Лайм

Чому падає паска: 7 поширених причин невдалої випічки на Великдень

Беріть собі на замітку

Чимало господинь уже почали робити заготовки на Великдень, який більшість вірян в Україні відзначатимуть вже цієї неділі, 16 квітня. Головні страви на святковому столі це, звичайно ж, паска, яку можна приготувати за традиційним рецептом на дріжджовому тісті або ж зробити великодній кекс крафін чи паску-бріош з шоколадом. theLime вирішив докладніше розповісти, з якими поширеними помилками можуть зіткнутися господині під час випікання традиційного великоднього хліба.

Фото: pinterest.com

Продукти для приготування паски або холодні, або занадто гарячі

Як правило, паску печуть на основі дріжджового тіста. А дріжджі не люблять ні холодного, ні тим паче гарячого.

Щоб не зіпсувати тісто, заздалегідь дістаємо продукти з холодильника, а рідину, в якій розчинятимемо дріжджі (наприклад, молоко), підігріваємо до трохи теплого стану.

Недостатньо вимішане тісто

Якщо ви полінувалися і не вимісили дріжджове тісто до стану, коли воно саме починає відлипати від стінок посуду та від рук, паска, швидше за все, не вийде легкою та повітряною.

Тому обов'язково просіюємо борошно через сито і вимішуємо тісто доти, доки паска не перестане бути липкою або буде липнути зовсім трохи.

Верхівка паски "падає"

Ідеальна температура приміщення, щоб тісто підійшло, має бути приблизно +25°С. Тому необхідно стежити, щоб не було холоду, протягів, різких гучних звуків, інакше тісто у формах може підійти, а потім упасти.

Або ще гірше паска впаде в духовці та вийде з "ямкою" посередині. Щоб такого не сталося, ставимо її у добре розігріту духовку.

Читайте також: Що робити, якщо тісто на паски не піднімається: прості способи врятувати випічку.

Паска пригорає

Таке може статися, якщо поставити паску в холодну духовку. Різка зміна температури може призвести до пригорання. Обов'язково заздалегідь розігріваємо духовку і змащуємо форму (якщо вона не паперова) рослинною олією. Дно металевої форми краще вистелити пергаментним папером.

Якщо підгоряє верх паски, а всередині вона ще не готова, зменшуємо температуру випікання градусів на 20 і прикриваємо верхівку алюмінієвою фольгою.

Неможливо дістати паску з форми

На сьогоднішній день існує багато варіантів форм для випікання пасок: паперові, з яких не потрібно діставати, силіконові, металеві роз'ємні.

Якщо таких немає або ви звикли пекти в металевих мисках або нероз'ємних формах, обов'язково змащуйте все маслом, у тому числі пергамент про всяк випадок.

Не варто випікати "на око"

Важливо точно знати, скільки часу потрібно на випікання. Інакше паска може так і залишитися напівсирою всередині.

Наприклад, кілограмова паска печеться не менше 45 хвилин, паска масою 1,5 кг 1 годину, двокілограмова півтори години.

Глазур не застигає

Паска пропеклася ідеально, а глазур навіть через деякий час після того, як її нанесли, залишається липкою. Щоб цього не сталося, протягом 5-10 хвилин охолоджуємо у морозильній камері яйце. Потім відокремлюємо білок від жовтка і збиваємо міксером на невеликій швидкості (поступово збільшуючи її) до тих пір, поки не зникнуть бульбашки. Потроху додаємо в яєчну масу півсклянки цукрової пудри та щіпку лимонної кислоти для блиску глазурі. Крем повинен вийти щільним та густим.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Які паски в Україні вважають традиційними і коли їх пекти на Великдень-2023.
  2. Як приготувати паску з рідкою шоколадною начинкою: рецепт на Великдень-2023.
  3. Так готували наші бабусі: класичний рецепт паски на 10 жовтках.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як змінилися прогнози букмекерів після першого півфіналу: які шанси в України

Букмекери оновили свої ставки на переможця "Євробачення-2024" – перше місце посідає Хорватія, Україна – четверте

В самій лише футболці представник Фінляндії здивував появою на сцені "Євробачення-2024"

Представник Фінляндії Windows95man показав епатажний номер у першому півфіналі "Євробачення-2024"

Трішки перестаралася: Jerry Heil розповіла, як отримала травму під час виступу на "Євробаченні-2024"

Jerry Heil отримала травму під час виступу на Євробаченні-2024 - співачка вийшла на зв'язок у соцмережах та розповіла про своє самопочуття