Лайм

В Україні скандал навколо дитячого Євробачення: хто такий Максим Ткачук і чому організаторів звинувачують у помсті

Чому організатор Євробачення в Україні не допустив до участі в конкурсі 12-річного Максима Ткачука

У березні цього року 12-річний Максим Ткачук з Волинської області взяв участь у міжнародному пісенному конкурсі Stars of the Albion в Лондоні, після чого його родина опинилася в епіцентрі скандалу. Програма нібито конкурсу талантів була приурочена "до 75-річчя Великої Перемоги", а сам Максим представив Україну в костюмі, стилізованому під військову форму СРСР, і з радянською піснею "Смуглянка".

Через кілька тижнів дискусії в мережі вщухли, але в серпні скандал розгорівся з новою силою після того, як Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) не допустила хлопчика до відбіркового етапу на дитяче Євробачення. У компанії послалися на прописані раніше правила відбору, але деякі впевнені - підлітку вирішили помститися за виступ у Лондоні. theLime розібрався в деталях і поспілкувався з цього приводу з головою НСТУ Зурабом Аласанією. Далі максимально коротко про те, що являє собою Stars of the Albion і чому ситуація з Максимом - "палиця з двома кінцями", яку навряд чи вдасться вирішити.

Максим Ткачук Фото: Facebook / Максим Ткачук

Що ми знаємо про історію Максима Ткачука?

Як уже згадувалося вище, навесні Максим Ткачук поїхав до Лондона представляти Україну на нібито міжнародному пісенному конкурсі Stars of the Albion, от тільки його програму організатори приурочили "до 75-річчя Великої Перемоги". Хлопчик у формі кольору хакі виконав військову пісню "Смуглянка", "Синю вічність" Мусліма Магомаєва та Souvenir Деміса Руссоса.

З Лондона Максим привіз три нагороди, але його родину в мережі почали засуджувати, так як вирішили, що таланти хлопчика просто використали в "чергових пропагандистських витівках Кремля", названих пісенним конкурсом. У свою чергу, проросійські медіаресурси заступилися за Максима і звинуватили "націоналістів" та "радикалів" у "цькуванні" дитини.

Так Stars of the Albion - це не музичний конкурс?

За фактом Stars of the Albion дійсно є пісенним конкурсом, але, схоже, його творці переслідують й інші цілі. У Лондоні організатором заходу виступає Міжнародна музична академія Music Nova, засновницею і директором якої зазначається російська піаністка Людмила Терентьєва. А проходять "Зірки Альбіону" за підтримки російської організації "Россотрудничество" - федерального органу виконавчої влади РФ, який бере активну участь у культурному житті та освіті співвітчизників за кордоном, про що йдеться як на сайті конкурсу, так і на офіційній сторінці організації.

У свою чергу, "Россотрудничество" очолює російський журналіст і політик Євген Примаков. З 2015 року Примаков був ведучим на місцевому каналі "Росія 24", пізніше - довіреною особою Володимира Путіна, а останні два роки був депутатом Держдуми та членом фракції "Єдина Росія".

Євген Примаков Фото: wikipedia.org

В Англії, Чехії, Ізраїлі, Лівані та інших країнах "Россотрудничество" проводить десятки заходів щороку - в їх числі концерти, лекції, виставки та конкурси, націлені на просування російської культури та літератури, вивчення історії та традицій, святкування пам'ятних дат і річниць на кшталт "Великої Перемоги" або покладання квітів до пам'ятників воїнів СРСР.

Тепер до Євробачення. Чому ж НСТУ відмовила Максиму в участі?

Після скандалу зі співачкою Maruv у 2019 році НСТУ, яка виступає організатором Євробачення в Україні, посилила правила відборів. Зокрема, заборонила участь у конкурсі тим артистам, які раніше гастролювали на території країни-агресора Росії, або брали участь в заходах, організованих держорганами РФ, незалежно від місця їх проведення. Коли проросійські медіаресурси назвали ситуацію з Максимом "кричущим випадком в Україні", голова НСТУ Зураб Аласанія пояснив рішення не допустити хлопчика до конкурсу саме цим самим пунктом правил.

Але ж "Россотрудничество" не організатор конкурсу Stars of the Albion.

Так, і тому ситуація є "палицею з двома кінцями". Незважаючи на доволі прозору картинку, федеральний орган виконавчої влади РФ ніде не заявлений організатором конкурсу, в якому брав участь Максим. Тобто в НСТУ послалися на правила, які фактично не були порушені, проте там твердо впевнені - Stars of the Albion фінансується з бюджету Російської Федерації. І це нібито єдина причина, через яку було вирішено відмовити хлопчикові в участі. "Це гроші "Россотрудничества". Тобто гроші з бюджету Росії", - підкреслив у бесіді з theLime Зураб Аласанія.

Судячи з усього, вирішити ситуацію інакше не вийде - Аласанія нагадав, що правила відбору встановлює організатор: "Ми могли б взагалі конкурс не проводити. Згідно з правилами дорослого і дитячого Євробачення, ми маємо право просто призначати учасника. Ми цього не робимо, а проводимо конкурс. Цього разу ми взяли на себе навіть написання пісні, тому що не всі талановиті діти можуть собі це дозволити".

Голова також додав, що при бажанні родина може звертатися до суду - відповідальність за це рішення НСТУ бере на себе, нехай їй поки і нічим довести факт фінансування конкурсу Stars of the Albion Російською Федерацією. "Над цим [доказами] працюють юристи", - запевнив він. А про помсту Максиму, на якій зараз грають проросійські джерела, нібито не може бути й мови: "Я розумію, що бабуся переживає за дитину, але вони обрали свій шлях, а ми - свій [...] Де сьогодні Maruv? Правильно, в Москві. Бабуся готує дитині таку ж долю? Добре, це її право. Але вони йдуть до нас, а не ми до них".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати