В цю неділі, 5 травня, православні та греко-католики відзначатимуть Великдень. Багато господинь вже планують святкове меню з м'ясними стравами, салатами, а також традиційною випічкою – паскою, яку можна приготувати як на дріжджах, так і спробувати на заквасці. theLime розбирався, чому паска може не вийти і як виправити поширені помилки.
Про це розповіла відома кондитерка і блогерка Лілія Цвіт.
Читайте також: В які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції.
Найпоширеніші варіанти, коли паски не виходять:
1. Тісто на паску не піднімається.
2. Паска тріскається.
3. Після випікання паска западає всередину.
4. Паска має різкий запах і присмак дріжджів.
5. Пригорає верхівка паски.
Читайте також: Як зробити форми для пасок із пергаменту: лайфхак, який збереже кошти.
Тісто не піднімається
Причин може бути кілька: несвіжі дріжджі, їхня невелика кількість. Також дріжджі не спрацюють у холодній воді чи молоці або ж, навпаки, загинуть, якщо розчиняти їх у гарячій рідині.
Щоб зрозуміти, спрацювали дріжджі або ні, ми готуємо спочатку опару, а потім уже основне тісто.
Якщо бачите, що готове тісто не росте, спробуйте додати ще трохи розчинених дріжджів і почекати.
Паска тріскається
Це відбувається тоді, коли тісто надто густе. А ще тоді, коли тісто недостатньо підросло у формі для паски. Тому звертаємо увагу не на час, а на об'єм. Тісто у формі має збільшитися в об'ємі майже в 3 рази.
Паска западає всередину
Причина – тісто було занадто рідким, або коли воно недостатньо пропечене всередині. Ще таке буває, якщо дуже низька температура в духовці. Паски, особливо великі, ставимо в розігріту духовку. Потім температуру зменшуємо.
Паска має різкий запах і присмак дріжджів
Причина – тісто перекисло, тобто надто довго вистоювалось. Важливо ще на етапі опари не перетримати тісто. І час сходження у всіх різний – це залежить від температури середовища.
Верхівка паски пригорає
Час випікання залежить від розмірів форми. Чим більше форма, тим довше печемо паски. Якщо зверху верхівка пригорає, робимо шапочку із алюмінієвої фольги. Важливо також орієнтуватися саме на свою духовку.
Крім того, кулінар і блогер рекомендує заздалегідь потренуватися і зробити "репетицію" з невеликою кількістю тіста - оскільки за рік навіть найдосвідченіші господині можуть забути, як пекти паски.
- Раніше ми розповіли, як зробити мерехтливі крашанки у вині.
- Читайте також на theLime, як приготувати желатинову глазур для пасок.
Цікаві новини для вас:
- Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному.
- Святкове меню на Великдень-2024: приготуйте ніжну буженину з телятини у духовці.
- Не тільки сіль: що додати у воду при варінні яєць, щоб вони добре чистилися.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.