Лайм

Як переконати родичів, які вірять у пропаганду РФ: поради військового психолога

З цією проблемою у 2022 році зіткнулося багато українців

Після повномасштабного вторгнення в Україну армія РФ скоїла безліч жорстоких та очевидних злочинів, включаючи ракетні удари по житлових будинках. Незважаючи на це, деякі люди продовжують сумніватися в тому, що відбувається, або навіть вірять пропаганді РФ. Через це багатьом українцям довелося припинити спілкування із родичами, для яких "не все так однозначно". Військовий психолог та ветеран Андрій Козінчук розповів, як переконати людей, яких у народі часто називають "ватою" чи "ватниками".

Фото: Getty Images

"Вам потрібно зрозуміти, який ступінь "ватності" в голові у ваших друзів чи близьких. Якщо вони ідеологічні, говорять гаслами, що "Росія - молодець" та іншу маячню і брехню, ні в якому разі не зупиняйте потік їхніх думок. Вам напевно не вдасться їх переконати. Якщо ви говорите, що вони - вороги, то вони будуть укріплюватися у своїй думці. З такими людьми варто просто припинити спілкування: ви не зможете їх переробити самостійно. Ви витратите дуже багато енергії на мінімальний результат", - каже Козінчук на своєму каналі "У моєї голові".

Якщо близькі люди сумніваються і ще повністю не прилучилися до маси поплічників РФ, стратегія комунікації може відрізнятися.

"Вам варто усвідомити: навіщо вам ці люди? Яке місце вони займають у вашому житті? Якщо жодної ролі вони не несуть, можете сміливо відмовлятися від спілкування, тому що у вашому житті нічого не зміниться. Але якщо це значуща для вас людина, вам варто не міняти її, а показати свої погляди - на Україну, на націю, на ЗСУ, на нашу війну. Покажіть, що це ваші принципи, і ви вимагаєте їх поважати. Якщо ця людина вам важлива, вам потрібно не тільки показати, а й обговорити базові речі. Використовуйте перевірені факти, тому що в Росії подача новин йде методом напівправди. Обговорюйте, показуйте, наскільки чудово жити у вашому світі", - радить психолог.

За словами експерта, жертви пропаганди – люди, яким нав'язали чужу ідеологію. Сама по собі вона не вийде, тому її треба заміщувати фактами та здоровими цінностями.

Також Андрій Козінчук рекомендує не переписуватись із родичами, а спілкуватися з ними особисто: виходити на відеозв'язок, говорити по телефону.

"Є помилкові переконання: "Ми ніколи не спілкуємося з мамою на тему політики, тому що ми можемо посваритися". Варто про це поговорити. Тому що ви можете обговорювати, який сорт варення закривати цього року, а підсвідомо думатимете: "А вона ватниця у мене". Не залишайте це замороженим конфліктом. Ваше завдання - не вийняти брехню з голови, а заселити здорові думки - критичне мислення", - каже він.

Якщо у ви у стосунках, і у партнера інші погляди на війну, варто обговорити питання світогляду.

"Відносини складаються з багатьох факторів, і один з них - світоглядний. І вам буде дуже складно у відносинах, якщо ви дуже різні. У більшості випадків ці відносини можуть бути токсичними, і вам потрібно проговорити, яким чином ви будете в них існувати. Якщо у вас ніяк не виходить, і ви дійсно страждаєте, вам доведеться приймати рішення: або ви змінюєте свій світогляд (що неможливо), або вам доведеться розходитися. Говоріть про світогляд, і навіть якщо ви обоє думаєте однаково, наприклад, є патріотами України, кажіть про це: "Я люблю Україну, і мені подобається, що ти теж любиш", - каже Козічнук. - Ми розлучаємося не через те, що хтось ватник, а хтось - українець, а через те, що ми абсолютно різні люди, які не мають нічого спільного".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

"Його вбив Путін. Разом з ним москалі убили і мене, але здаватися я не збираюся": Віталій Капранов про життя без брата

Письменник Віталій Капранов розповів про життя та діяльність після смерті Дмитра Капранова. Він зосередився передусім на подальшому розвитку YouTube-каналу імені Тараса Шевченка.

Я не хотів тоді піднімати мовне питання... Це була помилка: інтерв’ю з лідером гурту "МЕРІ"

Лідер гурту Мері Віктор Винник поділився думками про війну, мовне питання, а також розповів про творчість в умовах війни.

"Після скандалів я став сильніше": Андрій Джеджула про особисте, війну та дивні вчинки колег

Телерадіоведучий Андрій Джеджула розповів про свою діяльність під час війни, волонтерство, не зовсім зрозумілі вчинки колег та особисте життя.