Лайм

Традиційні страви пісного меню: що готувати без м'яса під час Великого посту

Зробити їх зовсім нескладно

Щороку перед великим церковним святом Великоднем, яке у 2024 році православні християни в Україні відзначать 5 травня, віряни дотримуються найдовшого посту у році, який називають Великим. У цей період вони намагаються очиститись не лише духовно, а й фізично – тобто відмовляються від деяких продуктів. theLime підготував прості рецепти пісних страв, якими можна урізноманітнити своє меню.

Читайте також: Як приготувати пісний майонез - заправку для салатів, в рецепті якої немає яєць.

Пісний борщ із грибами

Інгредієнти на каструлю 5 л: вода (3 л), гриби (500 г), квасоля (100 г), картопля (4-5 шт.), цибуля (1 шт.), капуста (300 г), морква (1 шт.), лавровий лист (1 шт.), оцет (1 ст. л.), цукор (1 ст. л.), томатна паста (3 ст. л.), часник (2 зубчики), рослинна олія (100 мл ), сіль (за смаком), зелень, солодкий перець.

Приготування:

Промиваємо квасолю під холодною водою, замочуємо її приблизно на 8 годин, краще це зробити на ніч. Води має бути вдвічі більше квасолі.

У велику каструлю наливаємо 3 л води, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь і варимо квасолю протягом 1 години.

Підготуємо овочі: картопля нарізаємо шматочками, моркву і буряк натираємо на грубій тертці, цибулю нарізаємо кубиком, капусту дрібно шаткуємо, гриби промиваємо, якщо дрібні, так і залишаємо, якщо великі, розрізаємо навпіл.

Коли квасоля звариться, до неї додаємо картоплю, варимо 10 хвилин. Далі додаємо капусту і продовжуємо варити 10 хвилин.

На сухій сковороді обсмажуємо гриби, коли випарується рідина, додаємо олію, часник і обсмажуємо її до золотистого кольору.

Окремо на сковороду наливаємо олію, викладаємо натертий буряк, моркву та цибулю. Смажимо, помішуючи, до м'якості овочів. Додаємо оцет, цукор, розведену у воді томатну пасту. Перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин.

У каструлю додаємо обсмажені гриби, засмажку, лавровий лист і сіль до смаку. Даємо закипіти, проварюємо на маленькому вогні 5 хвилин.

До борщу додаємо зелень, вимикаємо вогонь, накриваємо та даємо настоятися 30 хвилин, далі подаємо до столу.

Фото: instagram.com/marina_khvil

Читайте також: Останній день перед Великим постом: коли Прощена неділя і які традиції вона має.

Пісні голубці

Інгредієнти: капуста білокачанна (1 шт.), рис (150 г), печериці (350 г), цибуля (1 шт.), морква (1 шт.), сіль, чорний перець, олія, сметана.

Приготування:

Відварюємо капусту. Розбираємо качан на листя, жорсткі прожилки відбиваємо молотком.

Відварюємо рис до напівготовності. Нарізаємо гриби кубиками, обсмажуємо їх на сковороді, розігрітій з олією.

Очищаємо та нарізаємо цибулю та моркву. Обсмажуємо їх окремо в олії.

Змішуємо рис, гриби та овочі, солимо і перчимо, перемішуємо.

Викладає на кожен лист капусти по 1 ст. л. начинки, загортаємо їх.

Обсмажуємо голубці на сковороді, потім заливаємо сметаною і тушкуємо ще 40 хвилин на слабкому вогні.

Фото: instagram.com/samalipyla.vinnytsia

Читайте також: Пісна випічка нашвидкуруч: як приготувати рогалики з маком на воді.

Пісні гречані котлети

Інгредієнти: крупа гречана (1 склянка), печериці (800 г), цибуля (3 шт.), перець, зелень петрушки або кропу, борошно вівсяне (мелені пластівці), оливкова олія, сіль.

Приготування:

Готуємо гречку: промиваємо крупу, заливаємо холодною водою, накриваємо кришкою та доводимо до кипіння на максимальному вогні. Зменшуємо вогонь і готуємо, поки гречка не вбере всю воду. Каструлю з гречкою загортаємо в рушник і залишаємо на 10-15 хвилин. Солимо, перемішуємо.

Гриби промиваємо та нарізаємо пластинками. Цибулю нарізаємо і смажимо на розігрітій сковороді 4-6 хвилин. Додаємо гриби і смажимо помішуючи 10-15 хвилин. Солимо, перчимо, охолоджуємо.

Гриби з цибулею подрібнюємо у блендері або пропускаємо через м'ясорубку.

У грибну масу додаємо гречку, щоб утворилася густа гречана маса. Додаємо зелень і перемішуємо змоченими руками. Формуємо котлети і обвалюємо в борошні.

Котлети викладаємо на розігріту сковороду і смажимо по обидва боки до рум'яності. Накриваємо кришкою та доводимо до готовності ще 3-5 хвилин. Подаємо ароматні гречаники до столу.

Фото: instagram.com/marfa_yakovleva_cook

  • Читайте також на theLime, як приготувати пісні оладки з квашеної капусти.

Цікаві новини для вас:

  1. Останній день Масниці: що приготувати на Прощену неділю, добірка рецептів.
  2. Як просити пробачення на Прощену неділю: традиції і обряди церковного свята.
  3. Блогерка поділилася незвичним рецептом млинців: виходять тонкими і дуже смачними.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні