Лайм

Як використовувати часникову воду для підживлення і профілактики хвороб кімнатних рослин

Візьміть собі на замітку

Досвідчені господині для підживлення розсади та інших рослин часто використовують натуральні добрива, такі як дріжджі, лушпиння цибулі, яєчну шкаралупу, настої трав і багато іншого. theLime вирішив докладніше розповісти, як за допомогою часникової води можна підживити та захистити кімнатні рослини від хвороб та комах-шкідників.

Читайте також: Як використовувати чайну заварку для підживлення рослин: найкращі способи.

Фото: pixabay.com

Поживне підживлення

У часнику міститься величезна кількість корисних мікро- та макроелементів, вітамінів, органічних кислот та мінеральних солей, які необхідні для нарощування зеленої маси та активного цвітіння.

Для приготування поживного підживлення подрібнюємо 200 г часнику, відправляємо його в півлітрову банку, заливаємо теплою водою, щільно закриваємо кришкою і залишаємо настоюватися на 5-7 діб. Такий концентрований настій можна зберігати в холодному та темному місці до 5 місяців. Такого засобу вистачить надовго: для підживлення кімнатних рослин достатньо розвести 1 ст. л. настою у 2 л води.

Дезінфікуючий настій

У часнику міститься величезна кількість фітонцидів – летючих ефірних сполук, які мають антибактеріальну та протигрибкову дію. Вода, настояна на часнику, знезаражує ґрунт, роблячи його безпечним для кімнатних квітів.

Для приготування такого настою можна використовувати всі частини рослини: зубчики, бадилля, стрілки і навіть сухе лушпиння. 100 г часнику заливаємо 10 л води та залишаємо мінімум на день. Потім отриманим настоєм поливаємо квіти 1-2 рази на місяць, чергуючи зі звичайними поливами простою водою.

Читайте також: Чи правда кактус потрібно ставити біля монітора, щоб він "поглинав радіацію".

Профілактика захворювань

Часникову воду можна застосовувати і для профілактики захворювань, таких як фітофтора, іржа, плямистість та інших хвороб, спричинених грибками та мікроорганізмами.

Захист від комах-шкідників

Для приготування такого настою подрібнюємо 3 зубчики часнику та заливаємо його 3 л гарячої води. Залишаємо настоюватися приблизно на добу. Перед використанням настій підігріваємо до температури 34-36°C, проціджуємо і поливаємо квіти. Така часникова вода позбавить від шкідників, що оселилися в грунті.

А для того, щоб позбутися білокрилок, попелиці, павутинного кліща та інших комах, що живуть переважно на листі, можна приготувати інсектицидний розчин для обприскування.

Подрібнюємо 1 головку часнику та заливаємо 1 л окропу. Настоюємо протягом тижня. Потім беремо 3-4 ст. л. настою та розводимо в 10 л води. Рясно обприскуємо листя, стебла та квітконоси часниковою водою з пульверизатора з усіх боків.

Щоб уникнути опіків у рослини, потрібно промокнути серветкою листові пазухи, видаляючи зайву вологу. Таким розчином можна обробляти рослини кожні 3-5 днів.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як врятувати вазон "чоловіче щастя", у якого жовтіє і сохне листя.
  2. Що робити, якщо жовтіє заміокулькас: причини та способи порятунку "доларового дерева".
  3. Різдвяник не цвіте: які помилки у догляді за рослиною до цього призводять.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Приготуйте солодкі грінки: блогерка показала, як врятувати зачерствілу паску

Як у домашніх умовах приготувати солодкі грінки із черствої паски, яка залишилася після Великодня, щоб урізноманітнити своє звичне меню  

Як врятувати підмерзлу картоплю на городі: дієві поради

Які температури здатна витримати посаджена в землю картопля, а також як допомогти та врятувати рослини після нічних заморозків 

Міні з воланами і бермуди: стилістка назвала найбільш гарячі тренди сезону

Стилістка Яна Платонова продемонструвала в мережі, який одяг та взуття буде на піку популярності навесні та влітку 2024 року