Лайм

Священик пояснив, як харчуватися у Великий піст: що можна і не можна їсти

18 березня розпочався Великий піст, який триватиме 48 днів і у 2024 році закінчиться 5 травня, на світле свято Великодня. Згідно з церковними правилами, у цей час слід відмовитися від м'яса та інших продуктів тваринного походження, включаючи яйця, сир, молоко, олію.

Рибу на Великий піст можна їсти лише у певні дні – на свята Благовіщення Діви Марії (25 березня) та Вербну неділю (28 квітня), а у Лазарєву суботу (27 квітня) дозволено рибну ікру.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят.

Великий піст – час не тільки для тілесного, а й духовного очищення. Фото: Getty Images

Для деяких людей неухильне дотримання посту може бути важким. Особливо це стосується тих, хто має слабке здоров'я. Священик ПЦУ Михайло Омельян на YouTube-каналі Православної Церкви України розповів, у яких випадках суворість посту можна порушувати.

"Важливо пам'ятати, що церква благословляє не таке сильне обмеження в споживанні їжі, якщо людина хвора, жінка вагітна, дитина маленька або навчається. Тому що важливо отримувати всі необхідні для здоров'я компоненти. Це стосується і людей похилого віку. Важливо, щоб ви порадилися зі своїм сімейним лікарем про те, що вам дозволено обмежити, а що - не корисно. Потрібно завжди розумно підходити до посту, тому що можна взяти на себе великий камінь, який ти не зможеш підняти", - каже служитель церкви.

За словами отця Омельяна, набагато важливіше акцентувати увагу на духовних аспектах, звільнятися від шкідливих звичок, не сваритися одне з одним, стримуватися, коли хочеться сказати погане слово.

"Важливо, щоб ми об'єднували духовне і тілесне, піст із молитвами, з нашим виправленням, з гарними вчинками. Інакше це буде просто дієта. Від усього, що нас обтяжувало, потрібно під час посту позбутися. Наприклад, від куріння", - каже він.

Читайте також: Традиційні страви пісного меню: що готувати без м'яса під час Великого посту.

Також священик зазначив, що захисникам України сьогодні не варто перейматися через дотримання посту, адже часто вони не мають можливості обирати їжу.

"Наші захисники сьогодні на передовій, вони вже несуть подвиг посту, тому що живуть заради ближнього свого. Це дуже важливо, і священики у храмах щодня підносять за них молитви", - каже Омельян.

Священнослужителі ПЦУ наголошують, що для християн під час посту важливо стверджуватися у добрі, відкидати все зайве (нездорові звички, шкідливе харчування), допомагати ближнім, навідувати хворих. Робити це потрібно не тільки в період 48 днів перед Великоднем, а й протягом усього життя.

Читайте інші рецепти смачних пісних страв на час Великого посту.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Принесе фінансові можливості: яким знакам Зодіаку пощастить з грошима у травні

Овнів, Козерогів та Близнюків чекає фінансовий успіх у травні - астрологи поділилися прогнозом для цих знаків Зодіаку

Щоб паска на Великдень вдалася: секрети ідеальної випічки від Лілії Цвіт

Через якісь помилки та поширені причини не піднімається тісто на паску, а випічка тріскається, западає всередину або підгоряє  

Якщо набридли джинси: який вигляд мають наймодніші штани сезону

Які фасони жіночих штанів приглянути на весняний сезон, а також з чим їх поєднувати, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу