Українці здавна використовували кулінарну технологію коптіння для багатьох продуктів – і для повсякденних страв і на свята.
Про це розповів шеф-кухар Євген Клопотенко у власному блозі на YouTube.
Зокрема, він навів приклад гнічених слив, які готуються за допомогою подачі диму через трубу в підземний резервуар.
"Підкопчене в Україні є чимось важливим, фундаментальним. Бо "вудити" чи "будити" на Заході України, коптити – це важлива частина нашого смаку", - розповів кухар.
Він навів історичні приклади приготування українських страв за допомогою технології коптіння.
"Навіть буженина від слова "будити" – це копченість, копчений шматок м'яса. Це ми їмо на наш Великдень – одне з головних релігійних свят. Це у наших венах. І борщ – теж копчений, здавна мав бути з печі", - зазначив Євген Клопотенко.
Раніше Євген Клопотенко анонсував вечір приготування українських церковних страв з очільником ПЦУ Епіфанієм.