Лайм

Модельєр Вів'єн Вествуд померла у віці 81 року: її життя і кар'єра у фото

Засновниця стилю панк залишила значний слід у моді

Британський дизайнер Вів'єн Вествуд, яка привела стиль панк у світ високої моди, померла 29 грудня на 82 році життя.

Модний дім Вествуд повідомив у Твіттері, що вона померла "мирно і колі родини". Бренд також поділився сумною новиною в Instagram: "Вів'єн продовжувала улюблену справу до останнього моменту: займалася дизайном, працювала над своїм мистецтвом, писала свою книгу і змінювала світ на краще. Вона прожила дивовижне життя. Її інновації та вплив за останні 60 років були величезними та продовжуватимуться у майбутньому".

Фото: twitter.com/FollowWestwood

Вів'єн Ізабель Свайр народилася 8 квітня 1941 року в селі Тінтвістл у сім'ї працівника ковбасної фабрики та помічниці зеленника. У 1958 році вона вступила до секретарського коледжу, а пізніше вивчилася на вчителя. У 1961 році на танцях вона зустріла Дерека Вествуда і вийшла за нього заміж в одязі власного дизайну. Шлюб пари тривав лише 3 роки, але Вів'єн залишила прізвище колишнього чоловіка та прославила його на весь світ.

Фото: Getty Images

Багаторічна дизайнерська кар'єра Вествуд розпочалася у 1970-х роках — невдовзі після того, як вона познайомилася з менеджером панк-групи Sex Pistols Малкольмом Маклареном. Разом Вествуд та Макларен відкрили свій знаменитий бутік на Кінгс-роуд у Лондоні, в якому продавався провокаційний фетишистський одяг.

Вествуд та Макларен почали показувати свої власні колекції на початку 1980-х. Їхні роботи поєднували різкі елементи стилю панк і м'якіші деталі неоромантизму.

Читайте по темі: У січні 2022 року помер французький модельєр Тьєррі Мюглер - творець унікальних суконь знаменитостей.

Фото: Getty Images

Роботи Вествуд стали справжнім проривом у світі високої моди, і її поведінка була такою ж сміливою і резонансною. Так, у 1992 році вона прибула до Букінгемського палацу, щоб отримати Орден Британської імперії (OBE) від королеви. Для високого візиту модельєр обрала консервативний костюм із довгою спідницею, але перед камерами підняла поділ і показала фотографам відсутність спідньої білизни під капроновими колготками.

Вів'єн Вествуд у Букінгемському палаці. Фото: Getty Images

Незважаючи на те, що твори Вествуд привертають увагу, вони часто далекі від практичності. Під час свого культового показу "Англоманія" у 1993 році вона взула моделей у такі високі підбори-платформи, що Наомі Кемпбелл упала прямо на подіумі.

Королева Єлизавета на виставці в Лондоні дивиться на сині туфлі від Вів'єн Вествуд, в яких Наомі Кемпбелл упала на подіумі. Фото: Getty Images

Вбрання від Вів'єн Вествуд з драпіруванням і корсетами стали фаворитами знаменитостей. В останні роки їх носили Кім Кардаш'ян, Белла Хадід, Дуа Ліпа, Хейлі Бібер та Олівія Родріго.

Белла Хадід на показі Вів'єн Вествуд у 2020 році. Фото: Getty Images

Дуа Ліпа у сукні від Вів'єн Вествуд у 2021 році. Фото: Getty Images

Коли Діта фон Тіз вийшла заміж за Меріліна Менсона у 2006 році, вона обрала фіолетову сукню від Вествуд. Примітно, що не лише поп- та рок-зірки носили її сміливе вбрання. Принцеса Євгенія змінила три різні образи від дизайнерки на королівському весіллі Кейт Міддлтон та принца Вільяма у 2011 році.

Знаменита весільна сукня Діти Фон Тіз. Фото: Getty Images

Принцеса Євгенія у сукні від Вів'єн Вествуд на весіллі принца Вільяма та Кейт Міддлтон у 2011 році. Фото: Getty Images

Ще одна культова сукня від Вів'єн Вествуд з'явилася у фільмі "Секс і місто" 2008 року. Сару Джессіку Паркер у ролі Керрі Бредшоу одягли в об'ємну сукню без бретельок для весілля з містером Бігом.

"Секс і місто" (2008) Фото: Getty Images

"Єдина причина, через яку я в моді, - це знищити слово "конформізм", - написала дизайнерка у своїй біографії 2014 року. - Мені нічого не цікавить без цього елемента".

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм