Лайм

Як зрозуміти, чого не вистачає капусті: поради і ефективні добрива

Зверніть на це увагу

Досвідчені дачники знають, коли потрібно садити ті чи інші овочеві культури за місячним календарем та як їх розмістити на грядках, щоб не зіпсувати врожай. І якщо ви вже в курсі, як правильно вносити добрива на основі попелу, візьміть собі на замітку, як зрозуміти, чого не вистачає капусті.

Про це розповіли на порталі Ukr.Media.

Читайте також: У капусти скручується і жовтіє листя: як врятувати рослину.

Нестача азоту

Підживлення азотом необхідно капусті, щоб правило сформувати голівку. Інакше качани розтріскуватимуться.

Найкраще готувати грядку для посадки капусти з осені, додавши велику кількість гною або компосту, що перепрів, і, звичайно, прибравши бур'яни. Капуста краще росте на твердих, родючих і природно дренованих ґрунтах.

А перед висадженням розсади капусти потрібно внести збалансоване гранульоване добриво. Добре підходять добрива NPK 10-10-10 або 12-12-12. Ці три цифри розташовані збоку на упаковці добрив і свідчать, скільки азоту, калію і фосфору міститься у цьому конкретному добриві.

Через 2 тижні після посадки знову удобрюємо збалансованим (10-10-10) добривом за інструкцією. Через 4 – даємо по половині склянки водорозчинного азотного добрива на кожні 3 м ряду: змішуємо з водою відповідно до інструкцій виробника та розпорошуємо навколо та на рослинах капусти. На цьому етапі краще уникати гранульованих добрив, оскільки вони можуть спалити рослини капусти при прямому контакті з ними.

Після того, як почалося формування качана, мінеральні азотні добрива завдають більше шкоди, ніж користі. Тому необхідно зосередитися на усуненні дефіциту конкретних поживних речовин, що досягається обприскуванням рідкими добривами.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Посадка капусти на розсаду: що потрібно для гарного росту і захисту від хвороб.

Дефіцит фосфору, міді, цинку

Повільне зростання, незважаючи на внесення азотних добрив, може бути причиною дефіциту кількох поживних речовин. Наприклад, фосфору, коли колір листя не змінюється, проте, мабуть, дуже уповільнений розвиток. Аналогічна ситуація можлива при дефіциті міді – наслідок надлишкових доз азоту, а волога та холодна весна може спричинити нестачу цинку з тією ж аномальною затримкою росту.

Дефіцит калію

Капусті не вистачає калію, якщо по найстаршому нижньому листю пішла світло-коричнева в'януча і некротична зона від краю до середини, а листя почало загинатися вгору.

Дефіцит магнію

На старому листі між прожилками починається хлороз від краю до середини листа. При цьому найбільші жилки залишаються білими. Уражене листя закручується вниз, червоніє.

Дефіцит кальцію

Якщо на молодому листі видно "опік" кінчиків у вигляді некротичних поразок, то це дефіцит кальцію. Якщо це відбувається на ранніх стадіях розвитку, то ріст сповільнюється, качан може не сформуватися.

Фото: pixabay.com

Дефіцит сірки

Капуста сповільнює ріст, листя стає хлоротичним і ламким, формування качана відстає від звичайного. Дефіцит сірки небезпечний і тим, що рослини стають сприйнятливими до хвороб.

Дефіцит бору

Молоде листя скручується, деформується, покривається жовтими цятками.

Дефіцит марганцю

Збільшене і розлоге листя з жовто-зеленими плямами свідчить про дефіцит марганцю. Поширена причина – посушливий ґрунт, надмірне вапнування, надмірне внесення органіки на додаток до перших азотних підживлень.

Нестача молібдену

У капусти дрібніє листя і опускається вниз, як гілки плакучої верби, краї стають зазубреними.

Дефіцит заліза

Черешки стають дуже довгими і з дрібним листям.

Читайте також: Як врятувати розсаду капусти, яка витяглася: корисні поради.

Полив

Добрива та правильний полив капусти йдуть пліч-о-пліч, оскільки капуста любить добрива – нестача поживних речовин уповільнює ріст, що призводить до погано розвинених качанів, а коріння поглинає добрива розчиненими у ґрунтовій волозі. Крім того, у капусті саме по собі високий вміст води, без достатньої кількості вологи надалі качани висихають, тріскаються та стають гіркими.

З іншого боку, заболочування душить коріння та блокує підживлення, сприяє розвитку гнилі. Поливати потрібно по погоді, виходячи зі здорового глузду та ступеня висихання ґрунту на верхні 3-5 см.

Простий спосіб перевірити, коли поливати капусту, - беремо жменю землі поруч із рослинами та міцно стискаємо у долоні. Потрібно, щоб грунт був досить вологим, щоб грудочка протрималося цілою протягом декількох секунд, перш ніж розсипатися. Якщо грунт залишається щільною кулею і в ньому відчувається вода, вона надто волога. Дайте капустяній грядці висохнути протягом декількох днів і перевірте ще раз. Якщо ґрунт при стисканні зовсім не злипається і просто кришиться, необхідно терміново полити рослини.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як врятувати троянди від попелиці: допоможе перевірений натуральний засіб.
  2. Можна тримати до повного пожовтіння листя: коли краще викопувати тюльпани.
  3. Чим підживити огірки після сходів: рецепти натуральних добрив для поливу.

Новини партнерів

Читайте також

Чим підживити томати під час наливу плодів: поради для збільшення врожаю

Досвідчений дачник поділився в мережі, які добрива найкраще використовувати для високорослих помідорів у той період, коли плоди збільшуються

Виконавець хіта "Провела екскурсію" Parfeniuk з коханою похрестили доньку і показали її обличчя

Блогерка Сімбочка показала у мережі фото з хрещення двомісячної доньки Софії, яку вона народила своєму нареченому, співаку Іллі Парфенюку  

Дружина Віктора Павліка влаштувала їхньому 3-річному сину-імениннику морську вечірку: відео

Молода дружина Віктора Павліка продемонструвала у мережі теплі сімейні кадри з вечірки у морському стилі на честь дня народження сина