Лайм

Колишні агенти ФБР впевнені, що встановили особу серійного вбивці Зодіака: хто він

Маніяк тероризував Північну Каліфорнію більше 50 років тому

Незалежна група слідчих The Case Breakers, яку очолюють колишні агенти ФБР, стверджує, що ідентифікувала серійного вбивцю Зодіака. Маніяк тримав у жаху Північну Каліфорнію наприкінці 1960-х і вбив щонайменше п'ять осіб.

The Case Breakers повідомили Fox News, що за псевдонімом "Зодіак" ховався Гері Френсіс Пост - колишній військовий льотчик і маляр, який помер у 2018 році. Вони також зв'язали вбивцю з шостою жертвою з Південної Каліфорнії - 18-річною студенткою Чері Джо Бейтс, яку вбили в 1966 році у Ріверсайді недалеко від Лос-Анджелеса.

Фото: The Case Breakers

Хто такий Зодіак?

Серійний вбивця, який називав себе Зодіаком, нападав на пари молодих людей і скоїв 5 встановлених убивств з грудня 1968 року по жовтень 1969 го. Після другого вбивства маніяк почав розсилати в місцеві газети глузливі листи з криптограмами, в яких, за його словами, зашифрував своє ім'я. Фахівцям вдалося розшифрувати більшість повідомлень, але ніяких особистих даних у них не виявили.

Останній підтверджений лист Зодіака потрапив у ЗМІ в 1974 році. Вбивця стверджував, що скоїв 37 злочинів. Досі невідомо, чи є це правдою, або ж він просто хотів заплутати слідство.

Зодіак став одним із найвідоміших серійних убивць у США, його злочинам присвячено однойменний трилер Девіда Фінчера (2007) і більше десятка фільмів і серіалів.

Лист Зодіаку, відправлене в 1969 році Фото: Wikipedia

Хто такі The Case Breakers і що вони виявили?

Команда слідчих-добровольців The Case Breakers складається з 40 осіб, серед яких - колишні агенти ФБР, поліцейські слідчі, приватні детективи, репортери, агент військової контррозвідки США і колишній начальник поліції, який зараз працює професором в Університеті Меріленда.

Група ідентифікувала Чері Джо Бейтс як шосту жертву Зодіака. Вони представили нові докази, серед яких - знімки з фотолабораторії Гері Поста, на одному з яких видно відмітини на його лобі - одне з ключових орієнтувань на Зодіака в кінці 60-х років.

На місці вбивства Бейтс був знайдений наручний годинник із бризками фарби, які, ймовірно, носив убивця. Пост фарбував будинки понад чотири десятиліття, і команда вважає це вагомою причиною для ДНК-експертизи підозрюваного. Крім того, біля тіла Бейтс виявили відбиток каблука військового черевика, що відповідає іншим слідам, знайденим на місцях злочинів Зодіака.

Фото: The Case Breakers

Це офіційна версія?

Ні. The Case Breakers хотіли поділитися свідченнями про вбивство Чері Бейтс з поліцією, але ті заявили, що "на 100% впевнені", що Зодіак не несе відповідальності за її смерть. Офіс ФБР у Сан-Франциско також заявив газеті San Francisco Chronicle, що справа залишається відкритою, але у них "немає нової інформації, якою можна було б поділитися зараз".

Case Breakers, в свою чергу, пропонують порівняти ДНК убивці Чері Бейтс з ДНК Поста.

Що відомо про жертв Зодіака?

У Північній Каліфорнії є п'ять нерозкритих вбивств, пов'язаних із Зодіаком.

Злочини почалися в грудні 1968 року з 17-річного Девіда Фарадея і 16-річної Бетті Лу Дженсен, яких застрелили під час побачення на віддаленій дорозі у Вальєхо. 4 липня 1969 року ще одна пара зазнала нападу на іншій відокремленій стоянці. 22-річна Дарлін Феррін отримала 5 поранень і померла, але 19-річний Майкл Маго вижив і дав поліції інформацію про зовнішність убивці.

Останньою парою жертв стали 22-річна Сесілія Шепард і 20-річний Брайан Хартнелл, які отримали кілька ножових поранень на березі озера в Напі у вересні 1969 року. Хартнелл пережив напад. Через місяць Зодіак убив 29-річного таксиста Пола Стайна в тому ж районі.

Вбивство Чері Джо Бейтс у 1966 році приписують Зодіаку, оскільки після нього в газету Ріверсайда надійшли листи з невідомими деталями вбиства. У них йшлося про те, що Бейтс "була не першою і не буде останньою". Також у бібліотеці Ріверсайда, де Чері Джо в останній раз бачили живою, на одному зі столів знайшли напис, особливості почерку якого вказували на Зодіака.

Фото: Wikipedia

У 1971 році в газеті Los Angeles Times Зодіак підтвердив свою причетність до вбивства в Ріверсайді, але слідство припустило, що він міг взяти на себе чужий злочин.

Чи є інші підозрювані?

За минулі десятиліття було названо багато імен, але однією з ключових фігур був засуджений розбещувач малолітніх Артур Лі Аллен. Він помер від ниркової недостатності у 1992 році, через місяць після того, як виживший Майкл Маго упізнав його по одному зі старих водійських посвідчень. Хоча Аллена допитували про вбивство біля озера в Напі, його ніколи не заарештовували, а його ДНК не співпали з ДНК на поштових марках і конвертах, які Зодіак відправляв у газети.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм