Лайм

Топ-7 правил вирощування розсади, які врятують її від загнивання і загибелі

Перевірте себе

Як відомо, щоб влітку виростити на заміській ділянці овочі та зелень, вже наприкінці зими необхідно підготувати ґрунт, ємності для вирощування, замочити та знезаразити насіння, а також заздалегідь спланувати посівні роботи з урахуванням місячного календаря. theLime вирішив розповісти, як правильно вирощувати розсаду, щоб вона не згнила і не загинула.

Читайте також: Помилки у вирощуванні розсади, які заважають насінню вчасно прорости.

Причини загнивання розсади

1. Перезволоження ґрунту

2. Надто низька температура в приміщенні

3. Недостатнє освітлення

4. Захворювання, спричинені мікроорганізмами

Фото: pixabay.com

Як правильно вирощувати розсаду, щоб вона не почала гнити?

Полив

Ємність з рослинами необхідно помістити в піддон з водою, щоб сходи залишалися сухими.

Для поливу потрібна чиста тепла вода. Якщо температура води +10°C або менше, уповільнюється ріст рослин та збільшується ймовірність зараження мікроорганізмами. Не можна переливати розсаду, надлишки води потрібно видаляти. Для відведення зайвої води рекомендується використовувати ємності із дренажними отворами.

Вологість

У ємність із розсадою на ґрунт потрібно нанести тонкий шар піску для збереження сухої поверхні. При цьому у разі висихання піску ґрунт залишиться досить вологим.

Читайте також: Коли сіяти томати на розсаду, щоб вона не витягнулася і не втратила якість.

Освітлення

У лютому та першій половині березня природного освітлення розсаді буде недостатньо. Тому необхідно забезпечити рослинам освітлення протягом 12-16 годин на день від спеціальної фітолампи.

Стерильність

Перед тим, як сіяти насіння на розсаду, ґрунт потрібно знезаразити від грибків та інших збудників захворювань. Горщики також мають бути чистими.

Глибина висадки

Не рекомендується надто сильно заглиблювати насіння в ґрунт і висівати його з маленькою відстанню одне від одного. Важливо залишити місце для циркуляції повітря, оскільки грибок і пліснява полюбляють вологе повітря, що застоялося.

Добрива

Вносити добрива не рекомендується, поки у розсади не з'явиться кілька справжніх листків. Після цього підгодовувати розсаду можна добривами у концентрації 1/4 від стандартної. І зовсім не потрібно вносити добрива, якщо для розсади використовується ґрунтова суміш, яка містить добрива з механізмом повільного вивільнення. Якщо перестаратися з добривами, рослини почнуть активно розвивати верхню частину на шкоду кореневій системі.

Органічні фунгіциди

Для боротьби зі збудниками захворювань рослин можна обприскувати розсаду міцним настоєм ромашки чи кориці. Ще один засіб - розчиняємо в 1 л води краплю 3%-ного перекису водню.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Які терміни найкраще підходять для посадки солодкого перцю на розсаду.
  2. Коли обрізати плодові дерева: досвідчені садівники роблять це до кінця зими.
  3. Як вибрати правильні терміни для посадки цибулі-чорнушки на розсаду.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привносять світло в життя інших: які знаки Зодіаку вважають найбільш позитивними

Представники яких зодіакальних сузір'їв прагнуть завжди бачити у всьому позитив, робити світ кращим і допомагати порадами  

Як підживити рослини черствим хлібом: натуральне добриво для поливу

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво для рослин із залишків чорного хліба, що містить багато поживних речовин

Як смачно приготувати молоду картоплю: небанальний рецепт сезонної страви

Як у домашніх умовах приготувати молоду картоплю на сковороді із вершковим маслом, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї