Лайм

Психолог розповіла, як випускати емоції та не зриватися на близьких

За словами фахівця, ці способи є безпечними та дуже ефективними

Стан постійної тривожності та стресу, який з'явився через війну в Україні, призводить до небажаних наслідків: ми дратуємося через дрібниці, а свою злість випускаємо на близьких. Психолог Еріка Цапфел пояснила, що неконтрольованої агресії можна уникнути, якщо за потреби виконувати прості прийоми.

"Гнів, злість та агресія - це нормальні реакції на війну, насилля, смерть та несправедливість. Важливо випускати дані емоції екологічно. До екологічних форм відносяться способи вираження агресії, які не завдають шкоди іншим та не призводять до негативних наслідків", - пояснює експертка у своєму блозі в Instagram.

Фото: Getty Images

За словами психолога, наразі ми переживаємо вид агресії "непогодженості з ситуацією". Проявляється вона у такому вигляді: трапилося щось, що не мало статися, і це викликає роздратування, яке часто супроводжується думками про те, як усе було добре до початку війни. Такий процес нагадує бажання "побачити все по-старому". Тобто психіка за допомогою роздратування захищається від нової інформації, яка створює надто дискомфортні переживання.

Фото: Getty Images

Прийоми, які допоможуть відпустити агресію:

  • На що схожі ваші агресивні прояви? Слід уявити агресію як форму, колір, розмір, призначення. Це може бути предмет або жива істота. Намалювайте той образ, що вийшов. Так агресивні прояви наче «витягуються» з вас та психіка перестає бути від них залежною.
  • Намалюйте зображення на долоні (або уявіть), яке символізуватиме те, на що звернений гнів: війна, безпорадність, артилерія супротивника чи образ ворога. Витягнувши руку і звертаючись до долоні, прокричіть усі свої почуття кривднику, вдарте кулаком у нього уявного чи намальованого.
  • З глини або пластиліну можна зліпити фігурку свого кривдника. А далі фігурку можна розбити, зім'яти чи розплющити між долонями. Така техніка також ідеально підходить для дітей.
  • Візьміть тарілку чи скляну банку. Переміщуючи фокус уваги з відчуттів у тілі на свої дії, розбийте предмет об підлогу. Допомагайте собі голосом, мімікою та жестами. Можна прокричати прокляття або лайливі слова.
  • Злість можна легко та ефективно виражати через тіло за допомогою фізичних вправ, танців або рухів, які точно відображатимуть те, що відбувається всередині. Можна взяти ковдру за кінці і стряхувати її з усіх сил.
  • Побийте подушку або покидайте каміння в воду. Під час процесу проговорюйте свої почуття, образи та гнів. Говоріть усе, про що думаєте, навіть якщо це дуже погані слова.

За словами фахівця, такі способи є безпечними та дуже ефективними.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару