Лайм

Вчені виявили, що життя в компанії роботів покращує психічне здоров'я

Гуманоїди Pepper допомогли літнім людям впоратися з самотністю

За два тижні спілкування з роботом-компаньйоном психічний стан літніх мешканців японських і британських будинків престарілих значно покращився. Дослідження Університету Генуї показало, що роботи Pepper змогли не тільки розважити людей похилого віку, а й зменшили їхнє почуття самотності, пише Daily Mail.

Для дослідження гуманоїда на ім'я Pepper оснастили програмним забезпеченням на базі штучного інтелекту Caresses. Це додало машині "культурного компоненту": вона могла розмовляти з людьми похилого віку, визначати їхні емоції, пропонувати цікаві заняття, включаючи відтворення музики і вивчення мови, або ж просто обговорювати з ними минуле. Також робот допомагав медичному персоналу, нагадуючи пацієнтам вчасно приймати таблетки. Після двох тижнів використання Pepper учасники рідше скаржилися на самотність і поганий настрій, хоча деяких збентежили його жести і "недостатня людяність".

Розробники технології говорять, що поки роботи не можуть замінити справжніх людей, але пропонують додаткову підтримку і компанію для хворих і самотніх. Pepper спілкується через екран на грудях, а на його круглій голові є рот, очі і вуха. Пристрій може реагувати на людські емоції, запропонувати розраду або посміятися, якщо йому розповідають анекдот. Також робот вміє вчитися: чим більше часу людина з ним проводить, тим природнішою стає розмова.

Роботів Pepper розробляє японська компанія Softbank Robotics. До 2020 року їх вже використовували в банках, магазинах і готелях. У 2016 році SoftBank замінили персонал магазину телефонів 10 гуманоїдами Pepper, і вони весь день відповідали на питання клієнтів. У 2020-му завдання роботів ускладнилися: в травні вони заспокоювали пацієнтів з коронавірусом, які перебували на карантині в готелях Токіо. "Я сподіваюся, що ви одужаєте якомога швидше", - говорили вони пацієнтам, які не могли спілкуватися з іншими людьми.

"Погане психічне здоров'я і самотність - серйозні проблеми, і ми продемонстрували, що роботи можуть допомогти вирішити їх, - говорить співавтор дослідження Ірена Пападопулос. - Розумні роботи-компаньйони для літніх людей можуть полегшити деяке навантаження в лікарнях і будинках престарілих. Ніхто не говорить про заміну людей - поки ми далекі від цього. Але роботи можуть підтримувати існуючі системи догляду".

  • Найбільш самотній слон в світі 35 років жив в невеликому вольєрі - тепер у нього буде новий будинок і друзі. Каавана намагалися визволити із зоопарку в Пакистані більше 4 років, йому допомагала навіть співачка Шер.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм