Лайм

Які традиції та заборони вшановують у Китайський Новий рік, щоб не накликати на себе бідність

Китайці заздалегідь готуються до цього свята, роблять генеральне прибирання та прикрашають свої будинки червоними гірляндами та ліхтариками

Більшість людей святкують Новий рік з 31 грудня на 1 січня, однак у Китаї це свято не має постійної дати і випадає на один із днів у проміжку з 21 січня до 21 лютого. Якщо ви не встигли загадати бажання у новорічну ніч – не біда, ви можете зробити це ще раз на Китайський Новий рік. theLime вирішив розповісти вам про традиції його святкування, а також про те, що не можна робити, щоб не накликати на себе нещастя.

Китайський Новий рік – це головне та найтриваліше свято в Китаї та інших країнах Східної Азії. Його ще називають Святом весни (на думку китайців, цього першого весняного дня відбувається пробудження природи і оживає земля) або Місячним Новим роком. Його дата щороку різна і випадає на день другого молодика після дня зимового сонцестояння (21 грудня). 2022 року Китайський Новий рік настане 1 лютого і триватиме до 23 січня 2023 року.

Фото: pinterest.com

За традицією, святкування Нового року в Китаї розтягується аж на 15 днів і закінчується Святом ліхтарів. Більшість китайців вшановують традиції, тому з 31 січня по 6 лютого вся країна з розмахом відзначає Новий рік.

За китайською традицією, кожен рік називають на честь однієї з тварин, що входять до зодіакального кола. Як відомо, покровителем 2022 року стане Чорний Водяний (Блакитний) Тигр, який вступає у свої права саме 1 лютого 2022 року, а не 1 січня, як помиляються чимало людей.

Щоб не накликати біду та нещастя, бажано заздалегідь підготуватися до Китайського Нового року: за кілька днів до свята викинути всі непотрібні, поламані та старі речі, а також зробити генеральне прибирання.

Також китайці прикрашають свої будинки червоним декором, а на вулицях розвішують гірлянди та ліхтарики, а також одягають червоне вбрання (хоча б кілька елементів в одязі мають бути яскраво-червоного кольору). Справа в тому, що в Китаї цей колір вважається кольором щастя та процвітання. Існує ще одне пояснення цьому - так, згідно з давнім міфом, на початку кожного нового року китайці ховаються від чудовиська на ім'я Нянь (у перекладі з китайської - "рік"), яке приходить в перший день Нового року, щоб пожирати худобу, зерно і харчові запаси, а іноді й людей. Але одного разу Нянь злякався дитини, одягненої в червоний одяг, тому з того часу китайці вважають, що чудовисько боїться цього кольору. А опівночі у небо запускають червоні ліхтарики та феєрверки, які також мають відлякувати його.

Фото: pixabay.com

Напередодні Китайського Нового року прийнято збиратися всією сім'єю за святковим столом з безліччю страв, серед яких особливу увагу приділяють стравам зі свинини, качки, курки, а також риби – вони символізують достаток та удачу. Вважається, що чим веселіше проведеш новорічні свята – тим щасливішим буде цілий рік. Потрібно постаратися не сумувати і не говорити про минуле новорічної ночі.

У Китаї, на відміну від інших країн, де під ялинку кладуть різноманітні подарунки, прийнято дарувати червоні конверти хунбао з грошима. Їх подають рідним та друзям, дітям та батькам, а також традиційно керівництво компаній вітає таким чином своїх підлеглих. Справа в тому, що китайці вірять у те, що гроші, подаровані в червоному конверті, принесуть щастя і благословення. Зазвичай дарують конверти з парною кількістю купюр, проте радять уникати сум, які починаються з числа "4", яке в китайській культурі співзвучне зі словом "смерть". Найкраще, якщо грошова сума починається або закінчується з 8 - вона здатна примножити удачу та багатство.

Китайський Новий рік – це сімейне свято, але не завжди за одним столом вдається зібрати всіх членів, тож кілька днів після настання нового року прийнято ходити у гості. Першого дня навідують бабусь і дідусів, другого – шанують предків, тому вирушають у храм. На 3-й та 4-й день зять зазвичай йде в гості до батьків своєї дружини, на 5-й – святкують день народження Бога благополуччя та ставлять на стіл пельмені. Всі інші дні відвідують інших родичів, знайомих та друзів, проходять галасливі застілля та народні гуляння. В останній день Нового року – цього року це 15 лютого – прийнято запускати паперові ліхтарики, загадуючи бажання.

Фото: pixabay.com

Проте існує й безліч заборон, що не можна робити у період святкування Нового року:

    1. Категорично не можна позичати і брати гроші у борг. Справа в тому, що в цей час китайці намагаються максимально відволіктися від негативу і турбот.

    2. Заборонено в ці дні вимовляти слова з негативною енергетикою: "смерть", "хворий", "порожній", "біль", "примара", "бідність", а також лаятися та злитися.

    3. Напередодні Нового року небажано приймати якісь ліки – щоб не хворіти весь рік.

    4. Проводити прибирання можна за день до свята - таким чином, за повір'ям, прибираються всі невдачі, а потім не можна наводити лад, виносити сміття і навіть митися перші три дні Нового року (щоб не винести удачу). Вважається, що якщо у цей період помиєш голову – змиєш своє щастя.

    5. Не варто вітати одне одного, доки не встанеш із ліжка. Китайці вважають, що таким чином весь наступний рік ти будеш "прикутий до ліжка" – тобто хворіти.

    6. Особливу увагу варто приділити подарункам. У Китаї не прийнято дарувати годинник - він символізує розлучення, яблука - співзвучні зі словом "хвороба", нове взуття - оскільки його назва в китайській мові схожа на "труднощі".

    7. У перші дні Нового року краще відмовитися від шиття та використання гострих предметів, а також стригти волосся.

    8. Слід обережно поводитися з керамікою та склом – якщо зруйнувати речі з цих матеріалів, можна порушити зв'язок із багатством, процвітанням та удачею.

    9. У період свята небажано плакати та журитися, важливо провести Новий рік весело, щоб весь рік був щасливим.

    10. Більше того, навіть маленьким дітям не дозволяють влаштовувати істерики, оскільки дитячий плач може спричинити нещастя та горе.

    Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли про 5 міфів про Водяного Тигра, яким не варто вірити.
  • Читайте також на theLime, яким буде 2022 рік і на що чекати від його символу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати