Лайм

Коли святять воду на Водохреще та як її використовувати: обряди на свято

Важливо пам'ятати, що водохресна вода - це святиня

19 січня православні християни відзначають Хрещення Господнє або, як його ще називають, Богоявлення. Це одне з найдавніших свят, встановлене на честь хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. За традицією, напередодні свята чи безпосередньо на Водохреще відвідують храм, де після божественної літургії святять воду. theLime вирішив докладніше розповісти про цю традицію, а також про те, як потім використовувати цю воду.

Велике освячення води проводять два дні на рік – 18 та 19 січня. Напередодні Хрещення – тобто 18 січня – у Хрещенський Святвечір – увечері віряни збираються у храмі, де після служби священик проводить обряд. Вважається, що саме у цей день вода має найпотужнішу енергетику. Люди можуть або принести воду з дому – для цього достатньо буде невеликої літрової пляшки з чистою, негазованою та несолодкою водою, або взяти її безпосередньо у храмі.

Фото: pinterest.com

А 19 січня воду святять із ранку – після божественної літургії всередині церкви чи на вулиці. Також після служби священик кропить святою водою всіх, хто прийшов у храм, бажаючи здоров'я та довголіття.

Вважається, що в день Хрещення Господнього вся вода – як у водопроводі, так і у водоймах – стає освяченою, змінює свої властивості та має чудодійну силу. Цього дня чимало вірян занурюються у річки та озера у спеціально облаштовані ополонки, вирізані у формі хрестів, які називають "йордань". Перед цим священик проводить ритуал, вимовляючи молитви і занурюючи в ополонку хрест, а вода таким чином стає святою.

Якщо у вас немає можливості сходити в цей день на церкву, ви можете 19 січня самостійно перетворити звичайну воду на святу. Для цього достатньо налити чисту воду в невелику миску і вимовити слова: "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь" і тричі перехрестити її.

Як використовувати святу водохресну воду?

Як правило, воду, освячену в церкві 18 або 19 січня, зберігають у скляній тарі біля ікон. Важливо пам'ятати, що водохресна вода – це святиня, тому постійно пити її не рекомендується. Не можна також ставити її в холодильник або зберігати з іншими продуктами чи алкоголем. Якщо води у вас небагато, її можна розбавити звичайною водою. Свячена вода, як правило, довго не псується - вона може простояти і 12 місяців, тобто до наступного Водохреща.

У деяких сім'ях існує традиція – після служби у храмі 18 або 19 січня проходять по всіх кімнатах і кроплять кожен кут квартири чи будинку святою водою. Вважається, що вона здатна відганяти злих духів. Після цього кожен член сім'ї повинен випити трохи свяченої води, і лише тоді сім'я сідає за святковий стіл.

Вживати водохресну воду можна і в інші дні, але тільки натщесерце і після прочитання молитви. Вважається, що вона здатна допомогти вилікувати навіть тяжкі хвороби, якщо людина свято вірить у це.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати