Лайм

Спосіб посадки насіння на стрічці, який значно заощадить городникам час навесні

Досвідчені дачники точно знають про нього

Чимало городників уже зайнялися підготовкою до нового дачного сезону. Як відомо, щоб влітку виростити на заміській ділянці овочі та зелень, вже наприкінці зими необхідно замочити насіння для профілактики захворювань та підготувати ємності для розсади. theLime вирішив докладніше розповісти, як посадити насіння на стрічках.

Читайте також: Як знезаразити ґрунт перед посадкою насіння на розсаду: популярні способи та їх ефективність.

Посадка насіння на стрічці це особливий метод посіву дрібнонасіннєвих культур. Для цього необхідно приклеїти насіння рослин на смугу паперу чи целюлози. Найбільш доцільно це робити з дрібним насінням: петрушки, моркви тощо, щоб підвищити їх схожість.

Зробити таку заготівлю можна і в домашніх умовах задовго до початку посівної, наприклад, узимку, що заощадить чимало часу навесні. До того ж, це можуть робити навіть люди, які ні сіяти, ні проріджувати сходи не вміють.

Фото: pinterest.com

Як приготувати клейстер для насіння?

Використання клею ПВА чи силікатного складу не підходить для виготовлення стрічки. Ці склади, крім токсичних речовин, дуже міцно фіксують посадковий матеріал, що зменшує схожість. Для приготування клейстеру використовують воду, борошно або крохмаль у пропорціях: на кожні 100 мл води потрібно 1 ст. л. борошна чи крохмалю.

1. У сотейнику чи іншій ємності змішуємо воду з борошном/крохмалем.

2. Ретельно перемішуємо, щоб не залишилося грудочок.

3. Ставимо ємність на повільний вогонь та нагріваємо до загустіння.

Якісний клейстер має білий колір, в'язку структуру та блискучу поверхню. Якщо не вдалося уникнути утворення грудочок, клейстер можна процідити через дрібне сито. Приготовлений склад необхідно охолодити, а щоб на поверхні не утворилася скоринка, клейстер накриваємо харчовою плівкою - так, що не залишалося повітряного прошарку. При варінні враховуємо, що холодний клейстер буде густішим, ніж гарячий.

Поки клейстер не висох, на цих липких смужках через певні проміжки за допомогою сірника розташовуємо насіння. Стрічкам з наклеєним насінням даємо просохнути, згортаємо в пухкий рулончик і зав'язуємо ниткою. Зберігати до сівби потрібно в сухому приміщенні, недоступному для гризунів.

Читайте також: Як обробити і загартувати насіння перцю перед посадкою на розсаду.

Фото: pinterest.com

Як посіяти насіння на туалетний папір?

Щоб наклеїти насіння, потрібний пензлик – нею наносимо крапельки клейстеру на папір і потім зверху кладемо посадковий матеріал. Щоб прискорити процес, стрічку розміщуємо по всій довжині столу, наносимо крапельки клею, а потім розміщуємо насіння.

Розміщення посадкового матеріалу на стрічці в залежності від культури:

- насіння моркви розміщуємо на відстані 5 см, оптимальна ширина міжрядь – 20-25 см. Аналогічно – насіння пастернаку та кореневої петрушки;

- відстань між насінням буряків – 15 см, ширина міжрядь залежить від форми плодів: 25 см – оптимальна відстань для круглих коренеплодів та 15 см – для довгастих;

- насіння редиски - на відстані 4-5 см, розміщення рядів виконують на відстані 15 см;

- насіння цибулі (порей, батун) приклеюємо на відстані 5 см;

- насіння листового салату розташовуємо на відстані 5-10 см, насіння качанних сортів на відстані від 40 см. Аналогічно розміщують насіння капусти.

Деякі садівники виконують посадку здвоєними рядами. Роблять дві канавки на відстані 5 см і використовують стрічки з насінням різних культур: швидко- і повільнорослих, наприклад, моркви та редиски. Сходи редиски з'являються протягом тижня і швидко дозрівають, вони будуть маркером, де зійде морква.

Як садити насіння на стрічці у ґрунт?

Цей спосіб також значно полегшить посадку у відритий ґрунт. Так, усередину втулки з намотаною стрічкою вставляємо ціпок, і потім, закріпивши (присипавши землею) один кінець стрічки, просуваємося вперед. При цьому втулка легко обертатиметься, розмотуючи стрічку. Щоб прискорити проростання насіння, посадкову канавку необхідно зволожити. Глибина канавки залежить від культури.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Досвідчена городниця розповіла, які лампи краще брати для підсвічування розсади.
  2. Чому досвідчені городники не викидають упаковки від кефіру, соків та інших рідких продуктів.
  3. Коріння буде прилипати: у які горщики не можна пересаджувати орхідею.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Постійно доводять свою думку: астрологи назвали головних сперечальників Зодіаку

Астрологи розповіли, які знаки Зодіаку сперечаються в будь-якій ситуації – Овни, Леви, Стрільці

У боротьбі зі шкідниками квітів допомагає чистотіл: як його використовувати

Як приготувати настої зі свіжовикопаного чи висушеного чистотілу, а також як їх застосовувати для боротьби з комахами-шкідниками  

Як приготувати справжні американські панкейки на кефірі, щоб вийшли пишними та ніжними: рецепт

Щоб панкейки вийшли м'якими та пишними, готувати їх потрібно не на молоці, а на кефірі - рецепт популярних американських млинців