Дефіцит солі в Україні поставив у глухий кут багатьох господарок, і навіть популярні кулінари, такі як Євген Клопотенко, вже підказують, чим можна замінити сіль при консервації.
Завдяки вмісту натрію соєвий соус відмінно замінює сіль у багатьох рецептах. Використання соєвого соусу замість солі може покращити смак страви, надаючи йому не тільки солоність, а й умамі – глибокий солодкуватий смак ферментованого продукту. Розповідаємо докладніше, що можна приготувати із соєвим соусом.
М'ясні страви
Соєвий соус має масу смакових переваг для м'яса, надає стравам апетитного кольору та карамелізованої текстури.
Якщо ви готуєте свинину, яловичину, курку чи рибу в маринаді, додайте до суміші трохи соєвого соусу. Інгредієнт створить чудеса: він не тільки замінить сіль, але й збалансує різкість кислих елементів вашого маринаду, таких як оцет чи лимонний сік.
Супи та тушковані страви
Приправивши бульйон невеликою кількістю соєвого соусу, ви додасте супу насичений смак, який підкреслить властиві йому аромати. Цей інгредієнт особливо добре поєднується з густим рагу та іншими м'ясними тушкованими стравами, тому що додає їм ще один шар глибини та складності.
Овочі та салати
Соєвий соус надає овочам глибокого пікантного смаку. Додайте кілька крапель соєвого соусу у вінегрет або використовуйте його як заправку, щоб перетворити простий зелений салат.
Соєвий соус також може покращити приготовані овочі. Окуніть їх у соєвий соус, спеції та олію перед обсмажуванням, і ви здивуєтеся, як добре вони підрум'яняться і який цікавий присмак отримають.
Маринади
Соєвий соус - ключовий інгредієнт швидкого та легкого маринаду для м'яса. Від стейків і свинячих відбивних до курячих грудок та філе лосося, - майже будь-який вид м'яса виграє від маринування в невеликій кількості соєвого соусу. Ви можете використовувати чистий соєвий соус як маринад або змішати його з іншими інгредієнтами, такими як часник, свіжі трави, оцет яблучний або цедра цитрусових.
Якщо ви вирішите замаринувати м'ясо в соєвому соусі, робіть це не більше 30 хвилин (інакше воно може стати надто солоним).
Рис
Соєвий соус - чудова приправа до рису. Особливо добре з ним поєднуються страви зі смаженого рису чи плов. Почніть із додавання 1 столової ложки (15 мл), і якщо вам здасться, що цього недостатньо, спробуйте додати ще чайну ложку перед готовністю. Соус має досить високий вміст солі, тому не зловживайте ним. Занадто велика кількість соєвого соусу може зіпсувати смак вашої їжі.
Локшина та макарони
Соєвий соус - один з головних компонентів азіатської кухні, і його додають в різні страви з локшини. Найкраще з ним поєднується рисова та яєчна локшина, але навіть звичайні макарони ви можете посолити за допомогою соєвого соусу. Наприклад, додавання невеликої кількості соєвого соусу в пасту болоньєзе підкреслить смак помідорів та м'яса. Додавання соєвого соусу у класичний білий соус, такий як бешамель, також покращить його смакові характеристики, посиливши кремову текстуру.
З вершковим маслом
Поєднання соєвого соусу та розм'якшеного вершкового масла створює пікантну пасту зі смаком умамі, яку можна додати в овочі, м'ясо, каші.
- Читайте також, чи підходять морська та йодована сіль для консерваці.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.