Лайм

Військовий психолог Андрій Козінчук розповів, як виразити співчуття рідним загиблих воїнів

Головне - не надавати підтримки через силу

У ході контрнаступу ЗСУ від російської окупації звільнено десятки населених пунктів на Харківщині та Херсонщині. На тлі радості від повернення міст та селищ під контроль України люди не забувають про вшанування загиблих воїнів. З 24 лютого тисячі захисників та захисниць країни віддали свої життя за її свободу та незалежність. Військовий психолог Андрій Козінчук розповів, як підтримати та втішити людей, яким довелося ховати своїх відважних синів та дочок, братів та сестер, коханих та друзів.

Фото: Getty Images

"Я дуже радив би спілкуватися з рідними загиблих воїнів тільки якщо ви в ресурсі. Якщо ви роздратовані або вам дуже страшно, ви їх точно не підтримаєте. Ви просто будете одне одного колоти", - попередив фахівець на своєму YouTube-каналі "У моїй голові".

"Немає таких слів, завдяки яким їм стало б легше. Все, що варто сказати: "Я дуже співчуваю і мені дуже боляче". Розкажіть їм про свої почуття: "Мені було дуже боляче почути про вашу втрату і я поряд". Не говоріть фразу: "Тримайтеся". Також не варто торкатися релігії, якщо люди не релігійні. Дуже важливо, щоб ви були просто поряд", - радить психолог.

Фото: Getty Images

Козінчук каже, що на етапі горювання важлива присутність людини, яка зможе надати просту підтримку: принести води, купити продукти, посидіти порчу. При цьому не варто нав'язуватись. Потрібно бути готовим до того, що на вашу підтримку не буде жодного зворотного зв'язку.

"Ви ніяк не зможете цих людей образити. Їм так погано, що зробити ще гірше - дуже складно. Якщо ви знали загиблу людину - скажіть про свої почуття, які вона у вас викликала. Наприклад: "Я дуже любила вашого сина" або "Мені було приємно проводити з ним час". Це важливо для цінностей, - каже Козінчук. - Бути поряд - дуже велика відповідальність і сила. На це йде дуже багато енергії, тому після того, як ви підтримали цих людей, вам треба поповнити свою енергію" .

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

"Захищатиму Сергія Жадана, а не тих, хто на нього котить бочку". Інтерв’ю з Олександром Положинським

Олександр Положинський розповів про військову службу, творчість в умовах війни та висловився щодо публічної критики Сергія Жадана.

"Особисто я не зіштовхувалася з цензурою на телемарафоні". Інтерв’ю з Марічкою Падалко

Українська телеведуча Марічка Падалко поділилася цікавою інформацією про Майкла Дугласа, розповіла про благодійну діяльність та роботу під час війни.

"Ось зранку був у психотерапевта. Це взагалі мені допомагає не забити болт на життя". Інтерв’ю з MÉLOVIN

MELOVIN розповів про новий досвід у кріслі журі, концерти в Україні та за кордоном, а також про те, як він допомагає українській армії.