Лайм

Як приготувати класичну кутю на Водохресний Святвечір 18 січня: простий рецепт

Дізнайтеся, як зробити головну страву свята

19 січня православні християни в Україні відзначатимуть Водохреще – останнє свято різдвяного циклу. Напередодні українці святкуватимуть Другий Святвечір або, як його ще називають, "Голодна кутя". 18 січня вся родина збирається за столом, на якому мають стояти непарна кількість пісних страв та голодна кутя. theLime підібрав для вас простий рецепт класичної куті з пшениці.

Інгредієнти: пшениця очищена (2 склянки), родзинки (1 склянка), волоські горіхи (1 склянка), мак (1 склянка), цукор (2-3 ст.л.), мед, сіль.

Читайте також: Як приготувати голодну кутю на Другий Святвечір: рецепти з рисом та пшеницею.

Фото: Getty Images

Приготування:

Пшеницю ретельно промийте, доки вода не стане прозорою. Перекладіть у каструлю, залийте водою (співвідношення води та зерна – 2:1) і поставте на плиту. Варіть приблизно 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб каша не підгоріла. За 20 хвилин до закінчення варіння посоліть пшеницю. Після приготування крупу промийте холодною водою. Відставте убік.

Мак добре промийте і залийте окропом, щоб він пом'якшав. Після цього залийте водою (на 100 г маку 70 мл води). Поставте на слабкий вогонь і тримайте на плиті, поки випарується вся рідина, приблизно півгодини. Якщо википить швидше, додайте ще трохи води. Потім мак перекладіть у ступку, посипте цукром (2-3 ст. л.) і добре перетріть.

Читайте також: Вечеря на Водохреще: як приготувати смачну та ніжну скумбрію в духовці.

Волоські горіхи очистіть від шкаралупи і підсушіть на сухій сковороді приблизно 5 хвилин. Не забувайте помішувати. Потім горіхи остудіть і подрібніть.

Родзинки ретельно промийте в холодній воді і залийте окропом. Залишіть на 15 хвилин, після чого просушіть.

Зберіть кутю. У глибоку миску викладіть пшеницю, додайте горіхи, родзинки та мак. Заправте рідким медом і добре перемішайте. Все, голодна кутя готова, можна подавати до столу.

Фото: Getty Images

Новини партнерів

Читайте також

Їм завжди не щастить: які знаки Зодіаку притягують до себе невдачі і проблеми

Астрологи назвали п'ять знаків Зодіаку, які притягують невдачі - Овен, Скорпіон, Козеріг, Риби, Стрілець

Сезон в розпалі: готуємо смачний весняний пиріг з ревеню за рецептом Лілії Цвіт

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну шарлотку з ревенем, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати родину чи гостей

Цибуля дасть хороший врожай: як зробити добриво для її підживлення

Які добрива необхідні цибулі для активного росту, а також для захисту від поширених хвороб, як їх приготувати та вносити