RU  UA

Зірки

Я ризикував провести залишок життя за гратами. Тоді я уклав угоду з Богом - Денні Трехо

Інтерв'ю з голлівудським актором та гостем фестивалю Comic Con Ukraine 2019

Денні Трехо - один з найвідоміших акторів Голлівуду. Ви можете не знати його фільмографію, але напевно запам'ятали його обличчя і вельми правдоподібний образ поганого мексиканського хлопця з фільмів на кшталт "Мачете", "Відчайдушний", "хХх", "Діти шпигунів" або "Від заходу до світанку". Ви могли бачити Трехо в кліпах та серіалах, чути його голос у відеоіграх. Всього ж на рахунку кінолиходія більше 300 різних проектів.

Цими вихідними, 21 та 22 вересня, Трехо став спеціальним гостем фестивалю Comic Con Ukraine 2019 в Києві. Ми зустрілися з актором у його гримерці незадовго до виходу на головну сцену, щоб розпитати про його нелегке минуле і настільки захоплююче сьогодення.


Фото: Марина Ніжник

- Денні, як настрій? Ласкаво просимо до України.

О, все чудово. Дякую.

- Це ваш перший візит до нас. У Києві ви вже другий день, як враження? Чи був час прогулятися?

Чарівно. Дуже затишно тут, красиво. І так, сьогодні нас зводили у дуже красиве релігійне місце... як же воно називається...

- Лавра? Ймовірно, дивилися церкви Києво-Печерської лаври?

Так. Точно. Дуже душевне місце.

- Ви сьогодні тут і це дуже вражає. Ви погодилися на тривалий переліт, щоб поспілкуватися з шанувальниками, відвідати фестиваль у країні, в якій ніколи не були. Ви завжди так легкі на підйом?

Швидше мені просто подобаються такі можливості - ось так просто поспілкуватися з шанувальниками, людьми, які мене люблять. Бо куди складніше зробити це, коли я, наприклад, біжу аеропортом. Тут це можна.

- Що ж, скористаюся цією можливістю, поговоримо трохи про вас. Дені, стільки фільмів, стільки різних проектів в сфері кіно, музики, відеоігор... що самі відчуваєте, озираючись на це число, на всі ці роки?

Обожнюю все це. Знаєте, зайнята людина встигає все. І мені це подобається - жити в такому графіку.

- Ваша біографія вражає. Ви неодноразово вже говорили про непросту молодість, роки до приходу в кіно, в яких було все - наркотики, бійки, банди, в'язниці. Немає сенсу повторюватися, але дозвольте запитати ось що - вам ніколи не доводилося шкодувати, що життя склалося саме так?

Ні. Думаю, те, де ти починав, не має ніякого значення. Важливо інше - де ти сьогодні і де ти закінчиш. Так, старт був доволі жорсткий, але фініш вже куди приємніший (сміється).

- Тобто вірите в долю, що так було визначено?

Швидше у закономірність - що краще людина, то краще складається її життя. Я присвятив свою допомозі іншим людям і вона повернулася у кращу сторону (після кількох термінів у в'язниці та проблем з алкоголем і наркотиками Денні Трехо став активно допомагати людям із залежністю: консультувати, проводити зустрічі і спілкуватися на ці теми зі школярами та студентами - Ред. ).

- Чи пам'ятаєте ви той момент, коли вирішили кардинально змінити своє життя? Ви провели в тюрмах 10 років, але одного разу все ж сказали собі: "Стоп. Досить. Пора щось змінювати".

Травень 1968-го. Сінко де Майо (національне мексиканське свято, святкується щорічно 5 травня на честь перемоги мексиканських військ у битві при Пуеблі - Ред.). У мене були неприємності, я сильно влип і зрозумів, що з цим треба щось робити. Зав'язувати, інакше я ризикую провести залишок життя за гратами.

- Ви про бунт у Сан-Квентіні?

Так (тоді у в'язниці Сан-Квентін, де Трехо відбував свій останній п'ятирічний термін, трапився бунт, у якому взяв участь і сам актор, - Ред.).

