Лайм

Lera Lynn вперше заспівала в Україні. Ми поговорили про життя, шкідливі звички та "Справжнього детектива"

14 листопада співачка виступила в Києві з авторськими піснями та хітами для серіалу HBO

Американська співачка Lera Lynn, та сама похмура дівчина з бару у другому сезоні серіалу "Справжній детектив", вперше заглянула з сольним концертом до України. 14 листопада артистка виступила в київському Caribbean Club з авторськими піснями та хітами, які прозвучали в нашумілому проекті каналу HBO.

Ми зустрілися зі співачкою за кілька годин до концерту і поговорили про те тому, чого немає про неї на сторінках Вікіпедії - про творчість, початок музичної кар'єри, перші враження про Україну і, звичайно ж, зйомки у "Справжньому детективі".

- Ви вперше в Україні. Прилетіли до нас, здається, зі Стамбула. Як долетіли? Чи був час прогулятися Києвом, подивитися місто?

В цілому добре, дякую. Довго летіли, вісім годин. Але ми вже звикли до цього, отже все чудово. І так, вчора ввечері ми мали пару годин. Прилетіли близько п'ятої і пройшлися трохи центром. Бачили там таку красиву церкву... боже мій, якби я ще запам'ятала її назву...

- Лавра. Києво-Печерська лавра.

Точно. Просто приголомшливе місце. Такі масштаби. Краса.

- Вибачте, що сміюся. Просто кожного разу в інтерв'ю я запитую про враження і чую фразу "ми бачили велику церкву, вона вражаюча, але я не пам'ятаю її назви". От у мене відразу вже заготовлена підказка - Лавра.

Ну хоч не одна я така (сміється).

- Що взагалі знаєте про Україну? Просто цікаво дізнатися у вас, так як ще років десять тому в США люди розводили руками, казали: "Україна? Це десь біля Росії?"

Знаю не так багато. Знаю, що Україна - дуже молода країна. 28 років - це не багато. Що раніше вона була частиною СРСР. Знаю, що з Росією у вас різні мови, але мені поки важко розрізняти їх. Я просто не знаю ні російської, ні української. Ну і в цілому в архітектурі міст є багато спільного.

- Як зазвичай складається ваш розклад турів? Ви переглядаєте міста, є якісь критерії? Чи це просто робота тур-менеджера?

Це непростий процес, скажімо так. Звичайно, в першу чергу ми дивимося на міста, в яких є шанси добре продати квитки. Потім вже думаємо, куди б заглянути ще. Так цього року вирішили побувати і в Україні. Багато що також залежить від того, якими будуть умови і чи зможемо ми знайти відповідального промоутера.

- Яка з перших поїздок в ту чи іншу країну запам'яталася вам найбільше?

Тут дивлячись про що говорити - про враження чи обставин. Тому що запам'яталася найбільше, напевно, Росія. Ми виступали там в січні і там було просто жахливо холодно. Я ніколи не бачила таких холодів. І ніколи тепер не забуду. Ну і в цілому мені, як американці, було цікаво побувати в тій стороні світу.

- Далі хотів запитати вас про найбожевільнішу поїздку, але я так розумію, це питання вже закрите.

Однозначно (сміється).

- Більшість слухачів, котрі сьогодні прийдуть до вас на концерт, напевно дізналися про вас з серіалу "Справжній детектив". Як ось і я, наприклад. Пам'ятаєте той день, коли вам запропонували взяти участь у проекті?

Так, дуже добре пам'ятаю. У мене був ланч з Ті-Боуном Бернеттом - музичним продюсером серіалу. І він запитав, чи хотіла б я написати кілька пісень для серіалу. Я тоді вперше почула про нього, але відразу така: "Звичайно, так!" Далі він запросив мене до Лос-Анджелесу. Ми провели чимало часу разом, граючи і записуючи музику. Записувалися просто в кімнаті. Далі він показав ці пісні авторам. І це, до речі, Ті-Боун запропонував взяти мене в кадр як виконавицю. Мені пощастило.

- Додивившись серію, яка закінчується вашим виступом, я почав гуглити. Далі слухати і дивитися відео, читати інтерв'ю. І, виявляється, в житті ви зовсім не та похмура дівчина з бару, чи не так?

Ні звичайно. Це був образ. Так, це мої пісні. Я їх писала і виконувала, але все одно це був персонаж серіалу, як і всі інші.

- Пізніше у своїх інтерв'ю ви згадували, що Ті-Боун дав вам можливість вивчити "темну сторону себе" ...

Так, знаєте, це така штука, яка є у всіх нас. Але ось в музичній сфері визначити її доволі важко. Зазвичай людей не цікавить твоя темна сторона, тому це була дуже цікава можливість покопатися в цьому як слід. І поки ми працювали над проектом, мені відкрилася вражаюча річ - дуже багато людей резонують і знаходять себе в такій музиці. Просто раніше вони не слухали нічого подібного.

