Слідом за Різдвом Христовим православні християни відзначають Хрещення Господнє або, як його ще називають, Богоявлення. Напередодні прийнято дотримуватися одноденного суворого посту, а у Водохресний Святвечір – після освячення води у церкві – сім'ї збираються за столом, на якому має бути 7 страв. theLime вирішив докладніше розповісти про традиційне меню цього свята.
Читайте також: Новий церковний календар: що і коли святкуватимемо у січні-2024.
Нагадаємо, після переходу ПЦУ у вересні 2023 року на новоюліанський календар дати великих церковних свят змістилися. 2024 року в Україні Хрещенський Святвечір (Другий Святвечір), який також називають голодною чи бідною кутею, відзначають 5 січня. У цей день необхідно поститися (не вживати жодної їжі) до появи першої зірки, а потім випити водохресної води, попередньо освяченої в церкві.
На святковий стіл необхідно поставити лише пісні страви. Як правило, готують сім страв, але можна і більше (9 або 11), головне, щоб їхня кількість була непарною.
У центрі столу – як і на Різдво – кутя та узвар. Однак кутя на Водохреще має бути голодною, тобто приготовленою із зерен пшениці, без масла та вершків, лише з додаванням маку або родзинок та цукру без безлічі додаткових інгредієнтів (сухофруктів, горіхів, цукатів, меду).
Узвар – тобто відвар із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок – символізує живу воду, яка очищує душу та тіло. Такий напій має не тільки неповторний смак, але й неймовірну користь. Крім традиційних сухофруктів, до нього можна додати заморожені ягоди – щоб отримати гарний колір напою, сушену шипшину, цукор або мед.
Також на стіл подають пісний борщ – приготовлений без бульйону та м'яса. Деякі господині додають до нього квасолю, гриби або так звані грибні вушка – невеликі пельмені із тіста з грибною начинкою.
Ще одна традиційна страва на Водохресний Святвечір – вареники. Найчастіше роблять їх із картоплею та грибами, капустою або солодкі варіанти (з фруктами та ягодами).
Однією з основних страв на Водохреще здавна вважалися голубці з овочами та рисом. На сьогоднішній день можна приготувати різні варіації пісних голубців, наприклад, з листя савойської капусти та начинкою з філе судака.
Читайте також: Вечеря на Водохреще: як приготувати смачну та ніжну скумбрію у духовці.
Так як на столі повинні бути тільки пісні страви, замінити м'ясо можна на різні ситні страви з грибів, овочів і бобових. Це може бути грибна підлива, запечена картопля або горохова каша.
Також за старих часів на стіл ставили багато різних видів випічки: різноманітні пироги, оладки, млинці та обрядове печиво "Хрести" – сьогодні можна обмежитися одним або двома видами. До речі, з цим печивом пов'язано безліч прикмет. Наприклад, якщо "хрести" недопеклися або пригоріли, то вони принесуть смуток, душевні травми, хвороби – тому таке печиво не можна подавати до столу, а краще згодувати птахам. Якщо – навпаки, добре пропечені, жовто-рожеві, то найближчий рік у сім'ї пануватимуть добробут, а її члени будуть здорові та щасливі. А якщо людині попався "хрест" з надломами та тріщинами, то він пророкує зміни у долі, труднощі.
Деякі господині також ставлять на стіл у Другий Святвечір рибні страви, а вже на саме Хрещення – 6 січня – пригощати гостей можна різними закусками та основними стравами з м'яса та птиці, зокрема, запеченим поросям та домашніми ковбасами.
Не можна подавати на стіл парну кількість страв, краще відмовитися в цей день від алкоголю. Різні екзотичні страви та тропічні фрукти також під забороною.
- Читайте також на theLime, в чому секрет ідеального тіста для вареників.
Цікаві новини для вас:
- Що готують на Водохреще: топ-3 рецепти традиційних страв на святковий стіл.
- Як приготувати голодну кутю на Другий Святвечір: рецепти з рисом і пшеницею.
- Як приготувати на Святвечір пісні голубці: рецепт і значення традиційної страви.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.