Лайм

Чому пропадає цикламен: популярні помилки у догляді за рослиною

Важливо дотримуватися правильного режиму поливу, а також оптимальної температури і вологості

Щоб створити затишок у квартирі, достатньо подбати про милі дрібниці в інтер'єрі, а також прикрасити будинок кімнатними квітами. Але тут важливо враховувати, що за кожною рослиною потрібен певний догляд. Якщо ви ще в пошуку такого зеленого друга, зверніть увагу на заміокулькас або цикламен. theLime ділиться з вами простими рекомендаціями, як доглядати за цією квіткою.

Цикламен має багато альтернативних назв, а саме – альпійська фіалка, спляче сонце, дівоче вушко, земляне яблуко та квітка сонця. Існує близько 20 видів цикламена, а найбільш популярними і найменш вибагливими у догляді є два – персидський та європейський.

Фото: pinterest.com

Чому цикламен опустив своє листя, зав'яв чи пожовк?

    1. Ви вибрали неправильне місце для розміщення квітки – на протязі або у холоді. Частина рослини замерзає і, відповідно, відмирає. Краще переставити її в тепліше місце з розсіяним сонячним світлом.

    2. Ви поставили квітку на підвіконня з яскравим освітленням (південна сторона), і вона почала жовтіти. Цикламен полюбляє сонце, але ненавидить пряме сонячне проміння, тому ідеальним варіантом є напівтінь.

    3. Ви надто рясно поливаєте рослину, потрапляючи на її листки, бутони та бульби. Вода повинна потрапляти лише на край горщика чи піддону. Якщо через кілька годин після поливу вона залишається в піддоні, її необхідно злити, інакше почне загнивати коренева система. Важлива й сама вода – вона повинна бути м'якою та добре відстояною, кімнатної температури або трохи нижче.

    4. У квартирі чи будинку дуже жарко. Цикламен найкраще розвивається за температури повітря від +14 до +20°C (оптимально – 16-18°C).

    5. Сперте і пересушене повітря, тютюновий дим, чад, постійні випари на кухні. Квітка в такому приміщенні дуже швидко зав'яне і перестане вас тішити. Краще переставити рослину в кімнату, що добре провітрюється, за бажанням – купити зволожувач.

    6. Виснаження цикламену. Якщо його листя виглядає млявим, значить, рослині не вистачає поживних речовин - отже, ви вчасно не внесли добрива. Особливо це необхідно їй перед бутонізацією та на стадії активного зростання.

    7. Стрес. Навіть якщо ви принесли квітку з магазину або переставили з однієї кімнати в іншу, рослина може зреагувати таким чином. Необхідно ретельно переглянути умови, підкоригувати температуру та вологість.

    8. Входження до стадії спокою. Після активного цвітіння цикламен впадає у стадію спокою. Недосвідченим квітникарам може здатися, що листя зав'яли, і вони відправляють квітку в сміттєвий бак.

    9. Комахи-шкідники. У теплу пору року цикламен можуть атакувати кліщі та попелиця.

    10. Захворювання. Найбільш поширена недуга цикламена - сіра гниль, що з'являється в результаті надмірного поливу або утримання квітки в задушливому приміщенні. Вона проявляється у вигляді сірого нальоту на листках.

    Фото: pixabay.com

Як можна врятувати цикламен?

1. Пересадити цикламен, очистивши його попередньо від зів'ялого і млявого листя, у більший горщик з новим ґрунтом, який має бути багатим поживними речовинами (найкраще використовувати ґрунтову суміш із торфу та листової землі).

2. Якщо причина – цикламенові кліщі або попелиця, його листя потрібно обприскати спеціальним милом, що містить інсектициди. Цю процедуру слід повторити декілька разів.

3. Ще один спосіб – додати поживних речовин. Наприклад, обприскати листя спеціальним стимулятором росту або внести додаткове підживлення в горщик. Рекомендується використовувати фосфорсовмісні препарати та калієві добрива.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати