Лайм

Крим - кривава рана на руках людства: що Валентин Гафт говорив про Україну

Чому артисту був закритий в'їзд до України

Вранці 12 грудня помер Валентин Гафт - російський актор театру та кіно, народний артист РРФСР. За роки кар'єри Гафт зіграв десятки ролей і став одним із найбільш упізнаваних акторів радянського кіно. "Чародеи", "Гараж", "Здравствуйте, я ваша тетя" - ці та інші фільми з його участю не втрачають актуальності.

Що правда, останні кілька років ЗМІ та соцмережі говорили не стільки про заслуги Гафта на сцені, скільки про його різкі висловлювання про події в Україні, зокрема, про анексію Криму та війну на Донбасі. Актор називав себе "путінцем" і відкрито підтримував політику чинного президента РФ, через що опинився у так званому чорному списку Мінкульту України. Гафт вважав Крим споконвічно російською територією і наполегливо заперечував присутність російських найманців на Донбасі. При цьому часто ділився дуже теплими спогадами про країну "з чудовими людьми", смачною їжею та багатою культурою.

Валентин Гафт Фото: gazeta.ru

Серед цитат у мережі, які сьогодні приписують Гафтові, є багато фейків. Однак деякі з них дійсно належать акторові. Так, наприклад, у 2015 році в інтерв'ю виданню "Гордон" він заявив, що Україна - нікому не потрібна країна, а за Крим свого часу пролили дуже багато крові, щоб він був українським.

"Це кривава рана на руках людства. Це неподобство. Через що? Кому потрібна Україна? Крим був відданий вам несправедливо, це російська територія, - стверджував артист. - За неї казна-скільки боролися, пролили кров".

Не менш часто Гафт брав участь у дискусіях про війну на сході України:

"Потрібно припинити війну заради людей з того чи іншого боку. Не можна вбивати і ґвалтувати, - говорив він у тій же розмові. - Уявіть себе на місці тих, хто звик щодня вбивають, відчуйте, що це таке. Не можна жити спокійно, знаючи, що твої солдати день і ніч стріляють по невинним. Кого вони обстрілюють? Армію, яка нібито прийшла з Росії? Це неправда!"

Валентин Гафт Фото: gazeta.ru

На думку Гафта, в роки СРСР між країнами була "справжня дружба народів", яку сьогодні не зберегли:

"Якими б не були стосунки між Росією та Україною, не можна було доводити до загибелі людей, до знищення сіл. Це дикість. На жаль, людина не завжди буває людиною, а навпаки - дикуном і виродком. Якою б не була радянська влада, у нас була справжня дружба народів, нам в голову не могло прийти, що українці та росіяни будуть воювати один з одним".

"Я завжди їздив до України, для мене це хутори, мазанки, свята, український борщ, пісні, красиві жінки, чудові люди, мова, звичаї приголомшливі. Хто б тоді повірив, що брат піде вбивати брата, з яким стільки пов'язано..."

В інтерв'ю "КП в Україні" Гафт стверджував, що обом країнам необхідно сідати за стіл переговорів:

"Хочеться, щоб зупинився цей кривавий маховик якомога швидше. Сторонам потрібно сідати за круглий стіл і домовлятися. Серце дуже болить за Україну - це чудова співуча нація, яка породила величезну кількість поетів і письменників, а українська культура для мене рідна - у мене вдома все рідні говорили українською, а дитинство і юність пов'язані з хутором під Прилуками".

"І Київ я просто обожнюю - тут живуть мої друзі, яким я часто телефоную. І говоримо ми не тільки про ситуацію в Україні, але це - особисте".

Валентин Гафт Фото: vk.com

Як уже згадувалося вище, Гафт відкрито підтримував президента Володимира Путіна, так як вважав, що громадяни країни мають поважати свого лідера. "Я поважаю його [Путіна], і мені він подобається. Росія - їй Богом відпущено бути чистішою та сильнішою за інших".

При цьому артист також скаржився і на кількість фейків у соцмережах та ЗМІ:

"Інша справа, що мене використовують у піар-технологіях. І я вже втомився боротися. В інтернеті багато речей, які я ніколи не говорив і не писав. Не знаю навіть, що відповідати людям, які на вулиці до мене підходять і питають про це".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси