Лайм

Дріжджі для підживлення помідорів: як розводити та використовувати на городі

На основі дріжджів готують ефективне натуральне добриво для томатів

Кінець травня і початок червня - час активного підживлення рослин, які вкорінюються і набираються сил після пересадки у відкритий ґрунт. Для цього городники використовують як мінеральні, так і органічні добрива. Один із найпопулярніших варіантів для помідорів – дріжджі.

Читайте також: Як зробити ефективне добриво для першого підживлення перцю: простий рецепт.

Фото: pixabay.com

Дріжджі можуть бути корисним добривом для томатів з кількох причин:

  • Вони багаті на мінерали (фосфор, калій, магній, кальцій і залізо), містять важливі мікроелементи (цинк, мідь і марганець). Підтримувати ріст та розвиток помідорів можуть також вітаміни групи B, білки та амінокислоти у дріжджах.
  • Підживлення у вигляді розчину дріжджів збагачує ґрунт поживними речовинами, які покращують його структуру, допомагають утримувати воду і підтримують аерацію, завдяки чому краще росте коріння томатів.
  • Дріжджі можуть стимулювати мікробну активність у ґрунті. Корисні мікроби допомагають розщеплювати органіку, з якої рослини легко поглинають поживні речовини.
  • Дріжджі покращують стійкість рослин до хвороб, що передаються через ґрунт, знижують активність патогенів.

Авторка YouTube-каналу "Півтори сотки" розповіла, як приготувати корисне підживлення для помідорів на основі дріжджів. Також до його складу можна додати фітоспорин та звичайний комерційний укорінювач. Таке добриво підійде для рослин, які були висаджені у відкритий ґрунт не менше 7-10 днів тому.

Читайте також: Чим підгодувати часник, щоб головки були великими і здоровими.

Приготування добрива із дріжджів для помідорів

100 г живих дріжджів розведіть у 3-літровій банці теплої води, наповненій приблизно на ⅕ об'єму (для бродіння дріжджів має залишатися місце). Додати 2 ст. ложки цукру чи 1 ст. ложку меду, перемішайте, накрийте рушником і залиште на 24 години настоюватись у теплому місці.

500 мл розчину дріжджів влийте у 10 л води, перемішайте, після чого додайте 2 ст. ложки маточного розчину фітоспорину – натурального біофунгіциду, який захистить помідори від грибкових та бактеріальних захворювань, у тому числі фітофторозу, фузаріозу та плямистості. Щоб приготувати такий розчин, 200 г пасти фітоспорину розчиняють у 400 мл теплої кип'яченої води, після чого залишають на 3-5 днів у темному місці.

Насамкінець додайте в розчин для підживлення комерційний укорінювач – біостимулятор кореневої системи, який збагатить помідори необхідними мікроелементами.

Усі компоненти добрива перемішуємо та поливаємо помідори по 500 мл під кожен кущ. Підживлення томатів наприкінці травня або на початку червня необхідно проводити рано-вранці або ввечері.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Чим підживити томати під час наливу плодів: поради для збільшення врожаю

Досвідчений дачник поділився в мережі, які добрива найкраще використовувати для високорослих помідорів у той період, коли плоди збільшуються

Виконавець хіта "Провела екскурсію" Parfeniuk з коханою похрестили доньку і показали її обличчя

Блогерка Сімбочка показала у мережі фото з хрещення двомісячної доньки Софії, яку вона народила своєму нареченому, співаку Іллі Парфенюку  

Дружина Віктора Павліка влаштувала їхньому 3-річному сину-імениннику морську вечірку: відео

Молода дружина Віктора Павліка продемонструвала у мережі теплі сімейні кадри з вечірки у морському стилі на честь дня народження сина