Лайм

Навколо Міс Україна-2019 розгорівся скандал: кажуть, модель відмовилася від рідної мови

Модель звинуватили в неповазі до української мови, хоча ось як все було насправді

Українська модель Маргарита Паша, лауреатка конкурсу краси "Міс Україна-2019", опинилася в епіцентрі мовного скандалу. Його причиною став пост на особистій сторінці в Instagram, в якому харків'янка 29 вересня доволі різко висловилася про свої права, в тому числі і про право говорити на будь-якій зручній їй мові.

Незабаром пост моделі був відредагований - з нього зникла остання заява зі словами про право вибору мови. Проте низка ЗМІ вже встигла заявити про те, що Маргарита Паша "відмовляється говорити рідною мовою". Це, в свою чергу, викликало негативну реакцію користувачів соцмережі, які прийшли на сторінку моделі, висловити їй своє обурення.

"Хотілося б поділитися з вами основними законами Всесвіту", - написала модель в першій версії свого посту і перерахувала під фотографією кілька порад на зразок "стався до інших так, як хочеш, щоб вони ставилися до тебе" і "в житті все повертається бумерангом".

В кінці цього посту Маргарита Паша вирішила висловитися і про право вибору мови. Очевидно, пов'язано це з тим, що в коментарях її Instagram-підписники неодноразово цікавилися, чому "Міс Україна" не говорить рідною мовою: "Я маю право виражати свої думки якою захочу мовою (чи закон України не дозволяє мені думати російською мовою?"), якщо когось не влаштовує - відписуємося!" - додала постскриптум Паша.

Вже 30 вересня в українських ЗМІ з'явилися заголовки куди більш різкого характеру. Деякі з них стверджують, що модель з принципу ніколи не заговорить українською. Незабаром після цього з поста моделі видалили останній рядок, хоча в коментарях вже почали з'являтися звинувачення: "Яка ж ви "Міс Україна", якщо цураєтеся рідної мови? Ганьба" - стали писати під знімками моделі.

Під одним з питань про скандальні новини Маргарита Паша розвела руками: "Я сама не розумію, я володію українською і не відмовляюся говорити державною мовою! У мене є багато інтерв'ю державною мовою", - написала вона.

Ще через деякий час в профілі моделі з'явився новий пост, в якому Паша озвучила свою офіційну позицію і закликала фоловерів та хейтер до здорового глузду: "Я, Маргарита Паша, є громадянкою України і дуже люблю свою країну. Люблю її багатонаціональність і полікультурність. Я ніколи не ставила під сумнів її державність, національну символіку і державну мову, а також завжди вірила у верховенство права і демократичних свобод її громадян. Тому офіційно заявляю, що всі повідомлення про мою відмову спілкуватися українською або російською (в різних ЗМІ по-рiзному трактують!) мовою є абсолютною брехнею. Це чистої води наклеп і вигадка скривджених заздрісників!" - вказала вона.

View this post on Instagram

Шановні мої друзі, не менш шановні вороги, а також дорогі хейтери та іже з ними! Давайте все ж включимо здоровий глузд і перестанемо продукувати фейки на рівному місці. Я хочу поставити остаточну крапку в цьому штучно вами роздутому скандалi з приводу української мови і мого ставлення до неї. Отже, вашій увазі моя офіційна позиція. Я, Маргарита Паша, є громадянкою України і дуже люблю свою країну. Люблю її багатонаціональність і полікультурність. Я ніколи не ставила під сумнів її державність, національну символіку і державну мову, а також завжди вірила у верховенство права і демократичних свобод її громадян. Тому офіційно заявляю, що всі повідомлення про мою відмову спілкуватися українською або російською (в різних ЗМІ по-рiзному трактують!) мовою є абсолютною брехнею. Це чистої води наклеп і вигадка скривджених заздрісників! Я в рівній мірі добре володію обома мовами і в інтернеті ви можете знайти безліч відео-сюжетів, де я даю інтерв'ю як російською, так і українською мовами. Для мене це не має принципового значення і радикальної позиції на цю тему у мене ніколи не було. У випадку з інтерв'ю для Катерини Осадчої - у цей день я відмовилася його давати з ОДНІЄЇ ЄДИНОЇ ПРИЧИНИ - погане самопочуття і перевтома. З першого дня після фіналу конкурсу я щодня прокидаюся о 4:00 ранку, так як з 6:00 у мене безперервно ефіри на українських телеканалах, фотосесії, інтерв'ю, божевільна кількість заходів, де я зобов'язана бути присутньою, потім тривалі наради з комітетом конкурсу, узгодження графіків на наступний день і так до пізньої ночі. При цьому всьому не варто забувати ще й про підготовку до світового конкурсу, де я сама... АБСОЛЮТНО САМА! .. буду представляти нашу країну перед усім світом. Зараз у мене немає часу на сон, на спілкування з рідними і близькими людьми, немає часу на саму себе! Зараз я вся віддана роботі для моєї країни і її народу! Тому щиро прошу зрозуміти, що я така ж людина, як і ви. У мене також є свої почуття і емоції. Зрештою, у мене є мій організм, який вже ледве витримує ті навантаження, які звалилися на нього. Будьте толерантними, панове! І перш ніж вішати на людей ярлики, подумайте про наслідки. Завжди ваша М.

A post shared by Margarita Pasha (@margoritapasha) on

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал TheLime , щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси