Лайм

Експертка порадила, як покращити ґрунт для розсади: що додати в субстрат

Запам'ятайте прості поради

У лютому дачники вже активно готуються до нового городнього сезону. Цей процес багато хто розпочинає з підготовки грунту для розсади. theLime ділиться простими порадами, що додати в субстрат, щоб поліпшити грунт.

Про це розповіла досвідчена городниця та авторка YouTube-каналу "Життя бентежне".

Читайте також: Як знезаразити ґрунт перед посадкою насіння на розсаду: популярні способи та їх ефективність.

У готовому грунті для розсади, якbq можна придбати у спеціалізованому магазині, зазвичай є безліч мінеральних добрив. Якщо в таку ґрунтову суміш посіяти насіння, коріння розсади буде дуже слабким. Щоб виростити рослини з сильнішою кореневою системою, необхідно зменшити концентрацію добрив у ґрунті.

Щоб зробити це, необхідно додати в магазинний грунт інертні речовини, які ніяк не погіршать якість ґрунту, а просто зменшать концентрацію поживних речовин (тому коріння рослини розростатиметься більше, щоб отримати добрива).

Фото: pixabay.com

Що можна додати до субстрату?

1. Кокосове волокно

Таке волокно практично стерильне, у ньому немає жодних шкідників чи хвороб.

2. Перліт

З метою поліпшення родючості ґрунту перліт рекомендується змішувати з торфом, землею, а також з будь-яким субстратом у співвідношенні (одна частина перліту та 1-3 частини субстрату).

Перед тим, як використовувати його, необхідно змочити.

Читайте також: Як обробити та загартувати насіння перцю перед посадкою на розсаду.

3. Вермікуліт

Цей компонент на більш тривалий період може утримувати вологу в субстраті, тому якщо ви поливаєте розсаду занадто часто, краще не використовувати його, щоб коріння не підгнивало.

Всі ці добавки необхідні, по-перше, для розпушування, а, по-друге, для утримання вологи.

4. Цеоліт

Дуже корисним та зручним доповненням у субстрат є цеоліт. Він перешкоджає накопиченню в рослинах токсичних речовин (нітратів, радіонуклідів), важких металів, що дуже важливо для отримання екологічно чистих продуктів.

5. Пісок

Всі ці добавки можна купити у спеціалізованих магазинах, аптеках. Однак якщо таких у вас немає доступу до них, тоді можна в ґрунтову суміш додати пісок.

Розрізняють річковий пісок та боровий пісок. Для додавання до субстрату краще взяти річковий пісок, оскільки він уже промитий. Ця речовина ніяк не вплине на кислотність ґрунту, а підвищить її повітро- та водопроникність, зменшивши при цьому концентрацію мінеральних добрив. У той же час боровий пісок дуже кислий - він вплине на кислотність грунту.

Для отримання якісного субстрату можна додати один компонент з перерахованих вище або декілька. Пропорція ролі не відіграє.

Також ґрунтову суміш необхідно зволожити розчином біопрепаратів (триходерма, сінна паличка). Потім накриваємо її харчовою плівкою та залишаємо на 5-7 днів. А вже потім можна сіяти у ґрунт насіння.

Цікаві новини для вас:

  1. Чому досвідчені городники не викидають упаковки від кефіру, соків та інших рідких продуктів.
  2. Не пропустіть терміни: які овочі, ягоди та квіти садити на розсаду в лютому.
  3. Куди садити насіння на розсаду: переваги та недоліки популярних ємностей.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Запорука гарного врожаю: як правильно поливати томати після висадки в ґрунт

Як необхідно поливати томати після висадки у відкритий ґрунт, а також якою має бути температура води, щоб не нашкодити рослинам

Швидко і корисно: рецепт запашної сирної запіканки з яблуками

Сирна запіканка з яблуками - корисний та швидкий сніданок для всієї родини, який можна приготувати і в духовці, і в мультиварці

Яку сукню вибрати на випускний, щоб мати приголомшливий вигляд: наймодніші фасони

Які фасони випускних суконь у тренді влітку 2024 року, а також чим їх доповнити для створення стильного та красивого образу