Лайм

Що робити, якщо жовтіє заміокулькас: причини та способи порятунку "доларового дерева"

Візьміть собі на замітку

Якщо ви за довгі зимові місяці вже скучили за зеленню та свіжістю, створіть у себе вдома невеликий зелений куточок. Однак тут важливо враховувати, що деякі нешкідливі на вигляд рослини можуть суттєво вплинути на самопочуття, здоров'я і навіть сон. Тому радимо звернути вашу увагу на заміокулькас.

Про те, що робити, якщо рослина почала жовтіти і в'янути, у коментарі Фактам ICTV розповіла експерт з рослин, викладач біології та блогер Ліліана Лавринець.

Читайте також: Що робити з кактусом, який жовтіє: правила догляду за хворою рослиною.

Чому жовтіє заміокулькас?

Листя заміокулькаса, як правило, сохне через перелив або навпаки через недостатню кількість води. Ознаки того, що вазону не вистачає вологи, - зморщування стовбура та пожовкле листя. Якщо ви переливаєте заміокулькас, то листя почне жовтіти, а також рослина може кренитися в будь-яку зі сторін. Це відбувається через те, що від частих переливів починає підгнивати коріння.

Ще однією причиною може бути вік рослини. Доларове дерево, як і всі інші вазони, може старіти. Тому листочки, що вже виконали свою функцію, починають жовтіти і опадати.

Фото: pixabay.com

Чому в'яне заміокулькас?

Найчастіше це трапляється через неправильний догляд - високу вологість або неправильне розміщення рослини.

"Ще влітку я виростила заміокулькас. Він близько року ріс у ґрунті і було все добре. Але раптом почав різко в'янути через те, що він стояв недалеко від батареї, а потім я його поставила біля зволожувача. Вирішила подивитися на корінь, а там все згнило. Просто не було чого рятувати, тому мені довелося його викинути", - розповіла експерт.

Читайте також: Чому пропадає цикламен: часті помилки у догляді за рослиною.

Фото: pixabay.com

Як врятувати доларове дерево?

Якщо ви рясно полили вазон із заміокулькасом, потрібно пропустити 1 полив. Коли ж вазон підсохне, то відновлюємо графік поливів. І не даємо харчування під час переливу, воно ніяк не допоможе заміокулькасу, а лише нашкодить.

Ще одна причина, через яку доводиться рятувати доларове дерево, - це опіки, які заміокулькас отримує від прямих сонячних променів - вони не лікуються. Якщо ви помітили, що коріння рослини все ж таки підгниває, то потрібно обрізати уражені частини, а зріз обов'язково обробити або перетертим активованим вугіллям, або перекисом водню. А після цього вже пересаджувати вазон в інший ґрунт.

"Але якщо все ж таки верх нормальний, а коріння вже трохи підгнило, тоді беремо всі нормальні частини рослини, де є стебло, листочки і обрізаємо. І цю здорову частину ми ставимо у воду, вона пускає коріння, і після цього знову саджаємо в новий вазон. Головне - побачити цей момент, щоб не було пізно. А коли починає зморщуватися саме стебло, то вже нічого не можна зробити, адже найголовніше - корінь. Оскільки все функціонування рослини йде від коріння", - зазначила експерт.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Експерти назвали п'ять кімнатних рослин, які найкраще тримати на кухні для очищення повітря.
  2. Як захистити кімнатні рослини взимку, якщо у квартирі холодно.
  3. Ідеальні для "лінивих" господинь: п'ять кімнатних рослин, що не потребують особливого догляду.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Їм завжди не щастить: які знаки Зодіаку притягують до себе невдачі і проблеми

Астрологи назвали п'ять знаків Зодіаку, які притягують невдачі - Овен, Скорпіон, Козеріг, Риби, Стрілець

Сезон в розпалі: готуємо смачний весняний пиріг з ревеню за рецептом Лілії Цвіт

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну шарлотку з ревенем, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати родину чи гостей

Цибуля дасть хороший врожай: як зробити добриво для її підживлення

Які добрива необхідні цибулі для активного росту, а також для захисту від поширених хвороб, як їх приготувати та вносити