Підживлення - важливий етап у догляді рослин. За допомогою добрив городники вносять у ґрунт мікроелементи, яких бракує овочам і ягодам. Раніше ми розповідали, як використовувати добриво з кефіру, а в цьому матеріалі розберемося, як обробити овочеві культури борною кислотою.
У газеті "Сільські вісті" опублікували корисні поради щодо підживлення та розповіли, яких помилок припускаються городники при приготуванні добрива з борної кислоти.
Читайте також: Які добрива потрібні огіркам, щоб дали багато врожаю: поради городникам.
Борна кислота швидко розчиняється у воді за температури 80 градусів, не втрачаючи своїх властивостей. У теплій або холодній воді вона перетвориться на грудочки і корисного розчину для рослин не вийде.
Розчин з борної кислоти використовують для підживлення овочів та фруктів 3-5 разів на сезон. Допускається внесення добрива через 10 днів, але краще враховувати важливі стадії розвитку рослини.
Найчастіше борну кислоту не використовують самостійно, а поєднують її з іншими речовинами для комплексного підходу. Таке підживлення підходить як для рослин у теплицях, так і на городі.
Розчин з борної кислоти допомагає збільшити кількість зав'язей, захищає від хвороб та працює як добавка для розвитку листової маси.
Читайте також: Чим підживити полуницю під час і після цвітіння: поради досвідчених дачників.
Як приготувати добриво з борної кислоти
Знадобиться:
- борна кислота – 1-1,5 г;
- марганцівка – 1 склянка розчину темно-рожевого кольору;
- молоко – 1 склянка;
- йод – 60 крапель;
- сечовина – 1 ст.
У склянці гарячої води (не окропу) розводять борну кислоту. Додають марганець (на кінчику ножа), молоко, йод та сечовину. Перемішують, виливають у розпилювач та додають 10 л води.
Отриманим розчином обробляють помідори, перець та інші овочеві культури. Обприскують весь кущ, але не доводять до стікання розчину з листя.
Дізнайтесь також, чи потрібно поливати картоплю на городі: відповідь досвідчених садівників.