- І наскільки знаю, тоді ж вам загрожувала смертна кара в газовій камері за напад на охоронця в'язниці?

Так. Я кинув камінь, який потрапив прямо в голову лейтенантові. Але пізніше справа була закрита, так як не знайшлося ні свідків, ні доказів. Слава Богу, все обійшлося. І це як раз той самий момент, який змінив моє життя. Сінко де Майо. Тоді я уклав угоду з Богом.

- З Богом?

Так, я просто сказав: "Якщо ти дозволиш мені померти гідно, я буду повторювати твоє ім'я кожного дня, і зроблю все можливе, щоб допомагати іншим". І таке сьогодні моє життя. Кожен день я намагаюся допомогти, зробити щось для інших. Що завгодно.

- Тюрми, бунти. Все це пізніше було з вами у фільмах та кліпах. І все на реальному досвіді. Згадати, наприклад, ті ж ролики Slayer до пісень Repentless та Pride In Prejudice.

Так. Я "диригував" в обох (сміється).

- У кіно ви потрапили абсолютно випадково...

Так (відбуваючи терміни в тюрмах, Трехо всерйоз займався боксом, брав участь і перемагав у змаганнях. У 1985 році його найняли в якості тренера для актора Еріка Робертса, який грав тюремника-боксера в картині Андрія Кончаловського "Потяг-утікач". Трехо настільки сподобався режисеру , що той вирішив запросити його в кадр і вийти на ринг проти персонажа Еріка Робертса - Ред).

- ...і в цій сфері ви все ж прославилися як "поганий хлопець", лиходій. Вам до душі цей образ?

Образ - просто образ. Мені платили за нього і давався він мені легко. Я вчився грати і це перетворювалося на роботу.

- До речі, якось ви згадували, що ваша зовнішність часто сприяла тому, що ви потрапляли у неприємності. Але чи відповідає вона вашому характеру, способу життя поза кадром?

Абсолютно.

- Тобто ви дійсно поганий хлопець?

А, ні, що ви. Наймиліший з усіх, яких ви можете зустріти (сміється). Просто, перебуваючи у в'язниці, доводиться формувати такий образ, щоб іншим не хотілося мати з тобою справу. З ним ти і живеш. Але коли опиняєшся на волі, вже замислюєшся про те, як позбутися цього вигляду. Тобі доводиться бути першим, хто скаже іншим "Вітаю", розумієте?

- Вас легко розлютити? Вивести з себе?

О ні. Це дуже важко. Я ніколи не буду лаятися з людьми. Я просто піду і все.

- Як було побачити себе в кіно вперше, коли вийшов "Потяг-утікач"?

Я знявся у "Потязі-втікачі" і буквально відразу після нього ще в чотирьох фільмах. Але коли дивився на себе в "Потязі...", я думав: "Ось воно! Це може бути справжньою роботою. Я це можу. Можу грати крутого злодія і заробляти цим на життя". І це досі моя робота.

- Пізніше, у 1995-му році, вас запросили на роль у картині "Відчайдушний" Роберта Родрігеса, який виявився вашим троюрідним братом. Ви правда обидва не знали про це до зустрічі на майданчику?

Так, ми і познайомилися тільки на майданчику "Відчайдушного".

- Вмерти просто. І як ви це з'ясували?

Одного разу родичі з Сан-Антоніо приїхали провідати мене і побачили там Роберта. Кажуть такі: "Гей, так це ж твій кузен" (сміється). Ось так і з'ясувалося.

- Як на це відреагував Родрігес?

Підійшов до мене зі словами "Hey, primo", що означає "кузен" іспанською. Посміялися і повернулися до роботи. І поверталися надалі. Йому подобався мій образ. Він говорив, що я нагадую людям того самого поганого хлопця з їхньої старшої школи.

- Яке працювати з Родрігесом? Який він?

