Лайм

Як удобрювати та розмножувати заміокулькас без шкоди для рослини

Це невибаглива у догляді рослина

Якщо ви за довгі зимові місяці вже скучили за зеленню та свіжістю, створіть у себе вдома невеликий зелений куточок. Однак тут важливо враховувати, що деякі нешкідливі на вигляд рослини можуть суттєво вплинути на самопочуття, здоров'я і навіть сон. Тому радимо звернути вашу увагу на заміокулькас. theLime вирішив докладніше розповісти про цю кімнатну рослину.

Заміокулькас або, як його ще називають, доларове дерево, у природі зростає в Африці. До кінця XX століття він практично не був відомий як кімнатна рослина. Свою назву заміокулькас отримав, оскільки має схожість із замією – рідкісною голонасінною тропічною рослиною.

Це трав'яниста вічнозелена рослина з товстим бульбоподібним кореневищем. Незважаючи на те, що заміокулькас – невибагливий у догляді, все ж таки слід дотримуватися елементарних правил, щоб рослина якомога довше радувала око своїм зеленим листям.

Фото: pinterest.com

Як правильно доглядати за заміокулькасом?

    1. Рослина добре розвивається як при розсіяному сонячному світлі, так і під прямими променями.

    2. Поливати заміокулькас слід лише у разі просихання ґрунту. У весняно-літній сезон необхідний рясний полив відразу після того, як просохне верхній шар субстрату в горщику. Восени та взимку полив скорочують, особливо якщо у приміщенні прохолодно.

    3. Рослина більше полюбляє тепле повітря. У весняно-літній період слід дотримуватись температурного режиму від +22 до +25°C, а в зимовий час – приблизно +16°C.

    4. Повітря в приміщенні не повинно бути занадто сухим - через це рослина може скидати нижні листочки. Якщо в приміщенні дуже жарко, листя потрібно обприскувати водою або протирати вологою ганчіркою.

    5. Рослина не потребує частої пересадки, як правило, це необхідно 1 раз на 2-4 роки тільки у весняний або літній час. Якщо це молодий заміокулькас – він росте швидше, відповідно, його коренева система розростається інтенсивніше і тому пересадка може знадобитися щороку. А квітку, яка старше 6-7 років, взагалі пересаджують раз на 5 років.

    6. Щоб заміокулькас ріс і розвивався, необхідно підготувати для рослини правильний ґрунт. Укладаємо в горщик листову та дернову землю, торф, пісок у рівних частинах, а також за бажанням мох-сфагнум. Також потрібно подбати про хороший дренаж, щоб у горщику не було застою води.

    Фото: pinterest.com

Як і чим удобрювати заміокулькас?

    1. З другої половини весни та до осені заміокулькас слід "підгодовувати" 1-2 рази на тиждень мінеральними або органічними добривами. Як правило, для цього використовують добрива для кактусів або сукулентів. У зимовий період цього можна не робити зовсім або удобрювати в мінімальній кількості.

    2. Перед тим, як застосовувати добрива, необхідно проконсультуватися з фахівцем: які добрива вносити в ґрунт, а якими обприскувати рослину.

    3. Також можна удобрювати заміокулькас засобами, приготовленими своїми руками вдома. Це можуть бути:

    - цукрова вода (на 1 л води 1 ст. л. цукру, використовувати не частіше 1 разу на місяць);

    - дріжджове підживлення (11 г сухих дріжджів, 2 ст. л. цукру та 3 л води);

    - яєчний порошок (подрібнену яєчну шкаралупу необхідно додати до ґрунту);

    - добриво з бананової шкірки (шкірки необхідно залити гарячою водою і настоювати кілька днів, застосовувати таке добриво можна 1 раз на місяць);

    - підживлення з цитрусових (100 г шкірки будь-якого цитрусового подрібнити та залити гарячою водою, настоювати добу, потім процідити та додати у воду для поливу).

    Фото: pinterest.com

Як розмножувати заміокулькас?

Це досить тривалий і кропіткий процес. Для початку необхідно вибрати підходящий ґрунт, облаштувати дренаж, комфортні для рослини умови (температуру, вологість, достатнє сонячне світло), а також підібрати найкращий час для активної вегетації – тобто весну.

Заміокулькас можна розмножувати декількома способами:

    1. Живцями (найпоширеніший і ефективний спосіб).

    2. Розподілом куща (це досить простий і швидкий спосіб).

    3. Листком (це досить довгий процес, на який знадобиться як мінімум півроку).

    4. Бульбами (це досить ризикований спосіб, так як розподіл бульби часто провокує загибель всієї рослини).

    5. Насінням (це малоефективне, довге і трудомістке заняття).

    Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли, через що гине спатифілум.
  • Читайте також на theLime, як врятувати фікус, якщо він став скидати листя.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати