Лайм

Куди садити насіння на розсаду: переваги та недоліки популярних ємностей

Візьміть собі на замітку

Багато городників уже зайнялися підготовкою до нового дачного сезону. Як відомо, щоб влітку виростити на заміській ділянці овочі та зелень, вже на початку весни необхідно замочити насіння для профілактики захворювань, посіяти його, а потім правильно поливати розсаду та вчасно вносити добрива. theLime вирішив докладніше розповісти, в якій ємності її найкраще вирощувати.

Читайте також: Рослини із довгим періодом росту, які рекомендують сіяти на розсаду вже у січні.

Фото: pixabay.com

Пластикові ємності

Це найпоширеніший варіант, яким користуються практично всі садівники та овочівники. Однак обов'язково потрібно звернути увагу на їхнє маркування. Для вирощування розсади ідеальним варіантом стане пластик високої щільності, низької щільності та поліпропілен. Власне, це буде відображено на самому горщику у вигляді цифрового позначення: 1, 2, 4 і 5.

Целюлозні та торф'яні горщики

Це зазвичай дуже щільні ємності, але їх вистачає на 3-4 тижні інтенсивного вирощування. Так як розсаду потрібно поливати досить часто (через день), то до кінця місяця ці горщики починають розмокати, а до кінця вегетаційного періоду стає проблематично перенести розсаду у відкритий грунт. Однак такі ємності мають свої переваги. Це добра повітро- і вологопроникність, завдяки чому коренева система у рослин розвиватиметься швидше.

Читайте також: Як зробити із пластикової пляшки зручний парничок для розсади: елементарний лайфхак.

Керамічні горщики

Керамічний посуд добре "дихає", але в той же час він вступає в хімічні реакції з мінеральними солями, які зазвичай вносять у вигляді добрив. Тому при вирощуванні розсади в таких горщиках необхідно пам'ятати, що можливі зміни кислотності та уповільнене надходження поживних елементів до коріння рослин.

Ємності з джуту

На відміну від торф'яних або целюлозних горщиків, ємності з такого матеріалу довговічніші, не крихкі, не б'ються, як керамічні, але вони дорожчі. При цьому коренева система дихатиме по всій поверхні. Тому, якщо є необхідність наростити швидше та якісніше кореневу систему, придивіться до джутових ємностей для вирощування розсади.

Фото: pixabay.com

  • Читайте також на theLime, якою водою краще поливати розсаду, щоб вона виросла міцною і здоровою.

Цікаві новини для вас:

  1. Чому опадає листя на грошовому дереві: неправильний полив може загубити рослину.
  2. Дуже вимоглива до вологості: як врятувати кімнатну пальму, у якої сохне листя.
  3. Чим підживити герань, щоб вона пишно і рясно зацвіла: два способи.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього

Що приготувати зі шпинату: рецепт поживного салату, який смакує з хрусткими тостами

Як у домашніх умовах приготувати салат зі шпинатом, свіжим огірком та вареними яйцями, який можна подати на тостовому хлібі на сніданок