- Серед пісень, написаних для серіалу, яка здається вам найбільш щирою, особистою, близькою вам?

Хм ... напевно, The Only Thing Worth Fighting For. Музика прийшла до мене миттєво. Я написала всю її хвилин за двадцять. І ось коли пісні так приходять, це не просто так.

- Яким був період після виходу серіалу? Друзі впізнали вас на екрані?

Так-так, дуже багато хто став турбуватися через мою зовнішність там, і мені доводилося пояснювати всім, що це грим і образ. Що я не виглядаю так насправді (сміється).

- Ви ніколи не вивчали музику, вірно? Тобто можете погодитися з тим, що освіта далеко не перше, що потрібно виконавцеві.

Ви знаєте, одного разу я отримала стипендію на навчання в музичному коледжі, але відмовилася. Не знаю чому, але тепер дуже шкодую. Вже зараз розумію, що цією можливістю варто було скористатися. Але тоді я, напевно, боялася опинитися в якихось рамках, розумієте? Що вони задушать мою тягу до творчості. Мені здавалося, якщо я буду поза якимись чіткими правилами музики, я зможу бути більш розкутою. Напевно, якось так. В реші решт мені тоді тільки виповнилося 18.

- Хто навчив вас основам гри на гітарі?

В основному вчилася сама. Так, тоді не було відео на YouTube і всього такого, але були книжки. Плюс мама трохи вміла грати, принаймні знала кілька основних акордів. Тоді вона мені ще показала пісню The House Of The Rising Sun (The Animals) - там якраз вони використовуються. Так далі слухала, награвала. Я була єдиною дитиною в родині, тому вільного часу для гітари було більш ніж достатньо.

- Ні комп'ютера, ні листувань у Facebook ...

Так. Тільки радіо, гітара та книги.

- Ваша мати, наскільки знаю, теж мріяла про кар'єру рок-співачки. Що пішло не так?

Ну ... думаю, справа в мені. Я з'явилося у неї в доволі ранньому віці і це кардинально змінило її реальність. Їй довелося шукати постійну роботу, стабільний дохід. А музика - це атракціон: сьогодні ти нагорі, а завтра - хто знає... Не уявляю зараз себе в її ситуації. Мені було б дуже важко.

- Але вона, напевно, сильно вплинула на вас?

О, так. Вона весь час співала. І мене вчила співати, ми разом слухали музику, розбирали акорди.

- Мама не може бути об'єктивним критиком, і все ж. Що вона каже про вашу творчість?

Вона дуже кумедна в цьому плані. Завжди пишається і підтримує мене, але хвалити ніколи не поспішає. Іноді я можу награти їй щось свіже і вона не з тих, хто відразу скаже, що це було приголомшливо. Іноді мені навіть здається, що їй не сподобалося взагалі, але найчастіше їй просто потрібен час, щоб переварити це. Пізніше вона мені присилає вже розгорнутий коментар, навіть якісь поради.

- Згадайте її найціннішу пораду?

Так. Мені дуже запам'яталися моменти з дитинства, я тоді ще тільки вчилася грати на гітарі і приходила з нею до мами на кухню. Вона готувала, а я грала. І ось тоді вона мені часто говорила: "Гей, пригальмуй. Розслабся, не поспішай". І пізніше я завжди згадувала її пораду.

- Ви бакалавр антропології. Чому свого часу вас понесло саме у цю сферу?

Почати, мабуть, варто було б з того, що напрямок в освіті я змінювала раз шість чи сім. Лише потім вже визначилася з антропологією. Ще в школі мене надихали різні речі - спочатку література, потім фотографія, дизайн... але коли я вникала глибше в усе це, мені чогось все одно не вистачало. Цікаво, але от не моє воно і все. Я йшла далі і одного разу пройшла вступний курс з антропології та закохалася. Мені дуже сподобалося дискутувати на всі ці теми і те, наскільки незашореним ти повинен бути, щоб вникати в них.

- Ну а потім був момент, коли ви вирішили, що будете займатися виключно музикою.

Музикою я завжди хотіла займатися, але рідні були не в захваті від цієї ідеї, скажімо так. Думаю, вони просто переживали, що вона буде провальною. І я їх розумію. Ну а ступінь в коледжі я в будь-якому випадку хотіла отримати. Не скажу, що я бачу від цього якусь користь, але нітрохи не шкодую, що довчився. Освіта - ніколи не зайва річ. Але весь цей час я все одно думала про музику і просто відкладала той самий день на майбутнє.

- У музиці ви обрали не найлегший шлях. Ви автор пісень і виконавець, одинак на сцені. Чому не гурт, не команда людей?

Думаю, в безлічі випадків це навіть простіше. Менше людей задіяні у прийнятті якихось важливих рішень. Так я приймаю їх самостійно.

