Лайм

Плями на листі полуниці свідчать про захворювання рослини: чим обробити кущі

Уважно огляньте рослини

Влітку у дачників стає все більше турбот у саду та на городі: потрібно вчасно поливати рослини, вносити добрива під кущі та квіти, щоб посилити їх ріст та розвиток, а також захистити від хвороб та шкідників. theLime розбирався, про що свідчать плями на листках полуниці.

Про це йдеться у повідомленні на сайті "Сім'я і дім".

Читайте також: Чому на кущах полуниці після цвітіння немає ягід: причини, про які мало хто знає.

Фото: pixabay.com

Коричневі плями

Це дуже небезпечне захворювання, яке називається антракнозом. Такі плями швидко збільшуються, зливаються та чорніють. Полуниця може повністю загинути у дуже короткий термін.

Найчастіше на це захворювання страждають рослини в теплицях. Для боротьби з антракнозом обережно викопуємо хворі рослини, виносимо за територію грядки та спалюємо. Потім обробляємо посадки фунгіцидними препаратами згідно з інструкцією.

Червоні чи бурі плями

Це ознака грибкового ураження, що виникає внаслідок порушень правил агротехніки та підвищеної вологості протягом тривалого періоду.

На листках утворюються не тільки червоні плями, а й бурі подушечки, заповнені спорами гриба. Для боротьби із хворобою необхідно обережно викопати хворі рослини, винести за територію грядки та спалити.

Читайте також: Як позбутися довгоносика на полуниці: народний спосіб боротьби зі шкідником.

Білі плями

Такі плями свідчать про ураження рослини рамуляріозом. Це захворювання починається з маленьких білих цяток, які згодом збільшуються, зливаються і вражають весь кущ. Для боротьби із захворюванням обробляємо рослину бордоською рідиною 1% або спеціальними препаратами проти рамуляріозу. Проводити таку процедуру необхідно до цвітіння та після збирання врожаю. Робимо це з ранку, у безвітряну погоду та ретельно обробивши кожен уражений кущ.

Руді чи іржаві плями

Це ознака ураження полуниці іржею, збудником якої є іржавий грибок. Згодом плями зливаються, листя опадає і рослина гине. Листя з такими плямами необхідно відразу знищити. Для цього розстеляємо під кущем плівку і обрізаємо хворе листя. Після цього обробляємо рослину Чистофлором, Прогнозом, Агролікарем або Профі.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Що зробити з часником у червні, щоб збільшити головки: три дії для гарного врожаю.
  2. Чим підживити полуницю під час та після цвітіння: поради досвідчених дачників.
  3. Помідори не виносять тінь і надмірну вологість: які помилки заважають гарному врожаю.

Новини партнерів

Читайте також

Чому жовтіє листя огірків: причини і народні способи рятування врожаю

За допомогою яких народних засобів можна зупинити процес пожовтіння листя на огірковому бадиллі, як правильно вносити підживлення  

Як видалити кісточки з вишень і черешень, щоб ягоди залишилися цілими: корисний лайфхак

Як за допомогою лійки для переливання рідин та коктейльної трубочки можна швидко видалити кісточки з вишень або черешень

Як збільшити розмір головок цибулі за допомогою простого підживлення у червні

Підживлення цибулі курячим послідом або калієм допоможе збільшити розмір головок - відео, як розводити добрива та поливати грядки