Лайм

Що готувати на другий Святий Вечір перед Водохрещем: традиційне святкове меню

Святкове меню має бути пісним

Слідом за Різдвом Христовим православні християни відзначають Хрещення Господнє або, як його ще називають, Богоявлення. Напередодні прийнято дотримуватися одноденного суворого посту, а у Водохресний Святвечір – після освячення води у церкві сім'ї збираються за столом, на якому має бути 7 страв. theLime вирішив докладніше розповісти про традиційне меню цього свята.

Читайте також: Новий церковний календар: що і коли святкуватимемо у січні-2024.

Нагадаємо, після переходу ПЦУ у вересні 2023 року на новоюліанський календар дати великих церковних свят змістилися. 2024 року в Україні Хрещенський Святвечір (Другий Святвечір), який також називають голодною чи бідною кутею, відзначають 5 січня. У цей день необхідно поститися (не вживати жодної їжі) до появи першої зірки, а потім випити водохресної води, попередньо освяченої в церкві.

На святковий стіл необхідно поставити лише пісні страви. Як правило, готують сім страв, але можна і більше (9 або 11), головне, щоб їхня кількість була непарною.

Фото: pinterest.com

У центрі столу – як і на Різдво – кутя та узвар. Однак кутя на Водохреще має бути голодною, тобто приготовленою із зерен пшениці, без масла та вершків, лише з додаванням маку або родзинок та цукру без безлічі додаткових інгредієнтів (сухофруктів, горіхів, цукатів, меду).

Узвар – тобто відвар із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок – символізує живу воду, яка очищує душу та тіло. Такий напій має не тільки неповторний смак, але й неймовірну користь. Крім традиційних сухофруктів, до нього можна додати заморожені ягоди – щоб отримати гарний колір напою, сушену шипшину, цукор або мед.

Також на стіл подають пісний борщ – приготовлений без бульйону та м'яса. Деякі господині додають до нього квасолю, гриби або так звані грибні вушка – невеликі пельмені із тіста з грибною начинкою.

Ще одна традиційна страва на Водохресний Святвечір – вареники. Найчастіше роблять їх із картоплею та грибами, капустою або солодкі варіанти (з фруктами та ягодами).

Однією з основних страв на Водохреще здавна вважалися голубці з овочами та рисом. На сьогоднішній день можна приготувати різні варіації пісних голубців, наприклад, з листя савойської капусти та начинкою з філе судака.

Читайте також: Вечеря на Водохреще: як приготувати смачну та ніжну скумбрію у духовці.

Так як на столі повинні бути тільки пісні страви, замінити м'ясо можна на різні ситні страви з грибів, овочів і бобових. Це може бути грибна підлива, запечена картопля або горохова каша.

Також за старих часів на стіл ставили багато різних видів випічки: різноманітні пироги, оладки, млинці та обрядове печиво "Хрести" сьогодні можна обмежитися одним або двома видами. До речі, з цим печивом пов'язано безліч прикмет. Наприклад, якщо "хрести" недопеклися або пригоріли, то вони принесуть смуток, душевні травми, хвороби – тому таке печиво не можна подавати до столу, а краще згодувати птахам. Якщо – навпаки, добре пропечені, жовто-рожеві, то найближчий рік у сім'ї пануватимуть добробут, а її члени будуть здорові та щасливі. А якщо людині попався "хрест" з надломами та тріщинами, то він пророкує зміни у долі, труднощі.

Деякі господині також ставлять на стіл у Другий Святвечір рибні страви, а вже на саме Хрещення 6 січня пригощати гостей можна різними закусками та основними стравами з м'яса та птиці, зокрема, запеченим поросям та домашніми ковбасами.

Не можна подавати на стіл парну кількість страв, краще відмовитися в цей день від алкоголю. Різні екзотичні страви та тропічні фрукти також під забороною.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Що готують на Водохреще: топ-3 рецепти традиційних страв на святковий стіл.
  2. Як приготувати голодну кутю на Другий Святвечір: рецепти з рисом і пшеницею.
  3. Як приготувати на Святвечір пісні голубці: рецепт і значення традиційної страви.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil