Лайм

Чому Тетянин день називають російським святом і що насправді відзначають 12 січня

Після переходу на новоюліанський церковний календар День пам'яті святої великомучениці Тетяни (Тетянин день) у 2024 році відзначають 12 січня. За звичкою, деякі українці називають його "Днем студента", але робити так не слід.

Читайте також: Новий церковний календар: що і коли будемо відзначати у січні-2024.

Свята мучениця Тетяна, за переказами, врятувалася від голодного лева. Фото: Wikipedia

День студента, приурочений до Тетяниного дня – російське свято. Його в 1755 ввела російська імператриця Єлизавета Петрівна на честь заснування першого університету в Москві. Тоді на території освітнього закладу збудували церкву святої Тетяни (так звали матір тодішнього міністра освіти Російської імперії Івана Шувалова). Так свята Тетяна стала покровителькою російських студентів.

В Україні День студента відзначають 17 листопада – як і у більшості країн світу. Ця дата була встановлена президентським наказом ще у 1999 році. Таким чином, асоціація Тетяниного дня з Днем студента має царське коріння і, відповідно, російську спадщину.

Якщо ж говорить про святу Тетяну, яку згадують 12 січня, то йдеться про християнську мученицю, яка жила в Римі в ІІІ столітті нашої ери, за правління імператора Олександра Севера.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

За переказами, вона була дочкою римського держслужбовця, який був таємним християнином і виховав дочку у своїй вірі. Якось перфект Доміцій Ульпіан дізнався про це, схопив Тетяну та спробував змусити її принести жертву Аполлону. Вона помолилася, і дивовижним чином землетрус зруйнував статую Аполлона.

За це Тетяну засліпили і били протягом двох днів, після чого кинули в яму з голодним левом. Лев не напав на жінку і ліг біля її ніг. Після такого дива її засудили до страти, катували та обезголовили мечем 12 січня, близько 225-230 року нашої ери.

Страта Тетяни Римської, зображення у книзі XI століття Фото: Wikipedia

Розповіді про чудеса, які відбулися зі святою Тетяною, навернули багатьох людей у християнську віру. Вважається, що саме її череп був перенесений у 1955 році з монастиря Бистриця до собору Святого Димитрія у Крайові, Румунія. Нині він зберігається там разом із мощами святих Сергія та Вакха, а також патріарха Константинопольського Нефона ІІ.

У День Тетяни прийнято вітати з "днем ангела" всіх власниць цього імені, а також просити у святої мучениці заступництва.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Принесе фінансові можливості: яким знакам Зодіаку пощастить з грошима у травні

Овнів, Козерогів та Близнюків чекає фінансовий успіх у травні - астрологи поділилися прогнозом для цих знаків Зодіаку

Щоб паска на Великдень вдалася: секрети ідеальної випічки від Лілії Цвіт

Через якісь помилки та поширені причини не піднімається тісто на паску, а випічка тріскається, западає всередину або підгоряє  

Якщо набридли джинси: який вигляд мають наймодніші штани сезону

Які фасони жіночих штанів приглянути на весняний сезон, а також з чим їх поєднувати, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу