Лайм

Підживлення коров’яком: для яких рослин підходить і як правильно використовувати добриво

Городникам на замітку

Щоб рослини в саду та на городі правильно розвивалися і давали плоди, їх необхідно удобрювати – тобто вносити органічні та мінеральні добрива. І якщо ви вже знаєте, як правильно вносити підживлення з попелу, щоб не нашкодити рослинам, візьміть собі на замітку, що таке коров'як і як його правильно застосовувати.

Про це докладніше розповіли на сайті "Сім'я і дім".

Читайте також: Попіл, компост та інші корисні добрива, якими слід підживити плодові дерева навесні.

Фото: pixabay.com

Що таке коров'як?

Коров'як або коров'ячий гній – це екологічно чисте та економічно вигідне добриво, легко доступне та просте у використанні. На відміну від хімічних добрив, які можуть нашкодити навколишньому середовищу та призвести до деградації ґрунту, коров'як є безпечним.

Це цінне органічне добриво, яке здатне покращити фізичні, хімічні та біологічні властивості ґрунту. Коровяк є ферментованою масою, що містить високу концентрацію поживних речовин, таких як азот, фосфор, калій та кальцій, необхідних для росту та розвитку рослин.

Його можна виробляти самостійно, використовуючи відходи тваринного походження та інші органічні матеріали, що робить його доступним варіантом для тих, хто тримає худобу.

Переваги використання коров'яку

Однією з основних його переваг є здатність покращувати структуру ґрунту: при внесенні коров'як допомагає розпушувати ущільнені ділянки та збільшує пористість, що дозволяє краще утримувати воду та поживні речовини. Одним із найпростіших способів використання коров'яку є приготування настою.

Читайте також: Чим підживити низькорослі томати після висадки в ґрунт: поради досвідченого городника.

Для яких рослин підходить коров'як?

Його часто використовують для підживлення овочевих, декоративних та ягідних культур. Перепрілий гній, відомий як компост, підходить практично всім рослинам.

Як удобрювати коров'яком?

1. Один із найефективніших способів використання коров'яку – дати йому згнити протягом кількох місяців, утворюючи багатий поживними речовинами компост. Цей компост можна додавати в ґрунт перед посадкою або використовувати як підживлення навколо існуючих рослин.

2. Інший спосіб використання коров'яку – приготування рідкого добрива, для цього його необхідно розбавити водою. Це рідке добриво можна вносити безпосередньо у ґрунт або розпорошувати на листя рослин. Важливо правильно розвести коров'як, оскільки свіжий коров'як використовувати як добрива не можна. Щоб зробити рідке добриво, розводимо 1 л настою у 10 л води.

3. Крім цього, коров'як можна використовувати і як мульчу. Сухий коров'як допомагає зберігати вологу в ґрунті, запобігає росту бур'янів і поступово забезпечує рослини поживними речовинами в процесі розкладання.

4. Ще один варіант внесення гною восени під перекопування. За зиму гній розкладається, насичуючи землю поживними речовинами та покращуючи її структуру.

Фото:

Цікаві новини для вас:

  1. Плями на листі полуниці свідчать про захворювання рослини: чим обробити кущі.
  2. Як правильно поливати огірки, щоб отримати здоровий і рясний урожай: рекомендації агронома.
  3. Дріжджі для підживлення помідорів: як розводити і використовувати на городі.

Новини партнерів

Читайте також

Чому жовтіє листя огірків: причини і народні способи рятування врожаю

За допомогою яких народних засобів можна зупинити процес пожовтіння листя на огірковому бадиллі, як правильно вносити підживлення  

Як видалити кісточки з вишень і черешень, щоб ягоди залишилися цілими: корисний лайфхак

Як за допомогою лійки для переливання рідин та коктейльної трубочки можна швидко видалити кісточки з вишень або черешень

Як збільшити розмір головок цибулі за допомогою простого підживлення у червні

Підживлення цибулі курячим послідом або калієм допоможе збільшити розмір головок - відео, як розводити добрива та поливати грядки