- Кумири в цьому жанрі? Боб Ділан? Джоан Баез?

Звичайно. Ще Джоні Мітчелл. Мама часто наспівувала мені її пісні, я їх дуже люблю. Зазвичай я трохи гублюся, коли хтось запитує про впливи, тому що їх дуже багато. Pink Floyd не пройшли повз мене. Дуже захоплювалася їх музикою у свій час. Рей Чарльз, Карлі Саймон, Джеймс Тейлор і ще багато з колекції батьків. Але мені, наприклад, дуже подобається і Nirvana. Взагалі люблю слухати музику інших жанрів, абстрагуватися від свого напряму.

- Зазвичай молоді музиканти на старті мають багато труднощів - повсякденна робота, мінімум фінансів. У цих умовах доводиться прокладати собі шлях до сцени. Як було у вас?

Так, теж було непросто. Але був один момент... я потрапила у серйозну аварію, коли була трохи молодшою. Дуже пошкодила спину і боялася, що терпіти ці болі мені доведеться все життя. Тоді страхова виплатила мені певну суму і вона мені дуже допомогла. Я змогла вкласти ці гроші і зосередитися на музиці. Віддатися цій справі повністю. Як би це не звучало, але та аварія реально дуже допомогла мені.

- Раніше доводилося чути від музикантів фрази на кшталт "я не думаю, що буду займатися музикою все своє життя, ще рік-два і займуся чимось ще". Чи замислювалися ви про своє майбутнє?

Дивно. Так правда хтось говорить? Хоча ні, спитаю по-іншому - вони справді можуть просто взяти і кинути музику? Просто я, наприклад, "йду з музики" раз на місяць, але реальність така, що це неможливо контролювати. Музика така штука... я її сучка, розумієте? (сміється)

- Ну все, це заголовок.

Сто відсотків. "Лера Лінн про музику: Я її сучка" (сміється). Ні, ну правда. Я повністю залежна від цього. Писати, співати, записувати, продюсувати, виступати... я обожнюю все це. Ну а в цілому, думаю, що з часом я сама почну продюсувати свою музику. Можливо, ще чиюсь. Це буде цікаве відгалуження в кар'єрі.

- Окей, наостанок у мене є для вас пара коротких запитань. Про що ви мрієте?

Щоб бути успішним виконавцем і їздити світом з концертами, важливо мати надійну команду. Не тільки хороших працівників, а й людей в цілому, яким ти зможеш довіряти. Адже дороги, пригоди - це наше життя. І я часто думаю про те, щоб у нас вистачало на все це здоров'я, сил. Щоб ми могли справлятися з цим фізично та емоційно.

- Як щодо поганої звички?

Десерти.

- Так хіба це погана звичка?

Дуже погана! (сміється) Кожного дня: "Що там на десерт?" А можна було б обійтися і без солодощів.

- Чого ви боїтесь? От прям по-справжньому.

Не знаю, чи боюся, але постійно думаю про аварії і ризик розбитися, згоріти десь заживо. Ми завжди літаємо, я вже звикла і спокійно переношу польоти, але ж ці думки завжди лізуть в голову. Страшно розбитися десь в Сибіру або в океані.

- Є щось таке, чого ви ніколи не пробачите?

Напевно, ні. Мене прощали дуже багато разів. Прощення це шлях до свободи. Ми всі живі люди і часом робимо дурні помилки. Отже…

- Пісні, написані Полом Маккартні чи Джоном Ленноном?

Це не чесно. Ні. Так не можна.

- Знаю, що ви велика шанувальниця, та все ж?

Блін, це дуже важко. Давайте хоч якось поділимо це на періоди... Гаразд, гаразд. Напевно, все ж Леннон.

- Кращий альбом The Beatles?

Ні, ну це вже занадто... Дуже важко... Мені хочеться сказати... Revolver? The White Album? Ні, Rubber Soul. Напевно, він.

- Кращий альбом Лери Лінн?

Мій новий альбом, який вийде наступного року.

Наступного року Lera Lynn має намір випустити свій новий альбом, назва якого поки залишається в секреті. Як зазначила співачка, в її дискографії це буде щось свіже і навіть експериментальне. А поки слухаємо новий сингл Dark Horse.

  • Не пропускайте бесіду з Джаредом Харрісом, також зіркою серіалу HBO "Чорнобиль". Незабаром після прем'єри фільму ми розпитали актора про зйомки в Україні, роль вченого Валерія Легасова і бажання дійсно відвідати українське місто-привид.
  • Читайте також на The Lime інтерв'ю з актором Денні Трехо. У вересні цього року зірка картин "Мачете" та "Від заходу до світанку" побував на київському фестивалі Comic Con Ukraine 2019.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймЗірки
Теги:

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях