Лайм

Зверніть увагу на ці ознаки: як розпізнати серйозні хвороби розсади помідорів

Дізнайтеся, на що хворіють молоді рослини томатів

Щоб отримати хороший врожай помідорів, потрібно подбати про здорову та міцну розсаду. Молоді рослини томатів чутливі і за найменшого дискомфорту можуть захворіти або загинути. Розглянемо найпоширеніші хвороби розсади томатів, які викликають інфекції або надлишок/недолік мінералів і мікроелементів.

Читайте також: Вранці чи ввечері: коли краще підсвічувати розсаду, щоб вона не витягувалася.

Фото: unsplash.com

Чорна ніжка

Це одна з найнебезпечніших хвороб, яка вражає розсаду помідорів. Збудник із ґрунту переходить на нижню частину стебла і поширюється по колу. В результаті уражене місце стає тонким, основа стебла чорніє, саджанець падає і може загинути.

Чорна ніжка може з'явитися у занадто густій посадці, де є тепло та зайва вологість. Як тільки виявили уражені рослини, їх слід негайно видалити, щоб хвороба не поширювалася на здорову розсаду.

Біла плямистість листя

Ця хвороба розсади помідорів проявляється брудно-білими плямами з чорними цятками і темною облямівкою на нижньому листі, яке поступово буріє, сохне і опадає. При перших ознаках інфікування, що потрапляє із ґрунту, хворі рослини слід прибрати. А ящики з розсадою обробити розчином марганцівки та посипати деревною золою. Здорові саджанці полити бордоською рідиною або іншим медіосодержащим фунгіцидом.

Фітофтороз

Ця хвороба передається через насіння, ґрунт або воду і частіше вражає молоді рослини, яким не вистачає міді, калію, йоду та марганцю.

Симптоми фітофторозу - темно-бурі плями на листі, а надалі й на стеблах і плодах. Уражені ділянки на звороті покриваються нальотом сірого кольору. Хвороба має здатність швидко поширюватись на інші рослини.

Щоб позбутися фітофторозу, розсаду обробляють розчином фунгіциду. Найчастіше потрібно кілька процедур.

Читайте також: Заощаджує місце на підвіконні: популярний спосіб вирощування розсади на туалетному папері.

Фото: unsplash.com

Бура плямистість

На наявність цієї хвороби можуть вказувати розпливчасті жовті плями на верхній стороні листя та оливковий наліт знизу. Згодом плями темніють і розповсюджуються по всьому листку, а наліт стає темно-коричневого кольору. Уражене листя починає сохнути і опадати.

Для боротьби з хворобою використовують розчин фунгіциду, але після видалення уражених рослин.

Чорна бактеріальна плямистість

Ця хвороба передається через нестерильний ґрунт або насіння. Її симптоми – чорні плями на наземних органах рослин. При виявленні цього захворювання, хворі сіянці слід видалити, а ґрунт полити розчином марганцівки та посипати деревною золою. Розсаду потрібно обробити розчином мідієвмісного фунгіциду.

Бактеріальний рак

Це захворювання розсади викликає її в'янення. Його ознаками будуть світлі округлі плями з центром, що поступово темніє, яке нагадує пташине око. Для боротьби з хворобою уражені сіянці знищують, а здорові обприскують фунгіцидом.

Мозаїка

Це вірусне захворювання, яке робить листя розсади строкатими: темно-зелені плями чергуються зі світлими, майже жовтими. В результаті листя згортається і відмирає.

Стрик

Ця хвороба також відноситься до вірусних. Передається насінням заражених рослин. Хворі сіянці покриваються штрихами, смужками та крапом червонувато-коричневого відтінку. Потім уражене листя відмирає, а черешки і стебла стають крихкими.

Для лікування вірусних захворювань препаратів немає. Єдиний метод боротьби – знищення хворих сіянців.

Фото: unsplash.com

Дізнайтеся, чим підгодувати розсаду перцю, щоб вона була здоровою та міцною: допоможуть домашні засоби.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні