Лайм

Гаррі Поттер і тисячі фунтів: емігрант 20 років зберігав рідкісну книгу Роулінг і тільки зараз дізнався її нову ціну

Виявилося, у шафі чоловіка стояла одна з 500 перших книг, виданих у Британії

Одного разу британський емігрант ще до переїзду в Люксембург купив книгу Джоан Роулінг "Гаррі Поттер і філософський камінь". Вона простояла в його шафі понад 20 років, і за цей час він один лише раз прочитав її дітям перед сном. Хто б міг подумати, що сьогодні він зможе виручити за неї до 50 тисяч фунтів стерлінгів (1,8 млн гривень).

Чоловік ніколи не звертав увагу на інформацію про видання книги і гадки не мав, що зберігає один з 500 перших примірників, виданих у Британії. Нещодавно навколо письменниці Роулінг розгорівся скандал через її висловлювань про трансгендерів, і він нагадав батькові про стару книгу на полиці.

Одна з перших 500 книг про Гаррі Поттера Фото: ansonsauctioneers.co.uk

Почитавши про те, як серед фанатів сьогодні цінуються перші 500 примірників, чоловік вирішив перевірити свою. І виявилося, дуже не дарма. "З тих пір, як я купив її, вона просто стоїть на полиці разом з іншими книгами про Гаррі Поттера, без особливого догляду", - цитує його сайт аукціонного будинку Hansons Auctioneers.

За словами чоловіка, він - великий шанувальник книг Джоан Роулінг, але продасть рідкісну книгу, щоб повернути кредит за навчання дочки і допомогти їй взяти іпотеку. Адже за оцінками експертів, через гарний стан її ціна може досягти 50 тисяч фунтів стерлінгів. Хоча торги почнуть з 20-ти тисяч.

"Справжні перші випуски зустрічаються дійсно рідко. Було надруковано всього 500 примірників, з яких 300 розіслали до шкіл та бібліотек, - пояснив заступник директора аукціонного дому Джим Спенсер. - Це велика рідкість, тому що це одна з решти 200 [...] Це побита фраза, але вони дійсно є святим Граалем для колекціонерів".

  • Раніше в центрі Лондона відкрили пам'ятник Гаррі Поттеру - статуя зображує "хлопчика, який вижив" перед його першим матчем з квідичу.
  • Читайте також на theLime, як шанувальники Гаррі Поттера з'їхалися на станцію Драмрі в Шотландії, щоб хоч пару секунд подивитися на поїзд Jacobite - той самий "Хогвартс-експрес" з фільмів про Гаррі Поттера. Люди пробули там понад дві години, але їх чекало велике розчарування.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм