Лайм

Як приготувати класичну українську паску на дріжджах: найвдаліший рецепт

Господині-початківцю на замітку

Багато хто з нас уже почав планувати меню на Великдень, який християни східного обряду в Україні відзначать 5 травня. І якщо ви ще в пошуках того самого ідеального рецепту паски, спробуйте приготувати її на дріжджах.

Класичним рецептом традиційної випічки поділилася авторка кулінарного YouTube-каналу "Food Good - смачні рецепти українською".

Читайте також: Паска з шоколадною начинкою – кулінарний тренд 2024 року: як приготувати за рецептом Лілії Цвіт.

Фото: instagram.com/jusweet.cake

Інгредієнти для тіста: яйця (8 шт.), молоко (500 мл), вершкове масло (250 г), сметана (500 г), цукор (450 г), ванільний цукор (40 г), сіль (0,5 ч. л.), сухі дріжджі (15 г), борошно (від 1400 до 1600 г), родзинки (250 г).

Інгредієнти для глазурі: яєчні білки (4 шт.), цукор (200 г), сіль (щіпка), лимонна кислота (щіпка).

Приготування:

У велику каструлю (на 10-12 л) розбиваємо 8 яєць, збиваємо вінчиком і виливаємо трохи тепле молоко, а також розтоплене вершкове масло (воно не повинно бути гарячим) і сметану.

Потім всипаємо цукор, ванільний цукор, сіль. Знову перемішуємо вінчиком.

В окремій мисці змішуємо просіяне через сито борошно та сухі дріжджі.

Поступово вводимо борошняну суміш у рідкі інгредієнти, перемішуємо. Разом з останньою частиною борошна вводимо родзинки – їх необхідно попередньо промити та висушити на паперових рушниках.

Читайте також: Що таке борошно Манітоба, яке все частіше використовують для випікання пасок.

Вимішуємо тісто руками, більше борошна додавати не варто, щоб не забити тісто. Робити це потрібно близько 10 хвилин.

Розділяємо тісто на дріжджах на 2 рівні частини, перекладаємо їх у 2 каструлі, які попередньо потрібно змастити олією. Накриваємо кришками та залишаємо підходити (приблизно на 2 години). Можна включити духовку на 30-40°С і поставити в неї каструлі.

Через зазначений проміжок часу змащуємо руки олією та обминаємо тісто.

Потім розкладаємо дріжджове тісто у паперові форми – так, щоб воно займало приблизно одну третину форми.

Форми ставимо на деко і відправляємо в тепле місце на 30-40 хвилин. Зверху накриваємо чистим рушником чи харчовою плівкою.

Потім розігріваємо духовку до 180°С (режим верх-низ), ставимо в розігріту духовку паски. Випікаємо приблизно 40 хвилин. Потім дістаємо та чекаємо, поки вони повністю охолонуть.

Для глазурі беремо 4 яйця, збиваємо їх із щіпкою солі до пишності. Потім вводимо цукор та збиваємо до стійких піків. Наприкінці додаємо щіпку лимонної кислоти або кілька крапель лимонного соку.

Прикрашаємо паски глазур'ю і декором на власний розсуд.

Цікаві новини для вас:

  1. Як пекти паски у паперових формах: цей спосіб вибирає все більше господинь.
  2. Як прикрасити паску на Великдень квітами з маршмеллоу: блогерка показала простий спосіб.
  3. Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні