Лайм

Чому падає розсада перцю: поширені причини та виправлення помилок

Корисні поради городникам

Навіть досвідчені городники іноді стикаються з різними проблемами при вирощуванні розсади: сіянці витягуються, падають, погано ростуть, гниють і хворіють. theLime розповість, чому падає розсада перцю і що робити, щоб її зміцнити.

Фото: pixabay.com

Неякісний ґрунт

Якщо ви готуєте ґрунт для посіву розсади самостійно, то подбайте про те, щоб він був пухким, легким, вологомістким і мав нейтральну кислотність (рівень pH повинен бути в межах 6,5-7 одиниць). Тяжка, кисла земля часто стає причиною загнивання рослин. Легким ґрунт зроблять пісок, перліт, вермікуліт, переприла тирси.

З чого повинен складатися ґрунт для розсади:

  • торф чи кокосове волокно (30%);
  • дернова або городна земля (25%);
  • зрілий компост, перегній чи біогумус (25%);
  • пісок, перліт або вермикуліт (20%).

На кожні 10 л ґрунту можна додати склянку золи. Вона не тільки розкислює ґрунт, а й збагачує його важливими для розвитку розсади мікроелементами.

Загущений посів

Ще одна причина, чому розсада перцю падає, - надто густий посів. Щоб виправити ситуацію, видаліть слабкіші сіянці, щоб ґрунт краще провітрювався, а решта рослин отримувала достатню кількість світла та живлення.

Фото: pixabay.com

Перезволоження ґрунту

Якщо ґрунт перезволожити, то доступ кисню до коріння ускладнюється і рослина слабшає. Поливати розсаду потрібно в міру підсихання ґрунту та водою 21-23 градусів, яку перед цим потрібно підготувати – дати відстоятися два дні.

Читайте також: Чому жовтіє розсада перцю і як це виправити: 5 дієвих способів.

Несвоєчасне пікірування

Розсаду важливо вчасно пікірувати. Як тільки на сіянцях з'являться справжні листочки – починайте пікірування. Чим довше рослини знаходяться в одному контейнері, тим більше переплітатиметься коренева система, що призведе до травмування при подальшій пересадці.

Раніше ми розповідали, як виростити здорову та міцну розсаду без "чорної ніжки": 9 важливих правил.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього

Що приготувати зі шпинату: рецепт поживного салату, який смакує з хрусткими тостами

Як у домашніх умовах приготувати салат зі шпинатом, свіжим огірком та вареними яйцями, який можна подати на тостовому хлібі на сніданок

Їм завжди не щастить: які знаки Зодіаку притягують до себе невдачі і проблеми

Астрологи назвали п'ять знаків Зодіаку, які притягують невдачі - Овен, Скорпіон, Козеріг, Риби, Стрілець