 6 січня 2024 року.

Якщо говорити про традиційне освячення води в річках та озерах, його зазвичай проводять на свято Йордану. Люди можуть набирати воду з освячених ополонок, а також у них купатися.

Фото: Getty Images

Цікаво, що обряди купання в ополонках мають дохристиянське походження. Митрополит Іларіон Огієнко (1882-1972) стверджував, що колись християнство боролося з таким "поклонінням" воді, але врешті-решт освятило його.

І в минулом, і сьогодні християни дуже шанують йорданську воду, вважають її святою та дуже сильною. Воду зберігають цілий рік. Навіть зараз багато хто вірить, що вона має цілющу силу для душі і тіла людини.

Оскільки воду на Водохреще зазвичай освячують із використанням срібних чаш та хрестів, вона може довго зберігатися, не псується та не пахне. Віруючі використовують її для пиття, дають домашнім тваринам, вмиваються, а також розбризкують у будинку, щоб захиститися від злих сил та нещасть.

Дізнайтеся також, коли розбирати ялинку у 2024 році: традиційна дата змінилася разом із церковним календарем.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Щоб паска на Великдень вдалася: секрети ідеальної випічки від Лілії Цвіт

Через якісь помилки та поширені причини не піднімається тісто на паску, а випічка тріскається, западає всередину або підгоряє  

Якщо набридли джинси: який вигляд мають наймодніші штани сезону

Які фасони жіночих штанів приглянути на весняний сезон, а також з чим їх поєднувати, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу 

Не кришиться і чудово фіксує декор: рецепт желатинової глазурі для пасок

Як приготувати глазур для пасок з желатином, яка не кришиться при розрізанні - простий рецепт