О, Роберт чудовий. Неймовірний режисер. Він вміє розкривати людей максимально з мінімальними для цього зусиллями. Він просто говорить. Він як вчитель і дійсно вчить багато чому. Він же, до речі, вчив мого сина Гілберта, який знімав мене у фільмі From A Son (сюжет картини "Від сина" розповідає про смерть сина наркомана від передозування і подальше життя його батька - Ред.).

- Можливо, він і вас навчив чомусь? Згадайте найціннішу його пораду, урок?

"Не грай, - говорив мені. - Просто будь собою. Якщо ти справжній, справжнім буде й фільм". І ви знаєте, це дотепно, але він мав рацію.


Фото: Марина Нижник

- Як зазвичай обираєте ролі? На що звертаєте увагу, коли вас запрошують?

Я працюю з агентством. У компанію приходять по десять сценаріїв на тиждень, але вони збирають їх і пізніше висилають мені тільки три. Точніше, їх синопсиси, які вже читаю я. Три кращих на їх погляд, і у них добре виходить, зазвичай вони вгадують. Спершу я, звичайно, дивлюся, що там по грошах, а потім вже читаю синопсис (сміється).

- Можливо, є роль, яку хотіли б зіграти, але поки не було такої можливості?

Я беруся за пропозиції, які надходять. Я розумію про що ви говорите, але все ж таки це просто моя робота. Я не перебираю. Якщо надходить хороша пропозиція, ми починаємо працювати. Наприклад, зараз ми працюємо над фільмом Social Security - він кумедний, там є чимало екшену. Це моє, погнали.

- Але, граючи "поганого хлопця", ви, мабуть, ще й багато імпровізуєте?

Звичайно. Фішка в тому, що "хороший хлопець" не стане лаятися в кадрі. Буде сидіти і пити молоко. А от "поганець" може робити все, що йому заманеться. І це те, до чого мене також привів Родрігес. Подивіться на Мачете. Режисери довіряють мені, і в кадрі я не обов'язково повинен суворо дотримуватися того, що написано на папірці. В'язниці, пограбування, гангстери... я знаю це життя.

- Чи замислювалися ви над тим, що якби не кіно?

До кіно я працював з наркозалежними. Я й сьогодні працюю на компанію Western Pacific Med Corp і ми витягуємо залежних. Думаю, так і займався б цим. Скажімо, якби ідея з кіно провалилася, повернувся б до колишньої роботи.

- Чудово. Наостанок задам пару коротких запитань. Відповідати можна також коротко. Чого боїться Денні Трехо?

Кайданків (сміється).

- Чи є щось таке, чого ви ніколи не пробачите?

Ні. Головне - не ображайте мою родину. Бог прощає все, тому...

- Пенсія в тиші і спокої десь біля моря чи шалена карусель до останнього подиху?

Мабуть, шалена карусель.

- Кращий спосіб відпочити?

Поколупатися в моїх старих машинах.

- Колекціонуєте машини? Скільки у вас їх?

Так, і собак. Обожнюю собак, у мене їх чотири. А машин - вже п'ять.

- Є серед них улюблена?

О так. Buick Riviera, 1965 року.

- Що для вас успіх?

Це коли ти прокидаєшся вранці з посмішкою. Думаю, це він і є.

- Три кращі фільми з Денні Трехо?

"Мачете", "Сутичка" та "За кров платять кров'ю". Ну і подивіться "Від сина". Напевно, це єдиний фільм, за переглядом якого я плакав.

Міжнародний конвент сучасної поп-культури Comic Con Ukraine 2019 пройшов 21 та 22 вересня на території київського арт-заводу "Платформа". Минулого року фестиваль відвідали понад 20 000 фанатів, серед яких поціновувачі коміксів, анімації, кінематографа, відеоігор та літератури. Цього разу організатори фестивалю зустріли ще більше гостей, зіркових селебріті та учасників з усього світу. Хедлайнерами заходу стали співавтор культової гри Doom Джон Ромеро, американські актори Денні Трехо та Крістофер Ллойд ("Назад у майбутнє").

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.