Лайм

Як перевірити насіння на схожість: метод пророщування у вологих серветках

Візьміть собі на замітку

Схожість – це здатність насіння за встановлений термін давати нормальні проростки за певних умов пророщування. Щоб підвищити її, досвідчені городники обробляють насіння спеціальними розчинами перед посадкою. theLime вирішив також розповісти, як перевірити насіння на схожість за допомогою методу пророщування.

Читайте також: Коли насіння на розсаду стає старим: його краще не садити, а викинути.

Схожість вимірюють у відсотках (як співвідношення пророслого насіння до загальної кількості висіяного). Чим ближче показник схожості до 100%, тим менше насіння потрібно для посіву.

На жаль, буває так, що у насіння виявляється дуже низька схожість, або воно взагалі може не прорости. Щоб роботи з підготовки ґрунту, посіву, поливу були недаремними, необхідно заздалегідь перевірити посівні властивості насіння. Така перевірка дозволить вирішити, чи достатньо старого насіння або краще купити нове.

Існує два основних методи перевірки насіння на схожість: попереднє пророщування насіння та перевірка у соляному розчині. Найчастіше для визначення схожості насіння використовують метод пророщування у вологих серветках.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Є вдома у кожного: які засоби найкраще підходять для обробки насіння перед посівом на розсаду.

Як перевірити насіння за допомогою вологих серветок?

Насіння поміщаємо на блюдце між двома шарами вологої тканини, паперової серветки або двох вологих косметичних дисків.

Ємність щільно накриваємо поліетиленовою плівкою або пакетом і ставимо в темне тепле місце. Температура у приміщенні має бути +20…+23°С. Блюдце з насінням залишаємо на кілька днів, при цьому регулярно перевіряємо серветку – вона повинна бути завжди вологою, але не мокрою, інакше насіння згниє.

Залежно від культури, що пророщується, і якості насіння перші паростки можуть з'явитися через 4-5 днів, але в основному на це потрібно від 7 до 14 днів.

Раніше за всіх здатне проростати насіння томатів, капусти, редиски, редьки, гарбузових (кабачків, огірків тощо). Довше проростає насіння моркви, петрушки, цибулі, кропу. Як правило, на таке пророщування знадобиться приблизно 3-4 тижні.

Чим насіння старше, тим пізніше воно проросте. Багато садівників знають, що "своє" насіння проростає швидше, ніж магазинне. Це пов'язано з тим, що агрофірми спеціально сушать насіння до певних значень, щоб воно краще зберігалося.

Після закінчення терміну перевірки проводять підрахунок пророслого насіння і визначають його схожість. Якщо з 20 насінин проросло 16, то схожість 80% (16:20). І ще – чим швидше проростає насіння, тим більше у нього енергії проростання. Це другий важливий показник посівних властивостей насіння.

Фото: pinterest.com

  • Читайте також на theLime, чому досвідчені городники не обробляють насіння перекисом водню.

Цікаві новини для вас:

  1. Топ-7 правил вирощування розсади, які врятують її від загнивання і загибелі.
  2. Експертка порадила, як покращити ґрунт для розсади: що додати в субстрат.
  3. Коли сіяти помідори на розсаду, щоб вона не витягнулася і не втратила якість.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього