Лайм

Можна втратити весь кущ: як врятувати троянди від сірої гнилі

Вчасна обробка фунгіцидами не дозволить хворобі поширитися

Дощі та зливи, що накрили Україну останнім часом, позначилися і на стані декоративних квітів і кущів, особливо від них страждають троянди, що вже тішать нас феєрією кольору і своїм пишним цвітінням. На розквітлих рослинах і ще не розкритих бутонах з’являється сіра гниль – з цією хворобою треба боротися якнайшвидше.

Що робити і які засоби допоможуть подолати хворобу, розповіла авторка YouTube-каналу "В гостях у Тані".

Читайте також: Звичайна харчова сода стане в пригоді в саду і на городі: чим вона корисна.

Сіра гниль - це грибкове захворювання, яке вражає цілу низку декоративних і плодових рослин та кущів. Збудник цієї хвороби може зберігатися в ґрунті, рослинних рештках та корі уражених стебел кущів. В разі затяжного дощового періоду, що викликає підвищену вологість повітря, надмірного поливу, перепадів температури – від спеки до різкого похолодання - на листі, квітах і бутонах з’являються бурі плями з сірим нальотом, які швидко розростаються. За деякий час квітка вкривається плямами, буріє й загниває, а спори цього грибка легко переносяться на сусіднє листя і пелюстки квітів.

Читайте також: Як врятувати троянди від попелиці: допоможе перевірений натуральний засіб.

"Троянди, уражені сірою гниллю, треба терміново рятувати. Сіра гриль вражає не тільки квіти – вона може перекинутися і на листочки, стебла, і, таким чином, кущ троянди може померти", - розповідає блогерка.

Найперше, що потрібно зробити з хворою трояндою, це очистити кущ від вражених сірою гниллю квітів, уважно обдивитися й обірвати уражене листя, а якщо потрібно, то зрізати частину стебла, на якому росли хворі квіти чи пагони. Наступним кроком буде обробка спеціальними препаратами від грибкових захворювань – фунгіцидами.

"Для лікування сірої гнилі на трояндах є низка доступних препаратів - Хорус, Світч, Топаз, Скор, Магнікур Енерджі. Хворі кущі троянд треба обробляти декілька разів з проміжком у 7 днів.

Читайте також: Несподіване добриво зміцнить слабкі кущі огірків: як його зробити та використовувати.

"Тільки таким чином можна забезпечити стійкість троянди до хвороб, бо одноразова обробка не допоможе, тут потрібно слідкувати за кущем дуже уважно, щоб не втратити рослину", - додала блогерка.

Для профілактики зараження сірою гниллю ефективною буде обробка 0,2–0,4-процентним розчином препарату Максим перед укриттям троянд на зимівлю.

Цікаві новини для вас:

  1. Що зробити з часником у червні, щоб збільшити голівки: три дії для гарного врожаю.
  2. Помідори не виносять тінь і надмірну вологість: які помилки заважають гарному врожаю.
  3. Як позбутися довгоносика на полуниці: народний спосіб боротьби зі шкідником.

Новини партнерів

Читайте також

Це будуть останні випробування перед тим, як зійде світло перемоги: старець Афанасій навіщував мир Україні

Старець Афанасій отримав видіння про закінчення війни в Україні, смерть Путіна і встановлення миру

Розпочнеться біла смуга: ці чотири знаки Зодіаку чекають кардинальні зміни у липні

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які чекають кардинальні зміни у липні - це Овен, Телець, Діва, Терези

Смерть Росії запущено: астролог Алакх Ніраджан дав переможний прогноз для України

Астролог Алакх Ніраджан дав прогноз про закінчення війни в Україні і заявив, що восени ЗСУ отримають перемогу, а Росія піде на переговори