Лайм

Звідки взявся День Святого Патрика і до чого тут пиво: традиції ірландського свята

День покровителя Ірландії відзначають 17 березня

Щороку 17 березня в Ірландії та інших країнах світу відзначають День Святого Патрика. Цей ірландський місіонер і єпископ жив у 5 столітті нашої ери, і хоча офіційно його не канонізували, Патрик увійшов до перших церковних списків святих. Як Католицька, так і Православна церква вшановують його як рівноапостольного святого та просвітителя Ірландії.

День Святого Патрика – не просто свято покровителя Ірландії. Дізнайтеся, як з'явилися символи, які ми тепер асоціюємо з ним. Деякі мають виключно американське походження.

Фото: Wikipedia

Трилисник

Трилисник, який кельти також називали "морською корою", був священною рослиною в давній Ірландії, бо символізував відродження весни. До 17 століття трилисник став символом ірландського націоналізму. Коли англійці почали захоплювати ірландські землі та приймати закони проти ірландської мови, багато ірландців почали носити трилисник як символ своєї гордості, своєї спадщини та невдоволення англійським правлінням.

Читайте також: Головні напої у День святого Патрика: з чим відзначають популярне ірландське свято.

Ірландська музика

Музика часто асоціюється з Днем Святого Патрика та ірландською культурою загалом. З давніх-давен вона була важливою частиною ірландського життя. Кельти мали усну культуру, в якій релігія, легенди та історія передавалися від одного покоління до іншого у вигляді історій та пісень.

Після завоювання англійцями та заборони говорити рідною мовою ірландці, як і інші пригнічені народи, звернулися до музики, щоб зберегти свою спадщину та історію. Оскільки музика часто викликала емоції та допомагала надихати людей, англійці оголосили музику поза законом. Під час свого правління королева Єлизавета I навіть видала указ, згідно з яким усіх співаків та волинників слід було заарештовувати та вішати на місці.

Сьогодні традиційні ірландські гурти популярні в усьому світі. Їхня музика створюється за допомогою інструментів, які використовувалися століттями, у тому числі скрипки, флейти, олов'яного свистка та бодхрана – древнього барабана, який традиційно використовувався у війні, а не в музиці.

Змії

Існує переказ, що під час своєї місії Святий Патрик стояв на вершині пагорба (який тепер називається Кро Патрик) і, маючи при собі лише дерев'яну палицю, вигнав усіх змій з Ірландії. Але острівна держава ніколи не була оселею для змій. "Вигнання змій" насправді було метафорою викорінення язичництва в Ірландії. Через 200 років після прибуття Патрика Ірландія була повністю звенута до християнства.

Читайте також: Церковний календар на березень: головні релігійні свята.

Їжа на День Святого Патрика

У американців ірландського походження з'явилася традиція збиратися зі своїми близькими у День Святого Патрика, щоб розділити "традиційну" трапезу із солонини та капусти. Хоча капуста довгий час була ірландською їжею, солонина стала асоціюватись із Днем Святого Патрика лише на рубежі 20-го століття. Саме тоді ірландські іммігранти, які живуть у Нижньому Іст-Сайді Нью-Йорка, замінили традиційний бекон на солоніну, щоб заощадити гроші. Про дешевшу альтернативу вони дізналися від своїх єврейських сусідів.

Фото: Getty Images

Лепрекони

Одним із символів ірландського свята є Лепрекон. Оригінальна ірландська назва цих фольклорних постатей - "лобаїрцин", що означає "маленький хлопець". Віра в лепреконів, ймовірно, походить від кельтської віри у фей, які могли використовувати свої магічні сили, щоб служити добру чи злу.

У кельтських казках лепрекони були примхливими душами, відповідальними за ремонт взуття інших фей. Хоча лепрекони були лише другорядними постатями в кельтському фольклорі, вони прославилися своїми хитрощами, які використовували для захисту скарбів. У лепреконів є своє свято, яке відзначають 13 травня.

Зелене пиво

Зелене пиво насправді не є ірландським способом святкування Дня Святого Патрика: ця традиція зародилася у США. Не дуже відомий факт полягає в тому, що "зеленим" називали пиво, яке не ферментувалося досить довго і викликало проблеми зі шлунком.

Вважається, що справжнє зелене пиво з'явилося на початку 1900-х у Нью-Йорку. У газетній статті 1914 описується соціальний клуб Нью-Йорка, де подають зелене пиво на святковій вечері на честь Дня Святого Патрика. У статті напій приписується доктору Кертіну, лікарю, який досяг ефекту зеленого пива, додавши у свій напій краплю барвника.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм