RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Хрещення Господнє: історія свята, традиції та прикмети

Щорічно 19 січня православні християни святкують велике свято – Хрещення Господнє. Це одне з 12 головних християнських свят, яке завершує цикл новорічних святкувань. Це свято відзначають на честь хрещення Ісуса Христа у річці Йордан. Святкування Хрещення Господнього розписано буквально щогодини: коли святкувати, коли їжу їсти, коли спати. І все це – з користю для тіла та душі.

З нагоди наближення цього великого свята "Апостроф" розповідає вам його коротку історію, а також традиції, прикмети та заборони, пов'язані з Хрещенням Господнім.

Історія Хрещення Господнього

Євангельське переказ свідчить, що тридцятирічний Ісус прийшов у Віфавар до Івана хрестителя, щоб прийняти хрещення. Іоанн, який проповідував про прихід Месії, закликав до покаяння і здійснював релігійні обмивання з народом на річці Йордан, був здивований: "Хто кого хрестити повинен?!" "Нам будь-яку правду слід виконувати", - була відповідь Спасителя.

Як тільки Ісус прийняв хрещення від Івана, небеса розкрилися, і з них зійшов Святий Дух у вигляді голуба. При цьому всі люди одночасно почули: "Це мій син улюблений, і в ньому моє благословення".

Із цим безпосередньо пов'язана й інша назва цього свята – Богоявлення. На хрещенні Бог показав свою триєдину суть: з неба мовив Бог-отець, хрещення прийняв втілений син Божий, а у вигляді голуба на Землю зійшов Дух Святий.

Після прийняття хрещення Ісус, ведений Святим Духом, пішов у пустелю. Там він у молитвах та роздумах готувався до своєї великої місії. Спокушений Нечистою силою (як будь-яка людина), він все ж таки 40 днів залишався без їжі та води. Так за участю Іоанна Хрестителя одержало всенародне свідчення про призначення Христа.

Традиції свята

Таїнство Хрещення

Цей обряд символізує народження людини в християнській вірі, вступ її під покров православного храму, де вона отримує доступ до сповіді і святого причастя. Таким чином, люди проходять обряд з'єднання з Богом. Традиція обряду Хрещення полягає у триразовому (на честь триденного Воскресіння Христа) зануренні (з грецьк. «хрещення» - занурення) або обливанні водою під читання молитов.

Після скоєння обряду на новоспеченого християнина надівається нижній хрестик, який є оберегом та символом приналежності людини до християнської віри. Сенс обряду в тому, що "новонароджений" тепер може і хоче жити за християнськими законами, прописаними в заповідях.

Велике водосвяття

Вода є головним символом Водохреща. Вважається, що в ніч з 18 на 19 січня вона набуває особливої сили. При цьому вона нібито може залишатися абсолютно свіжою до трьох років. Також крапля святої води нібито здатна освятити ціле море, і нею можна розбавити звичайну воду, щоб наділити її цілющими властивостями.

У Хрещенський Святвечір воду обов'язково освячують у купелі, яку влаштовують у центрі кожного храму, та оточують свічками. Кожен парафіянин йде з церкви з пляшкою святої водохресної води для зміцнення духовного та тілесного здоров'я.

Цього дня сам Христос наділяє воду у природних водоймах святою силою. У зв'язку із цим освячення води церковними служителями є символічним актом. Ця традиція з'явилася ще в V столітті, коли Єрусалимська церква відзначала Богоявлення виходом на річку Йордан для водосвяття та спогади про Хрещення Христа. І в наших селах у Навечір'я святять воду в храмах, а саме свято ходять на "Йордань": річку, колодязь, джерело.

Перед цим у річках та озерах роблять спеціальні ополонки у формі хреста або кола. Священики проводять спеціальні обряди з читанням молитов, які просять у Господа благословення на святу воду, і триразовим зануренням хреста та свічника (вода освячується вогнем). Усі бажаючі теж з молитвою занурюються в ополонку або обливаються водою, очищаючи свою душу та тіло.

Хрещенський святвечір

У день Навечір'я готують останню зі свят різдвяного циклу кутю – Голодну. У неї така назва через те, що з моменту її вживання і до винесення свічки після літургії в храмах та освячення води на знак особливої поваги до свята був найсуворіший піст – навіть діти нічого не їли "до зірки".

Господині традиційно печуть цього дня обрядову їжу - печиво "Хрести". Вранці насамперед їли саме його. Деякі печива були іменними: господиня собі позначала кмином, маком, родзинками кожне. Готові печиво могли розповісти, який життєвий хрест цього року доведеться нести кожному члену сім'ї. Рівно випечений рум'яний хрест говорив про достаток та добробут. У того, кому призначався такий хрест, можна було шукати цього року поради та допомоги.

Якщо печиво горіле і розфарбоване, значить бути в долі не найсвітлішим і добрим змінам. Напівсире печиво говорило про хвороби. Невдалі хрести їсти не належало. Їх згодовували птахам, щоб вони забрали сум у небо. Все це відбувалося потай від тих, кому вони призначалися. Натомість їм видавалися запасні гарні та благополучні печінки.

Прикмети

  • Якщо на Хрещення дерева вкриті інеєм, навесні сіяти озиму пшеницю потрібно того ж дня тижня – урожай буде багатим.
  • Якщо на Хрещення йде лопатою сніг, то до хорошого врожаю.
  • Якщо на Хрещення ясно і холодно — до неврожаю, посушливого літа.
  • Якщо на Водохреща зоряна ніч – буде добрий урожай горіхів та ягід.
  • Якщо на Хрещення видно багато риби — бджоли будуть добре роїтися.
  • Якщо після Хрещення на небі повний місяць — навесні можлива повінь.
  • Якщо собаки багато гавкають — на превелику кількість звіра та дичини в лісі.
  • Щоб дізнатися, наскільки теплим буде залишок зими, у ніч Святвечора перед хрещенням треба просто подивитися на небо. Якщо зірки світять яскраво, то літо буде сухим та спекотним, а весна розпочнеться рано. Більше того, осінь також буде теплою та затяжною. Також яскраві зірки на небі у Водохрещі говорять про те, що рік буде спокійним, без політичних чи економічних струсів.
  • Якщо в ніч Хрещення буде повний місяць, то навесні треба побоюватися сильного розливу рік.
  • Не дуже добре, якщо на Хрещення тепло: прикмети говорять про те, що цього року будуть проблеми зі здоров'ям. Навпаки, якщо на Хрещення багато снігу, це до міцного здоров'я.
  • Якщо в Хрещення ви почуєте гавкіт собак — це обіцяє хороший фінансовий стан у році. Вважається, що собаки кличуть на полювання, яке обіцяє відмінний видобуток.

Заборони

У цей день, крім традицій, є важливі заборони, яких потрібно дотримуватися.

  • Не можна на Хрещення Господнє прати, полоскати, та й загалом займатися фізичною працею та справами по дому.
  • На Водохреща 2021 не можна сваритися ні з ким, інакше можна осквернити воду. Краще провести день у душевній атмосфері у колі близьких і не забути про молитву.
  • Не можна плакати на свято, інакше є ризик лити сльози і до наступного року.
  • Також на Водохреща 2021 року не можна шити, вишивати, в'язати.
  • Категоричні розпорядження в цей день і на скарги, наклеп та плітки.

Раніше ми також видавали збірку красивих пісень Водохреща-щедровок на Йордан.