Лайм

Велика загроза врожаю: чому не можна садити картоплю поряд з помідорами

Запам'ятайте це

Дачники та досвідчені господарі вже у березні починають продумувати, що вони вирощуватимуть на городі влітку. Багато хто з них знає, що овочеві культури потрібно розмістити на грядках так, щоб вони не гальмували і не пригнічували розвиток інших. theLime вирішив докладніше розповісти, коли можна займатися посадкою картоплі та чому її потрібно саджати подалі від томатів.

Фото: pinterest.com

Картоплю можна висаджувати на грядку приблизно на початку квітня, а якщо погода балує теплом – навіть у березні (якщо це ранні сорти). Оптимальний час для посадки – коли температура ґрунту становить не менше +7°С.

Щоб підтримати необхідну температуру та зберегти тепло в ґрунті, грядки можна вкрити садовим нетканим матеріалом.

Оскільки картоплі необхідно багато поживних речовин для зростання, ґрунт слід заздалегідь удобрити гноєм. Важливо також, щоб картопля отримувала багато світла, наприклад, на підвіконні вікна підвалу або в теплиці.

Для ранньої картоплі рекомендується невелика площа вирощування, оскільки бульби не дуже добре зберігаються та більше підходять для щоденного використання.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Навіщо надрізати картоплю перед посадкою: лайфхак досвідчених господарів.

Щоб зменшити ризик захворювань, картоплю можна висаджувати на тому самому місці на грядці лише кожні 4 роки. Найкраще на відстані від 30 до 35 см. Відстань між рядами на чистій від бур'янів грядці має становити приблизно 70-80 см. Глибина для висадки приблизно 10 см вічками або пагонами вгору.

Також слід запам'ятати просте правило: ніколи не садимо картоплю біля помідорів. Справа в тому, що фітофтороз може поширитися з неї на томати.

Фітофтора (фітофтороз) – найпоширеніше грибкове захворювання томатів та інших пасльонових (картоплі, баклажанів), яке виявляє себе найчастіше у похмуру сиру та прохолодну погоду.

Обидві ці рослини, як відомо, відносяться до сімейства пасльонових. А тому й недуги у них однакові. Якщо фітофтора з'явилася на картопляному полі, то за кілька тижнів окупує і томати, і навпаки. При цьому варто враховувати, що картопля більш стійка до фітофтора. Також не слід садити томати поблизу баклажанів та фізалісу.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Які страви готують на Великдень і що прийнято святити у церкві.
  2. Від заморозків до грибка: 7 причин пожовтіння озимого часнику на грядці.
  3. Топ-5 модних помилок, які жінкам не варто допускати навесні 2023 року.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками