Лайм

Не пропустіть терміни: які овочі, ягоди та квіти садити на розсаду у лютому

Господині на замітку

Багато городників уже зайнялися підготовкою до нового дачного сезону. Як відомо, щоб влітку виростити на заміській ділянці овочі та зелень, вже наприкінці січня необхідно замочити насіння для профілактики захворювань та підготувати ємності. А в лютому вже можна починати садити насіння на розсаду, бажано враховувати рекомендації місячного календаря. theLime вирішив докладніше розповісти, які овочі, ягоди та квіти необхідно висівати.

Читайте також: Спосіб посадки насіння на стрічці, який значно заощадить городникам час навесні.

Фото: pixabay.com

Овочі

Томати

Пізньостиглі сорти, термін вегетації – понад 100 днів. Час проростання насіння – 6-7 днів. В основному це високорослі різновиди, які будуть готові до висадки приблизно за 2 місяці.

Перець (гіркий, солодкий)

Середньостиглі та пізньостиглі сорти. Перші сходи з'являються через 10-12 днів (іноді пізніше). Вегетаційний період триває 50-60 днів.

Баклажани

Насіннєвий матеріал сходить дуже повільно, тому зростає і вегетаційний період. Якщо є необхідність у пікіруванні, то це ще як мінімум днів 10-14 (поки рослина нормально укоріниться). Щоб прискорити схожість – насіння висіваємо вглиб, але лише на 1 см, температура повітря – 25-26°С. Перед висадкою в грунт розсада повинна мати товсте, міцне стебло і декілька квіточок.

Капуста (рання)

Розсада, яка буде готова до висаджування, з'явиться через 40-50 днів. І вже на 60-й можна буде ласувати дозрілими, соковитими головками.

Картопля (елітна)

Якщо ви хочете поекспериментувати та виростити у себе на ділянці новий сорт картоплі, то наприкінці лютого можна висадити насіння (ботанічне) цієї культури. Насіннєвий матеріал попередньо пророщуємо, і через 25 днів він готовий до розсаджування.

У перший рік ви не отримаєте великого врожаю – з'являться лише невеликі бульби. Але вже наступного року при їх висадці у відкритий ґрунт можна отримати смачну картоплю, яку надалі розводимо традиційним способом.

Читайте також: Як знезаразити ґрунт перед посадкою насіння на розсаду: популярні способи та їх ефективність.

Ягоди

Суниця та полуниця

Насіння сходить дуже повільно, іноді перші зелені крапки "вискакують" тільки через місяць. Будуть готові до висаджування в останніх числах травня (коли з'явилися перші п'ять листочків). Висаджуємо їх у зволожений ґрунт.

Кавун

Для любителів цієї соковитої та великої ягоди, які не проживають у південних регіонах, лютий є саме тим місяцем, коли можна висівати насіння на розсаду.

Квіти

Віола

Перше цвітіння культури – в останніх числах травня чи на початку червня. Насіння дуже дрібне, тому воно має бути добре заглиблене в грунт. Підрослі сіянці розподіляємо в окремі стаканчики і переносимо до приміщення, де температура повітря +15°С.

Читайте також: Куди садити насіння на розсаду: переваги та недоліки популярних ємностей.

Хризантеми

Насіння висіваємо в неглибокі контейнери із земельною сумішшю. Однорічні культури заглиблюємо у ґрунт на 0,5 см, багаторічні – залишаємо на земельній поверхні (досить лише трохи їх "придавити" долонею). Посіви зволожуємо пульверизатором та прикриваємо плівкою або склом. Температурний режим – +23-25°С. Перші сходи з'являться за кілька тижнів. Температура повітря +16-18°С, полив - своєчасний. Не забуваємо підживлювати рослину один раз на 2 тижні. Висаджуємо у відкриту землю в останніх числах травня чи на початку червня.

Лаванда

Багаторічна рослина з довгим вегетаційним періодом. Спочатку насіння лаванди висіваємо в ґрунт і виносимо в холодне приміщення. У такому стані (у холоді) культура має перебувати більше місяця. Потім ємність із насінням переносимо в тепло. Пікірування проводимо після появи трьох перших листочків.

Сальвія

Однорічна рослина. Після висіву насіння присипаємо невеликою кількістю землі. Пікірування проводимо після появи чотирьох листочків. Висаджувати на вулицю можна в останні дні весни.

У лютому можна також висаджувати на розсаду насіння петунії, агератуму, геліотропу, приморської цинерарії, лобелії, гвоздики Шабо, запашного тютюну, дельфініуму, целозії тощо.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Чому досвідчені городники не викидають упаковки від кефіру, соків та інших рідких продуктів.
  2. Як підготувати насіння томатів до посадки на розсаду: важлива обробка від хвороб.
  3. Чому падає розсада перцю: поширені причини та виправлення помилок.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Будують кар'єру поза офісом: які знаки Зодіаку створені для дистанційної роботи

Представники яких знаків Зодіаку полюбляють організовувати свою роботу за власним зручним графіком і тільки за межами офісу  

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Як у домашніх умовах приготувати ситну шаурму з курячим філе, морквою по-корейськи та сметанним соусом, щоб побалувати свою родину