Лайм

Вранці чи ввечері: коли краще підсвічувати розсаду, щоб вона не витягувалася

Взимку та на початку весни розсада не зможе рости без фітолампи

Як відомо, щоб влітку виростити на заміській ділянці овочі та зелень, вже наприкінці зими необхідно підготувати ґрунт, ємності для вирощування, замочити та знезаразити насіння, а також заздалегідь спланувати посівні роботи з урахуванням місячного календаря. theLime вирішив докладніше розповісти, в який час найкраще підсвічувати розсаду, щоб вона не витягувалась.

Читайте також: Досвідчена городниця розповіла, які лампи краще брати для підсвічування розсади.

Фото: pixabay.com

Чому потрібно підсвічувати розсаду спеціальною лампою?

Перш ніж розпочати вирощування розсади, необхідно враховувати, що без спеціальної лампи не вдасться отримати гарну культуру. Сходи почнуть тягнутися вгору, закручуватися і зрештою засохнуть.

Визначитись з освітленням можна дуже просто. Для цього необхідно врахувати площу посадки. Якщо вона не перевищує 1 кв. м., то досить встановити всього лише 2 лампи по 36 Вт. Їх необхідно розмістити над розсадою 20 см над верхніми листочками.

Скільки світла необхідно розсаді?

Рослинам так само, як і людям, необхідний режим дня та ночі. Якщо ж взагалі не вимикати лампу, то у них буде дефіцит поживних речовин, і ріст відразу ж зупиниться.

Забезпечувати рослинам цілодобове підсвічування необхідно лише протягом 3 перших днів після появи сходів – саме в цей час вони тягнуться до світла.

Кожній рослині потрібна певна кількість світла. Але є загальне правило для всіх – приблизно 14 години.

Лампи обов'язково варто включати перед світанком, як тільки на вулиці починає світлішати. Розсада, якій не вистачає світла в цей час, дуже сильно витягується вгору.

Читайте також: Як швидко перевірити якість насіння перцю перед посадкою, щоб отримати здорову розсаду.

Коли потрібно підсвічувати розсаду?

У середньому підсвічувати розсаду необхідно приблизно 14 години на добу за умови, що це південний регіон, а культура стоїть на підвіконні. У такому разі підсвічування можна включати як вранці, так і ввечері. Наприклад, з 6 до 8 ранку, а ввечері – з 18 до 20 години. Винятком є похмура погода та північна сторона.

Після появи перших сходів варто забезпечити їм цілодобове підсвічування. Як тільки рослина зміцніє і на ній почнуть з'являтися перші листочки, лампу потрібно залишати включеною на 10-18 годин.

Помідорам потрібно більше світла від 15 до 17 години. Перед тим, як висаджувати їх у теплицю, освітлення потрібно надавати на 10-12 годин.

Перцям та баклажанам достатньо буде 14-16 годин. Як тільки з'являться перші листочки, підсвічування можна скорочувати до 10-12 годин.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Урожай буде раннім та рясним: у які терміни краще сіяти баклажани на розсаду.
  2. Коли знімати укриття з троянд після зими, щоб не втратити квіти через раптові заморозки.
  3. Помилки у вирощуванні розсади, які заважають насінню вчасно прорости.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Астрологи назвали знаки Зодіаку, у яких найчастіше народжуються близнюки

Астрологи розповіли, що у Близнюків, Раків та Риб найчастіше народжуються близнюки

Ідеально до картопляного пюре: блогерка показала, як приготувати смачні мітболи у соусі

Як у домашніх умовах приготувати мітболи з фаршу у вершково-соєвому соусі, щоб урізноманітнити своє меню та здивувати близьких

Джинси кольору кокосового молока – актуальний тренд 2024 року: ідеї для стилізації

Стилістrf Юлія Попель розповіла про тренд 2024 року – джинси кольору кокосового молока, які можна поєднувати з будь-яким верхом та взуттям