Лайм

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Стрічку зняли ще до початку повномасштабної війни

7 березня в український прокат виходить фільм "Смак свободи", сценаристкою та авторкою якого є Олена Моренцова-Шулик. Стрічка розповідає про багатогранність української кухні, знайомить глядача із різними її відтінками, смаками та поєднаннями.

В центрі романтичної комедії - дівчина на ім’я Варвара, яка понад усе мріє стати професійним кухарем. У прагненні до цього вона тікає подалі від дому та починає шукати власну реалізацію. Вже перебравшись до великого міста, героїня знаходить книжку забутої легенди української кухні - Ольги Франко, і ця цінна знахідка змінює життя Варі назавжди.

Читайте також: 86 героїчних днів: в Києві презентували "Літопис оборони Маріуполя", фото і відео.

головна героїня фільму ВаряФото: instagram.com/smaksvobody.film

Саме постать Ольги Франко, невістки відомого українського письменника Івана Франка, стала основним творчим натхненням для створення цієї романтично-кулінарної історії. Однак автори додали трохи магії, аби таким чином підкреслити одну з головних ідей – коли людина справді чогось прагне, друзі, оточуючі та цілий світ будуть сприяти втіленню її бажання.

"Смак свободи" – світла, добра та весела історія, яка дозволяє на кілька годин відволіктися та пригадати життя у довоєнні часи. Це чудова можливість поринути у красиву казку, що показує цінності українців та їхню природу через приготування різноманітних страв. Основна думка кінороботи полягає у тому, що сила наших бажань має величезне значення, а сміливість мріяти і впевнено діяти дозволяє перетворити бажане в дійсне. Також автори фільму через образи головних героїв наголошують, наскільки важливо серед сотень голосів інших почути свій та зрозуміти власні істинні бажання. Адже тільки за дотримання цієї умови можна відчути себе по-справжньому щасливим.

Однак перегляд даної стрічки має суттєвий "мінус" - краще не заходити до залу голодними. Оскільки побачивши процес приготування автентичних українських страв та їх неймовірне оформлення, вам одразу захочеться скуштувати ці оригінальні поєднання.

Сценаристка фільму Моренцова-Шулик у інтерв’ю theLime зазначала, що гарне кіно - це своєрідний вид терапії, яка у наш сьогоднішій час дуже потрібна:

"Думаю, що за часів найбільших випробувань віра в краще, почуття гумору і можливість відволіктися і просто посміхнутися - те, що може врятувати нашу психіку. Я розумію, що це дуже важко, і на тлі в нас війна, особисті втрати. Але мистецтво - це промінчик надії, воно має давати відчуття полегшення. Для мене це терапія - подивитися хороше кіно, відволіктися від буденності, від проблем. Десь посміхнутися, десь поплакати, десь замислитися. Це все терапія. Не можна себе обмежувати в радощах, які є".

Читайте на тему: Найкращі фільми року: що потрібно знати про головних претендентів на "Оскар-2024".

Олена Моренцова-Шулик із Олександрою Вітязєвою, співавторкою сценаріюФото: instagram.com/smaksvobody.film

Тим часом Ірма Вітовська, яка зіграла Ольгу Франко, підкреслює, що кіно, і акторська професія зокрема, під час війни має свою особливу місію:

"Після початку повномасштабної війни моє відношення до акторської професії не змінилося. Я розуміла, що це не пріоритетна професія. Поки вона ще може відбуватися - працювати і мобілізувати людей - вона ще потрібна. В крайньому випадку не потрібні ні ми, ні ви… Тоді потрібно переорієнтуватися і робити щось зовсім інше".

зйомки проходили у Львові та КиєвіФото: instagram.com/smaksvobody.film

Допрем'єрний показ української стрічки, яка була знята до повномасштабної війни, відбувся 6 березня у Києві. В рамках заходу команда проекту розповіла про роботу над ним.

"Ми рухаємось вперед, і це дуже надихаюче. Я дуже рекомендую подивитись цей фільм усім, хто зневірився. Чому? Тому що, мені здається, він випромінює ту впевненість, якої нам зараз усім трохи не вистачає. Щоб ми подивилися на себе, якими ми є, якими ми були. Щоб ми повернули собі себе. Любов до України, до наших страв… Що коли ми їмо борщ, то ми пишаємося ним так, що чутно усюди, - коментує прем'єру співачка Джамала, яка теж зіграла роль у фільмі. - Хочеться подякувати усій команді. На майданчику була така атмосфера, що хотілося там жити.

І, звичайно, я не можу не сказати про Пашу Лі, з яким я була знайома ще до цього фільму. Наші ролі не перетинаються в цьому кіно, але я його ніколи не забуду, і того вчинку, який він зробив, захистивши дітей, віддавши своє життя на початку повномасштабної війни".

Читайте на нашому сайті: Леся Нікітюк в Ірпені показала стелу загиблого актора Паші Лі: фото.

Джамала зіграла одну із ролей у стрічці Фото: instagram.com/smaksvobody.film

"Шкода, що цей фільм вийшов саме зараз, але з іншої сторони це також і дуже добре. Згадайте як в Другу Світову американці ходили на сеанси "Чарівник Країни Оз" - це їх дуже сильно надихало. Нам потрібна ця мотивуюча картина. Вона має терапевтичний, дуже важливий для нас ефект, - висловилася про прем'єру акторка Ірма Вітовська. - Нам потрібен свій герой, потрібен свій чарівний момент, який завжди, залишаючись самим собою, скаже, що героєм є ти сам. Це такий патріотичний фільм, який за допомогою своїх делікатних інструментів заходить і робить так, щоб у душі ви знову почувалися дитиною. Цей фільм - він очищує".

Ірма Вітовська втиілила на екрані роль Ольги ФранкоФото: instagram.com/smaksvobody.film

У фільмі зіграли акторка Ірина Кудашова (роль Варі) відома за стрічками "Інший Франко", "В чорній, чорній кімнаті", "Родинні зв'язки", "Школа"; Ірма Вітовська (роль Ольги Франко), яка зіграла у фільмах "Божевільні", "Між нами", "Коза Ностра. Мама їде", "Брама", "Мої думки тихі"; Тетяна Малкова, Рима Зюбіна, Костянтин Темляк, Павло Лі та інші. У якості запрошених камео глядачі побачать модель та блогерку Вікторію Маремуху, пекельного шефа Алекса Якутова, співака АСАФАТОV, топ-модель та телеведучу Аллу Костромічову, а також виконавицю Джамалу.

"Смак свободи" - останній фільм за участі Паші Лі. Актор загинув в Ірпені 6 березня 2022 рокуФото: instagram.com/smaksvobody.film

До слова, у фінальній сцені були задіяні правнучка та правнучка Ольги Франко, також одній зі сцен можна побачити портрет невістки Івана Франка. У стрічці використовується справжня книжка пані Ольги від 1929 року, оформлення натхненне оригінальними ілюстраціями та шрифтами з "Першої української загально-практичної кухні".

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм

Не на часі реготати - продюсерка Галина Криворчук про виклики українського кіно і фільм "Ля Палісіада"

Інтерв'ю з Галиною Криворчук - генеральною продюсеркою фільму Ля Палісіада про смертну кару в Україні