Лайм

Як врятувати редиску від хрестоцвітної блішки: народні методи

Не варто витрачати гроші на дорогі препарати

Досвідчені городники вже з початку весни займаються підготовчими роботами до майбутнього дачного сезону: вирощують розсаду, підживлюють кущі та плодові дерева. У той же час багато хто посіяв редиску у відкритий ґрунт ще в березні, а тепер необхідно стежити, щоб рослини не атакували комахи-шкідники. theLime вирішив розібратися, як врятувати редиску від хрестоцвітної блішки.

Про це йдеться у повідомленні видання silskivisti.

Читайте також: Що додати у ґрунт під час посіву редиски, щоб отримати гарний урожай.

Хрестоцвітна блішка це маленька комаха темного кольору (синього, чорного, зеленого) з металевим блиском, що швидко перестрибує з рослини на рослину. Завдає шкоди листям редиски, виїдаючи в них отвори. В результаті рослина зупиняється у рості і навіть може загинути.

Особливо небезпечна блішка для молодої редиски в перші два тижні після сходів, оскільки здатна їх повністю знищити. Сприятливим періодом для атак цього шкідника є суха спекотна погода.

Для профілактики ураження цією комахою грядки удобрюємо рідким гноєм. У процесі вирощування культуру необхідно підживлювати, частіше розпушувати ґрунт та своєчасно поливати. Все це прискорить ріст редиски, а для міцної та добре розвиненої рослини великої загрози блішка становити вже не буде.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Як виростити велику редиску: поради від досвідчених городників.

За допомогою яких народних засобів можна позбутися хрестоцвітної блішки?

Попіл

Необхідно приготувати розчин на основі попелу. Беремо 2 склянки попелу, 50 г натертого господарського мила (або 1 ст. л. рідкого), розведеного в 10 л води. Розчин залишаємо на ніч, а рано-вранці (до 6:00), коли блішка ще не вийшла на "полювання", обробляємо рослини. Попередньо настій необхідно процідити. Також розчин необхідно застосовувати відразу після поливу.

Можна просто розсипати деревну золу по грядці. Цю процедуру проводимо 2-3 рази з інтервалом 4-5 днів.

Інші народні засоби

Також редиску можна обробити тютюновим пилом, порошком пижми (1 сірникова коробка/1 кв. м), чистотілом. Відлякують блішку і настої часнику, томатного бадилля. Після поливу чи дощів обробку цими засобами необхідно повторювати.

Які ще методи можна використовувати для боротьби з блішкою?

Клейкі пастки

Також застосовують клейкі пастки. Біля рослин встановлюють прапорці з тканини, фанери або паперу, змащені гусеничним клеєм. У процесі пересування блішки прилипають до клейкої поверхні.

Накрити редиску агроспаном чи пластиковими пляшками

Деякі городники накривають грядки агроспаном – білим нетканим матеріалом. Або поміщають посіви під пластикові пляшки. Це допомагає на якийсь час зупинити поширення блішки. Після того, як сходи зміцніють, їх необхідно обробити розчином попелу.

  • Раніше ми розповіли, чому редиска стає гіркою і як покращити її смак під час вирощування.
  • Читайте також на theLime, що робити з редисrою після появи сходів, щоб отримати соковиті і великі коренеплоди.

Цікаві новини для вас:

  1. Що посіяти у травні і яке насіння краще використовувати: пам'ятка для городників.
  2. Огірки садять наприкінці квітня – на початку травня: найкращі дати за місячним календарем.
  3. Що можна і чого не слід садити після картоплі: поради для городників-початківців.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Будують кар'єру поза офісом: які знаки Зодіаку створені для дистанційної роботи

Представники яких знаків Зодіаку полюбляють організовувати свою роботу за власним зручним графіком і тільки за межами офісу  

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Як у домашніх умовах приготувати ситну шаурму з курячим філе, морквою по-корейськи та сметанним соусом, щоб побалувати свою родину