Лайм

10 історичних кадрів, які отримали "Пулітцера" в галузі фотографії

Кадри, які увійшли в історію

Фотографії мають безцінну можливістю зберігати і передавати з покоління в покоління унікальні факти, доповнювати неймовірні, а часом і без того моторошні історії. З року в рік найбільш багатозначні кадри удостоюють "Премії Пулітцера" в галузі журналістики. З 1942 по 1968 рік ця нагорода присуджувалася фотографам та фоторепортерам "за видатний приклад художньої фотографії в чорно-білому або кольоровому виконанні". Пізніше нагороду замінили двома аналогічними, виділивши в самостійні номінації художню та новинну фотографію. theLime згадав 10 робіт, які увійшли в історію.

"Поцілунок життя" (1968). Електрик рятує життя колезі, якого вдарило сильною напругою, роблячи штучну вентиляцію легенів методом "рот до рота".

Фото: Rocco Morabito / Wikimedia

"Допомога падре" (1963). Повстання морських піхотинців на військово-морській базі неподалік від Венесуели. Поранений солдат тягнеться до священика.

Фото: Héctor Rondón / Wikimedia

"Порятунок на мосту через Піт-Рівер" (1954). Аварія вантажівки на одному з мостів у Вірджинії. Автором кадру стала перша жінка і перший фотограф-любитель, яка отримала "Пулітцера".

Фото: Virginia Schau / Wikimedia

"Обвал пожежної драбини" (1976). Фотограф Стенлі Форман став свідком жахливої пожежі та моменту обвалу пожежної драбини житлового будинку. Після падіння дворічній дитині вдалося вижити, а от її 19-річна хрещена мати померла в лікарні. Кажуть, саме цей інцидент призвів до прийняття нових законів США про пожежні драбини.

Фото: Stanley Forman / Wikimedia

"Повернення додому" (1944). Через 24 години роботи на вокзалі фотографу Ерлу Банкеру вдалося зробити унікальний кадр, на якому зображений момент повернення підполковника Роберта Мура до родини з фронту.

Фото: Earle Bunke / Wikimedia

"Рубі стріляє в Освальда" (1964). Джек Рубі стріляє в Лі Харві Освальда - єдиного офіційно підозрюваного у вбивстві американського президента Джона Кеннеді.

Фото: Robert H. Jackson / Wikimedia

"Розстрільний підрозділ в Ірані" (1980). Свого часу з метою безпеки автора фотографія Джахангира Размі вийшла в ЗМІ без імені, а премію "Пулітцера" вручили анонімно. На ній зображено 11 курдів за кілька секунд до смерті від рук ісламістів.

Фото: Jahangir Razmi / Wikimedia

"Води!" (1943). Моряк у рятувальній шлюпці простягає руку з проханням про воду.

Фото: Frank Noel / Wikimedia

"Близькість зіткнення на авіашоу" (1950). Близько 60 тисяч глядачів авіашоу стали свідками неймовірної реакції пілота, якому вдалося ухилитися від зіткнення з величезним військовим літаком B-29.

Фото: Bill Crouch / Wikimedia

"Озброєний підліток і заручник" (1948). 15-річний хлопець тримає в заручниках свого однолітка після того, як вистрілив e поліцейського просто на вулиці.

Фото: Frank Cushing / Wikimedia

  • Деякі технології з минулого сьогодні дійсно здаються чимось не з цього світу. Ось фото 15 дивовижних розробок, які сьогодні можна побачити хіба що в музеї. І то не завжди.
  • Дивіться також на theLime 10 нічим не примітних на перший погляд фото, на яких зображені унікальні моменти історії.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм